Prinţul Charles al Marii Britanii, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti

Printul Charles - Doctor Honoris Causa

S-a trecut prea repede peste acest eveniment de o mare însemnătate pentru Universitatea din Bucureşti şi nu numai, poate şi pentru că un protocol foarte strict, dictat de serviciile de pază şi protecţie ale Alteţei Sale Regale, a împiedicat presa să participe la ceremonie, dar cu siguranţă şi din cauza unei agende oficiale foarte încărcate pe care Prinţul Charles a trebuit s-o onoreze într-un interval de timp extrem de scurt. Astfel, după întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu şi ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa la UB, Prinţul Charles a avut o întrevedere cu europarlamentarul Daciana Sârbu, soţia premierului Victor Ponta. Explicabil deci de ce Prinţul Charles a sosit sub escortă la Facultatea de Drept şi a plecat imediat după ceremonie. „Invitaţia de a primi titlul de Doctor Honoris Causa a fost adresată Alteţei Sale Regale de către Universitatea din Bucureşti prin activarea canalelor diplo­matice, prin Ministerul Afacerilor Externe şi Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, cu sprijinul E.S. Martin Harris”, a declarat pentru publi­caţia noastră prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti. „De asemenea, a mai spus acesta, demersul nostru a fost înlesnit de eforturile diplomatice ale domnului Preşedinte Emil Constantinescu, fost rector al Universităţii din Bucureşti, şi coordonat de domnul prof. dr. Vlad Nistor, Preşedintele Senatului UB.”
La eveniment au mai participat, cum era de aşteptat, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, senatorul Ecaterina Andronescu, princi­pesa Margareta şi principele Radu, preşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.
„Iubesc această ţară pentru că este un loc unic din Europa”
În discursul rostit la primirea titlului de Doctor Honoris Causa, Prinţul Charles, care în ultimii 16 ani a devenit un susţinător necondiţionat al ţării noastre şi frumuseţii acestor locuri, `n special din zona satelor fortificate colonizate cu câteva sute de ani în urmă de către coloniştii saşi, şi-a reiterat cu această solemnă ocazie iubirea pentru poporul rom@n şi pentru această ţară, sentiment consolidat în toată această perioadă în care Alteţa Sa s-a comportat în lume ca un adevărat ambasador al României. „Iubesc această ţară, a spus prinţul, pentru că este un loc unic din Europa, pentru frumuseţea ei unică şi intactă, pentru peisajele, diversitatea etnică şi comunităţile rurale, fiecare cu propriile tradiţii unice. În aceşti 16 ani am ajuns să iubesc România”. Acesta le-a transmis românilor că, în galopantul proces de europenizare, speră ca poporul nostru să poată păstra lucrurile româneşti exact aşa cum sunt, să-şi păstreze identitatea culturală şi spirituală într-un spaţiu şi într-un timp al uniformizării, şi a dat exemplul Italiei şi Elveţiei, arătând că „poţi fi modern şi în acelaşi timp să-ţi păstrezi propriile calităţi”. Charles a vorbit, de asemenea, despre necesitatea conservării tradiţiilor unice din fiecare regiune a ţării noastre şi a menţionat în acest sens spaţii româneşti de poveste, precum Bucovina, Maramureş, Oltenia, Transilvania. „Dacă sunt păstrate, ele vă vor aduce multe beneficii financiare.”
Prinţul a mai spus că se simte onorat să primească această distincţie şi că, în contextul celor 150 de ani de existenţă a Universităţii din Bucureşti, îşi doreşte să contribuie la consolidarea relaţiilor dintre instituţiile de învăţământ superior britanice şi univer­sităţile centenare din România. „Îi datorăm foarte mult Prinţului Charles pentru promovarea valorilor României în afara ţării”, a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior.
„Este pentru prima dată când Alteţa Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universităţi, ceea ce conferă prezenţei sale la Universitatea din Bucureşti o deosebită importanţă, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm”, a declarat pentru aceeaşi agenţie şi prof. univ. dr. Vlad Nistor, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti.
Cum era de aşteptat, principalul motiv care a determinat Senatul Universităţii din Bucureşti să acorde titlul de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales îl reprezintă legăturile afective foarte strânse pe care Charles le are cu ţara noastră.
Prinţul Charles al Marii Britanii, Doctor Honoris Causa al UB, după Orhan Pamuk, Cedric Villani, Saul Kripke, Kit Fine, Daniel Dennett
Întrebat ce reprezintă acest moment pentru comunitatea academică a UB, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, ne-a spus: „Este, bineînţeles, un moment istoric pentru Universitatea din Bucureşti, moment care are loc chiar în anul în care Universitatea din Bucureşti împlineşte 150 de ani de existenţă. Onoarea pe care Prinţul de Wales o face comunităţii noastre universitare, acceptând titlul de Doctor Honoris Causa, vine în acest context aniversar. Mai mult decât atât, este pentru prima dată când Alteţa Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universităţi, ceea ce conferă prezenţei sale la Universitatea din Bucureşti o deosebită importanţă, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm. Prezenţa Prinţului de Wales ne-a onorat şi a contribuit, fără îndoială, la consolidarea reputaţiei şi a vizibilităţii Universităţii noastre la nivel internaţional. Similar, beneficiile pe care demersurile Alteţei Sale le-au adus imaginii României au reaşezat-o într-o poziţie vizibilă pe harta Europei“.
Referitor la faptul că este pentru prima oară când Alteţa Sa regală acceptă să primească acest titlu din partea unei universităţi, prof. univ. dr. Mircea Dumitru ne-a declarat, făcând referire la marile figuri care de-a lungul timpului au primit acest titlu din partea Universităţii din Bucureşti şi cărora le succede, iată, prinţul de Walles, că nu este totuşi cel mai important Doctor Honoris Causa pe care l-a făcut prestigioasa instituţie academică bucureşteană. „Dacă ne gândim la personalităţile politice care au primit de-a lungul timpului titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales va rămâne, cu siguranţă, numele cu care Universitatea se va mândri mereu că face parte din comunitatea sa academică. Nu aş putea afirma totuşi că este în mod absolut cel mai important Doctor Honoris Causa acordat de Universitatea din Bucureşti. Titlul onorific de Doctor Honoris Causa este în principal – dar nu exclusiv – un titlu academic care se acordă pentru realizări ştiinţifice şi culturale deosebite. Astfel, Universitatea a acordat acest titlu unor personalităţi de renume, cum ar fi Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, matematicianul francez Cedric Villani, căruia i s-a conferit Medalia Fields (analogul unui Premiu Nobel, în domeniul matematicii), sau unor filosofi de reputaţie mondială ca Saul Kripke, Kit Fine sau Daniel Dennett, pentru a aminti doar câteva mari personalităţi contemporane ale culturii sau ştiinţei”.
Marcela GHEORGHIU