Acțiunea comunitară favorizează drumul spre învățătură

Actiunea comunitaraMinisterul Educației Naționale a găzduit un moment semnificativ în facilitarea accesului spre învățătură și educație al unor copii care necesită condiții deosebite de creștere: prezentarea lucrării Acțiunea comunitară, de Muir John Potter, adresată coordonatorilor locali, județeni și regionali responsabili cu derularea activită­ților cuprinse în Acțiunea comunitară, inclusă în Strategia națională de acțiune comunitară, implementată de MEN de mai mulți ani și oferită ca exemplu de bune practici la nivelul mai multor țări europene. Prezentarea a beneficiat de participarea baroanei Emma Nicholson de Winterbourne și a autorului lucrării, care au avut un schimb de idei profitabil cu profesori angajați în derularea activităților specifice.
Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a rememorat etapele parteneriatului de peste zece ani cu asociația Children’s High Level Group, susținută de Emma Nicholson, având ca obiectiv sprijinirea copiilor cu deficiențe. Punctul de pornire l-a constituit un proiect-pilot, în 2003, care ulterior a fost dezvoltat în Strategia națională de acțiune comunitară, aprobată în 2007, prin ordin de ministru. Pe baza acesteia, elevi de liceu au posibilitatea să facă parte din echipe de voluntari, care activează în sprijinul unor persoane aflate în dificultate, îndeosebi copii cu cerințe educaționale speciale, prin includerea lor în activități de socializare, de petrecere a timpului liber, de terapie ocupațională și de grup etc. Programele desfășurate astfel au avut efect direct asupra a aproximativ 100.000 de copii, după cum a subliniat ministrul Educației Naționale. În același timp, el a reiterat necesitatea conștientizării la nivelul elevilor, al cadrelor didactice și al părinților a problematicii categoriei de copii cu nevoi speciale, observând existența, încă, a unor probleme de acceptare în colectivitate, precum și de infrastructură.
La rândul său, baroana Emma Nicholson a evi­dențiat caracterul integral de voluntariat al activi­tăților de acest fel, recomandând noua apariție ca instrument de lucru extrem de util tu­t­­u­ror celor care vor să facă voluntariat.
În contextul întâlnirii, a fost discutată necesitatea constituirii unui grup de lucru la nivel ministerial, pentru organizarea direcțiilor de acțiune atât în domeniul intervenției comunitare, cât și în ceea ce privește identificarea resurselor financiare, inclusiv prin accesarea de fonduri europene. (F.A.)