Începuturi
La 1 aprilie 1949 s-a înființat în clădirea actualului Palat Cotroceni, Palatul Pionierilor, care a început să funcționeze efectiv la 1950. În anul 1975, clădirea a fost preluată de Protocolul de Stat pentru a fi restaurată ca reședință prezidențială, iar instituția a funcționat sub titulatura de Casa Centrală a Pionierilor într-o clădire din strada „Sfinții Apostoli“. Din 1979 s-a mutat în sediul din strada Șerban Vodă. Între anii 1983-1985 s-a construit actualul sediu al Palatului din Bulevardul Tineretului ca urmare a unui Decret de expropriere a caselor din fosta mahala Cărămidarii de Jos și asanare a mlaștinii Cocioc. S-au pus astfel bazele constituirii unui Parc de Educație și Cultură pentru copii, din care făcea parte integrantă actualul Palat al Copiilor, dar proiectul parcului a fost, din păcate, abandonat și uitat după 1989, deși mare parte din infrastructură fusese pusă în practică (piste aplicative de modelism, bazine de înot de diverse dimensiuni – azi transformate în ștrand privat, teatru de vară, poligon complex de educație rutieră etc.).
Moderna și impunătoarea clădire a fost inaugurată la 1 septembrie 1985 în realitate și deschisă oficial de Nicolae Ceaușescu la 1 septembrie 1986, sub numele de Palatul Pionierilor. După evenimentele din 1989, prin Hotărârea nr. 141/1990 a Guvernului Petre Roman s-a schimbat oficial denumirea în Palatul Copiilor, pentru ca apoi în 1994 să devină, prin hotărârea nr. 6167/1994 a Ministerului Învățamântului, Palatul Național al Copiilor din București, unitate reprezentativă pentru educația extrașcolară, direct subordonată Ministerului Educației și Cercetării și finanțată direct de acesta.
Istorie
Instituția a căpătat repede renume datorită unor cadre didactice devenite legende în educația nonformală din România: dirijori de cor (Eugenia Văcărescu Necula, Ioan Vanica, Nicolae Ghiță, Stelian Olaru, Radu Vasilescu, Adriana Codreanu); Prof. Pianist corepetitor (Nicolae Bucur); coregrafi dansuri populare (Iacob Lascu, Andone Pârvu, Mihai Dumitrache); coregrafi balet clasic (Antonina Boscu, Anca Mihaela Roman); coregrafi dans modern (Angela Melcescu, Aneta Duțu, Eliza Idu); profesori (Letiția Neamu, Maria Vintilescu, Constantinescu Victor, Valentin Rudoi, Maria Budescu, Anișoara Tănăsescu, Lucica Stoica); artiști Plastici (Radu Păvăloiu, Adrian Benea, Horia Cucerzan, Stela Petcu, Dumitru Constantin, Nuță Dumitru); maeștri instructori (Dumitrașcu Nicolae, Petre Danciu, Bătrâneanu Nicolae, Dumitrescu Ionel, Ioan Șerban, Mihai Topor, Mihai Țurcaș, Dincă Nicolae).
Palatul Național al Copiilor din București a inițiat și a realizat în decursul timpului o serie de proiecte educaționale care au contribuit la creșterea prestigiului instituției: „Europa, un viitor împreună“ (ediții 2006–2019) – orientare sportivă; „Sarmizegetusa 2006–2019“ – acțiune educativă de ecologizare și marcaj montan realizată cu copii de la Palatul Copiilor și copii din centre de reeducare; „Ocolul Pământului în 80 de minute“ – ciclu de spectacole în colaborare cu ambasadele țărilor implicate (Mexic, Israel, China, Spania, SUA, Grecia, Turcia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, Iordania, Italia, Tailanda, India, Germania etc.); „Marele Premiu al PNC“ pentru interpretare instrumentală, coregrafică și discipline tehnico-aplicative și sportive; „Educație pentru Sănătate în Școala Românească“.
După 1989 s-au organizat schimburi culturale între școli din toată lumea și cercurile Palatului Național al Copiilor din București cu scopul cunoașterii obiceiurilor și a vieții cotidiene, pentru dezvoltarea unor valori comune și integrarea într-o lume multietnică. Elevii palatului s-au întâlnit cu elevi din Canada, Germania, Italia, Franța, Turcia, Polonia.
În toți anii de la înființare, reprezentanții cercurilor cultural-artistice au fost o prezență permanentă în cadrul evenimentelor naționale, regionale și locale organizate de Președinție, Parlament, Ministerele Educației, de Interne, de Apărare, de Externe, Primăria Municipiului București, Crucea Roșie, Salvați Copiii, UNICEF etc. Secția sport s-a remarcat prin rezultate deosebite în cadrul competițiilor organizate la toate nivelurile, mulți sportivi de succes în domeniul fotbalului, atletismului, artelor marțiale, dansului sportiv, gimnasticii aerobice și badmintonului provenind din pepiniera Palatului. Cercurile tehnico-aplicative au fost mereu solicitate de copii și părinți având un curriculum diferit de cel obligatoriu, bazat pe aplicații practice, experiment și învățare experiențială. Radiocomunicația și astronomia au fost vedetele acestei secții, aducând zeci de premii în panoplia instituției noastre, în timp ce cercurile de machete construcție, navomodele, aeromodele, automodele au dezvoltat creativitatea și abilitățile tehnice ale copiilor.
Prezent
Din septembrie 2022, Palatul Național al Copiilor din București își propune să fie un Centru de excelență al educației nonformale unde se organizează manifestări culturale, tehnico-științifice și sportive de înaltă ținută, la care participă gratuit copiii și elevii din învățământul preuniversitar; să aducă plusvaloare sistemului educațional românesc printr-o ofertă de cursuri diversificată în permanență, adaptată competențelor mileniului III, în context european, precum și intereselor, dorințelor, nevoilor și potențialului copiilor. Prin cercurile cultural-artistice, tehnico-științifice și sportive care funcționează în Palatul Național al Copiilor din București, elevii vor putea să-și dezvolte competențele și pasiunile într-o manieră integrată. Astfel, Palatul Național al Copiilor din București nu va fi doar un spațiu aplicativ pentru educația formală, ci și un loc al bucuriei.
Colectivul de cadre didactice și-a propus pentru următorii doi ani următoarele ținte strategice:
- Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și bazei materiale;
- Creșterea prestigiului instituțional prin reconstruirea imaginii instituționale;
- Eficientizarea comunicării intra- și interinstituțională;
- Organizarea centrului național de formare și dezvoltare profesională pentru Palatele și cluburile copiilor din țară;
- Creșterea calității activităților educative prin dezvoltarea de proiecte naționale, internaționale și accesarea finanțărilor externe.
Pentru activitățile extracurriculare, cei peste 5.000 de copii beneficiază de: 5 săli de coregrafie, 4 ateliere de artă plastică specializate, 9 cercuri de muzică specializate, 5 cabinete de limbi străine, 2 cercuri de teatru (pentru copii; de păpuși), 8 cabinete/laboratoare tehnico-științifice, 2 ateliere modelism, 4 cabinete informatică, 1 fotocineclub, observator astronomic modern, 2 săli de spectacole (750 și 200 de locuri) și alte săli pentru activități auxiliare, teatru de vară de 400-500 de locuri, săli de expoziție (în foaierele sălii mari, parter și et. I).
Anul școlar 2022–2023 a inaugurat Stagiunea la Palat, stagiune în cadrul căreia, lunar, se desfășoară activități cultural-artistice și sportive susținute de către elevii cercurilor noastre: Ziua Națională, Dialogul artelor, Portret de artist, Un mărțișor pentru mame, Ziua internațională a sportului, Valorile Palatului – valori Europene, Feerie la Palat.
Comisia de proiectare, organizare și evaluare a proiectelor locale, regionale, naționale și europene condusă de director adjunct Cosmina Valentina Bran a depus două proiecte în cadrul PNRR pentru dotarea unui laborator SMART, 3 cabinete și 4 săli de clasă, cât și două proiecte ERASMUS în domeniul formării profesionale, unul în domeniul educației școlare și unul în domeniul sportiv. În Calendarul Activităților Educative Naționale se regăsesc 8 proiecte și în Calendarul Activităților Educative Regionale – 6 proiecte.
Palatul Național al Copiilor din București se bucură de parteneriate valoroase cu Ministerul Educației și Ministerul Culturii în organizarea unui festival de muzică folclorică pentru tineri, cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru derularea Festivalului Național de Teatru pentru Elevi George Constantin, cu Fundația PRAIS în proiectul Ziua internațională a sportului, cu Inspectoratul General al Poliției Române de Ziua Națională a Poliției, cu Uniunea Scriitorilor în sărbătorirea Zilei lecturii.
În fiecare joi, la ora 17.00, au loc întâlniri cu părinții și bunicii elevilor noștri în care sunt dezbătute subiecte de interes pentru ei – infracțiuni pe internet, bullying, nevoia de sport, importanța lecturii, de ce activități extracurriculare?, educație prin teatru etc. – activități coordonate de director adjunct Mihaela Florescu și susținute de specialiști în fiecare domeniu: expert în educație Elena Ștefan, comisar-șef Cristian Ciocan, inspector școlar Laurențiu Oprea, consilier juridic Mihaela Olteanu, președinte Fundația PRAIS Silvia Bucur.
Copii, părinți, bunici, profesori, oameni de cultură, sportivi, experți educaționali, cu toții sunteți așteptați de luni până duminică, din ianuarie până în decembrie, de la Suceava până la Timișoara la Palatul Național al Copiilor din București!
Prof. dr. Diana Melnic – director Palatul Național al Copiilor din București
Articol publicat în nr. 41-42-43 al revistei Tribuna Învățământului