Voluntariat la început de an școlar. „Let’s Do It, Romania!“ la Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu, din Fălticeni

„Let’s Do It, Romania! a organizat, în ziua de 21 septembrie 2019, o nouă zi de curățenie națională, în 29 de județe din România. „Ne-am propus ca și anul acesta să ne alăturăm mișcării globale Let’s Do It, World! și să facem din nou curățenie în România alături de voluntarii noștri. Anul acesta, împlinim nouă ani de la prima acțiune și ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată“, a declarat Ștefan Buciuc, președintele Asociației Let’s Do It, Romania! Anul trecut, 158 de țări din întreaga lume au participat la Ziua de Curățenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deșeuri. Mișcarea Let’s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let’s Do It, World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie.

Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională. La nivelul județului Suceava, acțiunea a fost organizată și coordonată de Asociația Biosilva în parteneriat cu Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina. De dimineață, cei peste 93 de voluntari ai Școlii Gimnaziale Mihail Sadoveanu din Fălticeni (80 elevi din clasele II-VIII și 13 cadre didactice) au pornit la treabă, în zonele stabilite.

Au participat elevi din clasele II B, III A, IV B, IV C, V A, V B, V C, VI B, VII A, VII B, VIII A, însoțiți de doamnele profesoare Ichim Mihaela, Dascălu Nicoleta, Butnaru Ana, Filip Elena, Moisii Doina, Lencu Cristina, Moroșanu Daniela, Crăciun Cristina, Axinia Maria, Olaru Cornelia, Maxim Roxana, Anechiforesei Lăcrămioara, Pașcovici Elena. Cam răcoare la ora 9, dar vremea a ținut cu noi: soarele ne-a însoțit, nici urmă de ploaie. S-au strâns 20 de saci de deșe­uri, atent selectate de copii. Ne-au ieșit în cale și reprezentanții SC Goscom, operatorul de salubrizare din municipiu. La fix! A fost și distracție, dar au fost și discuții serioase. Unul dintre copii a spus: „Ei, ar trebui să venim în fiecare lună, ca să fie mereu curat!“ Replica altui copil a venit imediat: „Mai bine să primească amenzi mari cei care aruncă orice oriunde!“ Corect, aceasta este concluzia zilei! Mulțumiri tuturor pentru implicare!!

Elena PAȘCOVICI