Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură. Sărbătoarea cărții la Centenarul Marii Uniri

 Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură a acaparat, săptămâna trecută, interesul a mii de iubitori de carte care, ca în fiecare an, au trecut pragul Pavilionului Expozițional Central de la Romexpo, mai ales în
week-end, pentru a se înfrupta din oferta bogată a editurilor participante. Anul acesta a fost o ediție specială, unică în felul ei. Organizatorii au dedicat-o, cum era de așteptat, Centenarului Marii Uniri de la 1918, dar și împlinirii a nouăzeci de ani de la prima emisie a  postului național Radio România.
A fost,  ușor de ghicit de către oricine, o ediție extrem de bogată în evenimente. Atât de multe și de diverse, încât vizitatorilor le-a fost aproape imposibil să ia parte la toate, exersându-și la maxim capacitatea de selecție.
Evenimentul a fost organizat de Radio România pentru ultima dată în spaţiul central de la Romexpo. De anul viitor, Gaudeamus se va desfășura în noile spaţii de la intrarea în Complexul Expoziţional.
Tema centrală a ediţiei a fost, așadar, România Centenar, iar preşedintele de onoare al târgului a fost Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Prin intermediul Muzeului Național al Literaturii Române și al Muzeului Municipiului București, Primăria Capitalei a organizat un stand consacrat marelui eveni­ment pe care îl vom marca cu toții peste puține zile și care a reunit peste 600 de volume şi nu mai puţin de 50 de evenimente – lansări, prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice.
 Evenimente de top, într-un moment aniversar cu profunde semnificații
 Vreme de cinci zile, cei peste 300 de expo­zanţi au propus publicului aproape 1000 de evenimente editoriale. Au fost prezente edi­turi româneşti cu tradiţie și prestigiu, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, producători şi distribuitori de jocuri educaţionale (să nu uităm târgul este dedicate cărții de învățătură), organizaţii culturale şi educaţionale.
Așa cum ne-a obișnuit, și anul acesta Târgul de Carte Gaudeamus a inclus evenimente precum: Concursul Naţional de Lectură Mircea Nedelciu (părintele Gaudeamus); proiectul „Cărţile se întorc acasă“, dar și Invitaţi de nota 10 – Olimpicii României. Nu au lipsit „Bursa Educaţia“, Salonul Naţional de Inventică, expoziţiile „Gaudeamus 25“ şi „Ia românească“, „Pagini din istoria radioului – Radio România 90“, ca să nu oferim decât câteva exemple. Și încă ceva: ziarul târgului a fost realizat anul acesta de o echipă redacţională de la revista Caţavencii.
Și totuși, cartea merită orice sacrificiu
 Dar, atracția centrală a fost, cum altfel, cartea. La standurile celor peste 300 de expozanți, vizitatorii s-au înghesuit pentru a răsfoi sau pentru a cumpăra cărți, sfidând inflația și zvonurile financiare alarmiste cu care suntem bombardați în ultima vreme. Cartea merită orice!
Astfel, Editura RAO a expus peste 1.300 de titluri, o ofertă bogată și o paletă largă de genuri, de la albume, cărţi ilustrate şi enciclopedii excepțional realizate, până la thrillere, romane de aventuri, literatură clasică și modernă.
RAO a oferit publicului o surpriză: „Queen în 3D, Brian May“, primul album dedicat formaţiei Queen, realizat de un membru al acesteia, apărut la puţin timp după lansarea în România a controversatului „Bohemian Rhapsody“.
Editurile Humanitas şi Humanitas Fiction au adus la stand peste 1.000 de titluri, 70 de cărţi-eveniment, 28 de lansări, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, actori şi jurnalişti celebri. Printre lansări: „Două veacuri de populism românesc“, de Robert Adam, „De la Dacia antică la Marea Unire, de la Marea Unire la România de azi“, de Lucian Boia, „De prin veacuri. Povestiri istorice şi legende populare pentru copii“,  de Carmen Sylva, regina Elisabeta, „România, te iubesc!“, cu texte de Paula Herlo, Rareş Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu şi Paul Angelescu, „Scara lui Iakov“, de Ludmila Uliţkaia, „Satul neamţului sau Jurnalul fraţilor Schiller“, de Boualem Sansal ș.a..
Cu peste 1400 de titluri s-a prezentat Editura Litera. Printre atracții: „Povestea mea“, autobiografia lui Michelle Obama, „Testamentul lui Abraham“, de Igor Bergler, „Trenul lui Lenin“, de Catherine Merridale „Psihoterapia lui Dumnezeu“, „Curajul de a nu fi pe placul celorlalţi“, de Ichiro Kishimi şi Fumitake Koga.
La standul Editurii Polirom, peste 1.500 de titluri i-au atras pe iubitorii de literatură. Vorbim despre cărți apărute în colecții de prestigiu, precum „Seria de autor Gabriela Adameşteanu“, „Fiction LTD“, „Biblioteca Memoria“, „Biblioteca Polirom“, „Junior“,  „Ego.Proză“ sau „Ego-grafii“. Iată câteva titluri: „Băncile centrale, criza şi postcriza. România şi Uniunea Europeană încotro?“, de Daniel Dăianu, „Un centenar şi mai multe teme pentru acasă. Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii din ultimul secol de istorie“, de Adrian Cioroianu, „Fontana di Trevi“, de Gabriela Adameşteanu, „Inima omului“, de Jón Kalman Stefánsson, „Zabor sau Psalmii“, de Kamel Daoud“, „Apără-ţi coroana“, de Yannick Haenel sau „Îngerul istoriei“, de Rabih Haenel,   „Cum am împuşcat un elefant“), de George Orwell, or „Pur și simplu despre muzică“ de Haruki Murakami şi Seiji Ozawa (încântătoare colaborare între un candidat uriaș la Premiul Nobel pentru Literatură și unul dintre cei mai mari dirijori ai tuturor timpurilor!).
Printre volumele prezentate la standul Editurii Ideea Europeană – editură care sa axat pe tema centrală a ediției, Centenerul Marii Uniri – s-au numărat „Cele două Europe“, de Răzvan Theodorescu, şi „Geografie şi conştiinţă naţională“, de Mircea Platon.
Din peisaj nu putea lipsi, desigur, Muzeul Naţional de Istorie a României, care s-a orientat – cum altfel? –spre Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale, prin lansarea volumelor: „Averescu-Prezan: Mareşalii României Mari“, „Oraşele Unirii: Chişinău, Cernăuţi, Alba Iulia“ şi „Conducătorii României Mari. Şefi de stat şi de guvern (1918-1940)“.
Prezență nelipsită la Gaudeamus, Grupul Editorial ALL a trezit interesul vizitatorilor cu titluri precum: „Cartea a XIII-a – Viziunea“ din noua serie „Puterea celor Trei“, dedicată „Pisicilor Războinice“, „Un apartament la Paris“, de Guillaume Musso, dar și „The Leader in Me“, de Stephen R. Covey. De success s-a bucurat și „Atingerea“, de David J. Linden.
Editura Cartea Copiilor se adresează, evident, celor mai mici cititori, cărora le-a propus: „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey“, de Susan Wojciechowski, „Un dar de Crăciun pentru Horaţiu Chifteluţă“, de John Burningham, dar și „Cartea cu Te rog şi Mulţumesc“, de Richard Scarry.
Prezentate și în numărul trecut al revistei Tribuna Învățământului, cele mai noi titluri de la standurile Editurilor Aramis și Minerva au atras anul acesta un public numeros, indiferent că vorbim de beletristică sau de carte școlară. Noutățile cu care cele două edituri sau prezentat la ediția de anul acesta a târgului nu aveau cum să nu stârnească interesul tinerilor sau mai puțin tinerilor cititori. Vorbim despre titluri solide, precum: „Orașul fantomelor“, de Victoria Schwab, problematizanta „The Ones. Nu suntem creați egali“, de Daniel Sweren Becker sau încântătoarea „Călătoriile magice ale Biancăi“, de Sabina Elena Terzea. Dacă cele trei titluri pomenite au văzut lumina tiparului la Aramis, Editura Minerva s-a centrat pe Centenarul Marii Uniri și a propus publicului o carte apărută cu sprijinul Asociației „Biografiile Centenarului Unirii“. Este vorba despre „Elita Basarabiei la 1917-1918. Zece personalități care au făcut Unirea“.
Evident, am trecut în revistă, puțin, foarte puțin din oferta celor peste 300 de edituri prezente la această ediție unică, omagială, de Centenar a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de Învățătură. A fost o ediție care s-a bucurat, cum era și de așteptat, de mult interes din partea publicului, o ediție care, prin tot ce a reunit, s-a dovedit la înălțimea momentului istoric în care ne aflăm, o ediție care a dovedit un lucru extrem de important: cartea se cumpără încă, oamenii mai sunt încă dornici să citească, iar crizele, inflația și alte necazuri care se abat asupra-ne nu ne descurajează nicidecum. Bucuria lecturii rămâne neștiribită.
Marcela GHEORGHIU