Vara performanțelor mondiale pentru elevi și profesori români

Vara performanțelor mondiale pentru elevi și profesori români

Partea finală a anului școlar, incluzând ultimele săptămâni de școală și vacanța de vară (anul școlar se încheie întotdeauna la 31 august) este perioada olimpiadelor și altor concursuri școlare internaționale. Și în 2023, această perioadă a fost marcată de performanțe ale elevilor ro­mâni și, în mod corespunzător, ale profesrilor care îi îndrumă. Ce caracterizează performanțele din acest an este densitatea lor la discipline de învățământ fundamentale: loturi întregi s-au clasat cu toți componenții lor pe podium la matematică, fizică, geografie, lingvistică, chimie. Ca urmare, reprezentanții României s-au situat între cei mai buni din lume în ierarhiile în funcție de numărul medaliilor, dovedindu-se în mai multe rânduri primii pe plan european. Aceasta înseamnă omogenitate și, mai ales, resursă umană.

Așa rezultate bune nu s-au mai obținut de un sfert de secol

Matematica este una dintre disciplinele la care elevii români sunt acum cei mai buni din Europa și, la nivel mondial, în preajma unora din țări spre care ne-am obișnuit să ne uităm ca la modele de sisteme de învățământ: China, SUA, Coreea. Imediat se face un sfert de secol (din 1999) de când România nu a mai avut așa rezultate bune la Olimpiada Internațională de Ma­tematică, cum a avut anul acesta, la Chiba, în Japonia, la IMO 2023: cinci medalii de aur și o medalie de argint, un total de 208 de puncte. Medaliații cu aur sunt: David-Andrei Anghel, care a realizat punctajul maxim, Andrei Moldovan, Robert Dragomirescu și Pavel Ciurea, toți de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Andrei Chiriță, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București. Radu Lecoiu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, a obținut medalie de argint. Lotul a fost coordonat de conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Fa­­cultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. Însoțitori au fost lector univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, Lucian Țurea, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, și Ana Naghi, observator din partea Ministerului Educației.

Perspectivă pentru reeditarea performanțelor

Performanță de ansamblu, practic, identică a fost obținută și la Olimpiada Internațională de Fizică. Inclusiv aria desfășurării a fost aproape aceeași: tot în Japonia, numai că, la Tokyo, la IPhO 2023; tot primii între europeni și imediat după China, Coreea și SUA, la nivel global, într-o competiție cu 398 de elevi concurenți din 84 de țări. Au fost obținute de către reprezentanții României trei medalii de aur și două medalii de argint: aur – Alexandru Momoiu (locul 7 în clasamentul general), Darius Andrei Dragomir, ambii elevi în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, precum și Vlad Ștefan Oros, în clasa a XII-a în momentul performanței, la Liceul Teoretic Grigore Moisil Timișoara; medalie de aur; argint – Ioan Alexandru Mirică, clasa a XI-a, și Rareș Felix Tudose, clasa a X-a, ambii elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Din câte se vede, performerii (cu o excepție) sunt elevi și în noul an școlar, deci au timp și perspectivă pentru reeditarea bunelor rezultate din acest an.

Lotul olimpic al fizicienilor în deve­nire a fost coordonat de dr. Delia Davidescu, profesor la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, și de conf. univ. dr. Sebastian-Dumitru Po­­pescu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Profesori observatori au fost Victor Păunescu, de la Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu București, și Sandu Mirel Golcea, de la Colegiul Național C.D. Loga Timișoara.

„România are nevoie de oameni ca voi!“

Pentru rezultatele lor din acest an, elevii și profesorii evidențiați la fizică și la matematică au fost primiți și felicitați la sediul Guvernului României de către prim-ministrul Marcel Ciolacu. Adresându-se medaliaților olimpici, premierul le-a spus: „Sunteți mândrie a generației voastre, a școlii românești și a întregii țări! Prin rezultatele voastre de excepție dovediți că munca serioasă, dedicarea și talentul duc către performanță și deschid oportunități pentru viitoarea voastră carieră. Vă încurajez să vă urmați visul și, indiferent unde vă veți decide să continuați studiile, să nu uitați că România are nevoie de oameni ca voi. Calde felicitări vouă, profesorilor coordonatori și familiilor care au oferit întreaga susținere de care aveți nevoie pentru a performa“.

Două echipe într-o competiție și ambele premiate integral

La Olimpiada Internațională de Lingvistică – ILO 2023, desfășurată la Bansko, în Bulgaria, România a participat cu două echipe reprezentative și din ambele echipe nu a existat un component care să nu obțină medalie sau mențiune: opt reprezentanți, șase medalii (una de aur, trei de argint, două de bronz) și două mențiuni onorabile, într-o competiție care a reunit 204 elevi din 38 de țări.

Echipa România 1 (finanțată de Mi­nisterul Educației) a avut componența: Vlad Ștefan Oros, clasa a XII-a, Liceul Teoretic Grigore Moisil Timișoara – medalie de aur, locul 4 mondial în proba individuală; Mihai-Alexandru Bratu, clasa a XII-a, Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu, județul Gorj – medalie de argint; Matei Chirilă, clasa a XI-a, Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Cluj-Napoca – medalie de argint; Andrei Cristian Nedelea-Bolboaca, clasa a IX-a, Colegiul Național Mihai Viteazul București – mențiune onorabilă.

Echipa România 2 (autofinanțată din sponsorizări) a fost alcătuită din: Elena Păvăloaia, clasa a IX-a, Colegiul Național Sfântul Sava București) – medalie de argint; Mihaela Anghel, clasa a IX-a, Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria, județul Teleorman – medalie de bronz; Valeriia Pishchymukha, clasa a X-a Colegiul Național George Coșbuc Cluj-Napoca – medalie de bronz; Elena Tamara Ivanof, clasa a XII-a, Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea) – mențiune onorabilă.

Este de remarcat consecvența prezentării la nivel înalt a unora dintre elevii noștri: Vlad Ștefan Oros – argint în 2022, aur în 2023 și Mihai Alexandru Bratu – aur în 2021, aur în 2022, argint în 2023.

Cele două echipe ale României au fost însoțite de asist. univ. dr. Valentina Cojocaru, de la Facultatea de Litere a Universității din București și cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei Române Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti București, asist. univ. dr. Roxana Magdalena Preda, de la Facultatea de Litere a Universității din București, Paul Helmer, cadru didactic asociat la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

„Într-un timp scurt, am reușit să reclădim echipa olimpică“

Și la Olimpiada Internațională de Chimie, desfășurată anul acesta la Zürich, în Elveția, IChO 2023, toți elevii reprezentanți ai României au urcat pe podium, obținând o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz. A câștigat medalie de aur Vlad Gabriel Ristache, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București. Medaliați cu argint sunt Luca-Mihai Rascarachi, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Vlad Diaconescu, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București. Medalie de bronz a obținut Darius Alexandru Sindreștean, de la Colegiul Național Dragoș Vodă Sighetu Marmației, județul Maramureș.

Profesorii coordonatori ai lotului olimpic au fost acad. prof. univ. dr. Marius Andruh, membru al Academiei Române, și conf. univ. dr. Mihaela Matache, de la Facultatea de Chimie a Universității din București. Profesor observator a fost Daniela Elisabeta Bogdan, de la Colegiul Național Sfântul Sava București.

Acad. prof. univ. dr. Marius Andruh precizează că elevii, „la chimie organică, au fost pregătiți de profesoarele Mihaela Matache și Codruța Popescu de la Facultatea de Chimie a Universității din București și la chimie analitică, de profesorul Ion Ion de la Politehnică. Este o echipă mai mare de universitari care se ocupă de ei în timpul scurt, mai mult nu putem să-i pregătim, potrivit regulamentelor. Este o echipă devotată“.

Ca apreciere de ansamblu asupra competiției, academicianul Marius Andruh subliniază: „Nu a fost o olimpiadă ușoară. Toți participanții au în spate perioada de pandemie în care pregătirea a fost altfel decât înainte de pandemie. Noi am simțit-o și la etapa națională, și, într-un fel, și aici. Anul trecut, performanța a fost mai bună, dar anul trecut nu am avut probă practică, așa că nu se pot compara. Ponderea este următoarea: 60% proba teoretică și 40% proba practică, ceea ce în­seamnă destul de mult. Noi suntem mulțumiți pentru că într-un timp scurt am reușit să reclădim echipa olimpică. Cu alți oameni, dar am reușit să reintrăm în condiții bune de olimpiadă“.

Susținere la nivel diplomatic

La Olimpiada Internațională de Biologie, care s-a ținut anul acesta la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite, IBO 2023, cu participarea a 78 de țări, România a obținut două medalii de argint și un premiu special. Elevii Vlad David Andrei, de la Colegiul Național B. P. Hasdeu Buzău, și Ștefan Ionel Dumitrescu, de la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă Brașov, au fost distinși cu medalii de argint. Eleva Iustina Roșu, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București, a obținut un premiu special. De asemenea, a participat elevul Teodor Cârloanță, de la Colegiul Național Dragoș Vodă Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, care a primit diplomă de participare.

Lotul reprezentativ a fost coordonat de dr. Adelhaida Kerekeș, profesor la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, și de conf. univ. dr. Dorina Podar, de la Facultatea de Biologie-Geologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Concurenții reprezentanți ai țării noastre și profesorii lor exprimă aprecieri pentru prezența în mijlocul lor pe durata competi­ției a ambasadorului României în Emiratele Arabe Unite, Octavian Bădică.

Foarte tinerii medaliați

Succes pe linie, inclusiv la juniori, pentru țara noastră la Olimpiada Europeană de Geografie – EGEO 2023, desfășurată la Belgrad, în Serbia: patru medalii de aur, trei medalii de argint și o medalie de bronz, cu ambele loturi participante, convențional, și discutabil numite de „seniori“ și de „juniori“ (ne găsim într-un me­­diu de elevi, în care categoriilor de vârstă poate ar fi nimerit să li se zică altfel).

La categoria „seniori“, Alex Topai, de la Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea (profesor coordonator, Camelia Ti­motei), a obținut medalie de aur cu cel mai mare punctaj. Tot medaliat cu aur este Mihai Alexandru Bratu, de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu, județul Gorj (îndrumat de profesorul Zaharia Vasile). Medalii de argint au obținut Svenja Alexia Papirowski, de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr București (profesor coordonator, Dorina Nedelea) și David Mihai Dumitrescu, de la Colegiul Național Carol I Craiova (profesor coordonator, Maria Ciobanu).

La categoria „juniori“, au obținut medalii de aur Ștefan Cristian Drăguț, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București, care a realizat cel mai mare punctaj din concurs (profesor coordonator, Diana Petculescu), și Iustin Bă­­lan, de la Colegiul Național Garabet Ibrăileanu Iași (profesor coordonator, Bogdan Dumitrașcu). Cu medalie de argint a fost distins Cosmin Ioan Dulgheru, de la Colegiul Național Gheorghe Roșca Codreanu Bârlad, județul Vaslui (profesor coordonator, Cristina Oprea). Paul Ioan Țiplic, de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu, a câștigat medalie de bronz (profesor coordonator, Ana Marinescu).

Coordonatorii ambelor loturi reprezentative sunt profesorii Alexandru Mihaela Florina, inspector la Ministerul Educației, și Fiscutean Cornelia Mihaela, de la Colegiul Național Iași.

Cele mai bune rezultate de ansamblu din istoria participărilor olimpice

La a VII-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică – EUPhO 2023, desfășurată la Hanovra, în Germania, elevii români au obținut cele mai bune rezultate de ansamblu din istoria participării țării noastre fizice (in situ) la competiție: trei medalii de aur și două medalii de argint. Competiția a reunit elevi participanți din 35 de țări.

Elevii români medaliați cu aur sunt: Vlad Ștefan Oros, clasa a XII-a la data concursului, de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, cu sublinierea că s-a clasat pe locul I absolut cu cel mai bun rezultat din concurs și a obținut și un premiu special pentru cea mai bună lucrare la proba teoretică; Andrei Darius Dragomir, clasa a XI-a, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, distins și cu un premiu special pentru cea mai bună lucrare experimentală; Alexandru Momoiu, clasa a XI-a, tot de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București. Au obținut medalii de argint Răzvan Gabriel Marcu, elev la data competiției în clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Mihnea Buțiurcă, și el în clasa a XII-a, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Însoțitorii echipei au fost profesorii Delia Davidescu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și, în calitate de observator, conf. univ. dr. Sebastian Dumitru Popescu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Medalii însoțite de premii pentru rezultate deosebite

Întregul lot al României s-a întors medaliat și de la Olimpiada Balcanică de Fizică, desfășurată la Tirana, în Albania, OBF 2023: o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz; pe deasupra, doi dintre elevi au fost premiați pentru rezultatele lor deosebite. Ioana Stănoiu, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, a obținut medalia de aur, premiul pentru cel mai bun punctaj realizat de un participant și premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect. Vlad Dorian Vulpe, de la Colegiul Național Tudor Vladimirescu Târgu Jiu, județul Gorj, a fost distins cu medalie de argint și cu premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect. Vladimir Nicolae, de la Colegiul Național George Coșbuc București, a obținut, de asemenea, medalie de argint. Mario Cristian Scurtu, de la Colegiul Național Ecaterina Teodoroiu Târgu Jiu, județul Gorj, a fost distins cu medalie de bronz.

Lotul tinerilor noștri fizicieni a fost însoțit la ediția din acest an a Balcaniadei de profesorii Adriana Radu, din județul Prahova, și Costin Dobrotă, din județul Bacău – lideri de grup, precum și de conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, membru în comitetul științific, și de prof. univ. dr. Radu Constantinescu, de la Universitatea din Craiova, președintele Co­­mitetului Balcanic de Fizică.

Performanțe care anunță viitoare performanțe

La Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, ediția 27 – JBMO 2023, care a avut loc la Tirana, în Albania, de asemenea, toți elevii reprezentanți ai României au obținut medalii. Cu aur, medaliații sunt Matei Neacșu, clasa a VIII-a, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București; Iancu-Ioan Sandea, clasa a VIII-a, de la Colegiul Național Emil Racoviță Cluj-Napoca; David Mărghidan, clasa a VIII-a, de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești. Medaliați cu argint sunt elevii în clasa a VIII-a de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București Andrei Șună și Sara Lorena Berghea. De la același liceu și tot în clasa a VIII-a, Ioana Stroe a obținut medalie de bronz.

Echipa României a fost condusă de profesorii Marius Perianu, de la Colegiul Național Ion Minulescu Slatina, județul Olt – leader, și Cristian-Teodor Mangra, de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București – deputy leader; însoțitori, profesorii Dana Heuberger, de la Colegiul Național Vasile Lucaciu Baia Mare, județul Maramureș, și Gabriel Popa, de la Colegiul Național Iași – observatori A și Marian Haiducu, de la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești – observator C.

În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat locul al doilea cu 156 de puncte. Competiția a depășit cadrul unei întreceri de nivel regional, deoarece au participat echipe formate din câte șase elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Re­­publica Moldova, România, Serbia și Turcia – țări membre ale competiției în mod oficial, precum și echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Albania (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Turkmenistan – țări invitate.

Proiect de stație spațială propus de elevi români, premiat la NASA

O echipă de elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București și de la Colegiul Național Victor Ba­­beș din București s-a clasat pe locul 2 la prestigiosul concurs anual NASA Space Settlement din SUA cu proiectul unei stații spațiale numite „Zgripțor“. La competiție s-au înscris peste 4.500 de proiecte, realizate de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani din 19 țări. Componenții echipei române sunt George-Răzvan Chirilă, Vladimir-George Necula, Filip Bușcu, Alesia-Nicole Untesu, Alexandru-Andrei Un­tesu, Cătălin-Alexandru Tonia, Andra Palada. Individualizat, ei sunt performeri la matematică, fizică, chimie, astrofizică, limba engleză; unii dintre ei sunt membri și ai echipei Romspace, care a lansat în spațiu primul satelit românesc.

Proiectul elevilor români este descris ca „o stație spațială în întregimea sa, de la structurile de bază la calculele pentru plasarea sa în orbită, nevoile locuitorilor, sistemele de reciclare a resurselor utilizate, reciclarea deșeurilor, modelul economic și de guvernare, scopul proiectului fiind acela de a folosi resursele disponibile pentru a crea o așezare autonomă într-o orbită Aldrin-Cycler, între Pământ și Marte, cu o capacitate de a găzdui 10.000 de persoane pentru o perioadă lungă de timp“.

Articol publicat în revista Tribuna Învățământului nr. 44-45