În perioada premergătoare actualului an universitar și an școlar, studenți și elevi, îndrumați de profesori, continuă să obțină performanțe de top mondial, făcând să se știe de bine despre România. Iată că există și clasamente internaționale în domeniul educației din care nu ieșim (după ce ne regăsisem „pe acolo, pe la coadă“), ci ierarhii în care ne menținem sus, constant. Sunt dovezi că avem elevi, studenți, profesori în pas cu timpul sub aspect intelectual, profesional.
Locul doi mondial all times la informatică
România se menține pe locul al doilea all times în Hall of Fame olimpic la informatică, cu 127 de medalii cucerite de-a lungul timpului (33 de aur, 58 de argint, 36 de bronz), la egalitate cu Polonia, pe primul loc aflându-se China. Au contribuit la păstrarea poziției de nivel mondial înalt medaliile obținute de elevii din țara noastră la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Informatică (ediția 35, IOI 2023), care a avut loc la Szeged, în Ungaria: trei medalii de argint și o medalie de bronz. Au participat 351 de concurenți din 90 de țări.
Medaliații noștri sunt:
- Alexandru-Raul Todoran, Liceul Teoretic Aurel Vlaicu, Orăștie – medalie de argint;
- Luca Perju Verzotti, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București – medalie de argint;
- Andrei-Robert Ion, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint;
- Alexandru Luchianov, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz, odată cu ascensiunea pe locul 29 în clasamentul mondial general (un Hall of Fame individual), cu patru medalii la Olimpiada Internațională de Informatică.
Echipa României a fost condusă de reprezentanții Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) – Dan Pracsiu, profesor la Liceul Teoretic Emil Racoviță, Vaslui, Team Leader și Tamio Vesa Nakajima, doctorand la Universitatea Oxford, UK, Deputy Leader.
Tot lotul, medaliat cu aur și argint la geografie
La Olimpiada Internațională de Geografie din acest an (iGeo 2023), desfășurată la Bandung, în Indonezia, toți reprezentanții României au obținut medalii: patru concurenți, trei medalii de aur, o medalie de argint. Cu acest rezultat la nivelul lotului, România s-a clasat pe locul I în clasamentul neoficial pe națiuni, după numărul de medalii.
Componenții lotului României, toți medaliați, sunt:
- Radu Andrei Brădățeanu, Colegiul Național Sfântul Sava București – medalie de aur;
- Daniel Nicolae Hanganu, Colegiul Național Iași – medalie de aur;
- David Ștefan Preda, Colegiul Național Unirea Focșani – medalie de aur;
- Tudor Sebastian Olariu, Colegiul Național Costache Negruzzi Iași – medalie de argint.
Lotul a fost coordonat în competiție de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean, Colegiul Național Iași.
Cel mai mare punctaj din competiția mondială de astronomie și astrofizică
Elevii români sunt obișnuiți de-a lungul anilor cu rezultate valoroase la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. Anul acesta, la ediția cu numărul 16 (IOAA 2023), desfășurată la Chorzów, în Polonia, cu participarea a 53 de țări, lotul României, format din cinci elevi și doi profesori coordonatori, a obținut cinci medalii, plus punctajul maxim la una din probe. Lotul reprezentativ, medaliat integral, a fost alcătuit din elevii:
- Andrei Dragomir, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de aur și cel mai mare punctaj din competiție la proba teoretică;
- Teofil Voicu, Colegiul Național Emil Racoviță, Cluj-Napoca – medalie de argint;
- Mendel Mendelsohn, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și membru al Centrului Alexandru Proca pentru inițierea în cercetarea științifică a tinerilor cercetători de la ICPE-CA – medalie de argint;
- Bogdan Ciocârlan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de argint;
- George-Vladimir Necula, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de bronz.
Coordonatorii lotului au fost lector univ. dr. Cristian Pîrghie, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, și dr. Petru Crăciun, profesor, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Suceava poate fi socotită un veritabil centru național pentru tinerii pasionați de astronomie și astrofizică, selecția și pregătirea fiind asigurate de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și cu Societatea Științifică Cygnus.
Cei mai buni din Europa Centrală la informatică
România a ocupat locul I în clasamentul pe țări, după numărul medaliilor obținute, și la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală, desfășurată anul acesta la Magdeburg, în Germania (CEOI 2023). Mai mult, un reprezentant al țării noastre a obținut rezultatul maxim, ceea ce în termenii competiției se numește „locul I absolut“.
Au obținut medalii elevii:
- Luca Perju Verzotti, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București – medalie de aur și locul I absolut ca punctaj;
- Alexandru Raul Todoran, Liceul Teoretic Aurel Vlaicu Orăștie, județul Hunedoara – tot medalie de aur și locul III în ierarhia punctelor;
- Andrei Robert Ion, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de argint;
- Alexandru Luchianov, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de bronz.
Team leader al lotului la actuala ediție a fost profesorul Petru Simion Oprița, de la Liceul Regina Maria Dorohoi, județul Botoșani. Deputy leader a fost studentul Bicsi Lucian, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.
Juniorii români, primii din Europa la informatică
România a ocupat locul I pe medalii în confruntare de inteligență și creativitate cu alte 23 de țări participante la a VII-a ediție a Olimpiadei Europene de Informatică pentru juniori (EJOI 2023), care a reunit 96 de concurenți la Kutaisi, în Georgia. Cucerind o medalie de aur, plus trei medalii de argint, România a devenit singura țară care a obținut medalia de aur la fiecare dintre cele șapte ediții desfășurate până acum.
Medaliații români junior din acest an la informatică sunt:
- Andrei Paul Iorgulescu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de aur;
- Matei Neacșu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București – medalie de argint;
- Roland Petrean, Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu Zalău, județul Sălaj – medalie de argint;
- Luca Valentin Mureșan, Colegiul Național Mihai Eminescu Satu Mare – medalie de argint.
Echipa reprezentativă de junior informaticieni a fost coordonată de reprezentanții Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică, aceasta asigurând selecția și pregătirea lotului: Daniela Lica, Centrul Județean de Excelență Prahova, și Bogdan-Ioan Popa, Universitatea din București.
Performanțe studențești reconfirmate la matematică
Studenți de la Facultatea de Matematică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași au obținut o medalie de bronz și o mențiune specială la International Mathematics Competition for University Students, care s-a desfășurat la Blagoevgrad, în Bulgaria:
- Gabriel Brehuescu – medalie de bronz;
- Mirel-Alin Ciornei – mențiune specială.
Echipa de studenți a fost coordonată de asist. univ. dr. Teodor Chelmuș.
International Mathematics Competition for University Students este caracterizat ca „un concurs de tradiție și cu un nivel ridicat de dificultate, organizat de University College London în colaborare cu American University în Bulgaria și este deschis studenților din anii I-IV. La ediția din acest an, au participat 393 de studenți din 42 de țări“.
Este de remarcat consecvența în performanță a celor doi studenți matematicieni din Iași, ei fiind medaliați anul acesta și la Olimpiada Internațională de Matematică de la Struga (Macedonia de Nord) – cu aur, Gabriel Brehuescu, și cu bronz, Mirel-Alin Ciornei.
Maximum de medalii admis de regulament la științele Pământului
Ierarhia convenită prin regulamentul Olimpiadei Internaționale de Științele Pământului (IESO 2023), organizate online de India, nu a putut să cuprindă atâtea medalii câte ar fi putut să câștige elevii români concurenți, numărul maxim de medalii fiind limitat.
Reprezentanții noștri au concurat la proba principală a concursului, numită Data Mining Test (DMT), precum și la trei probe opționale.
La testul principal, Data Mining Test (DMT), România a fost reprezentată de opt elevi, cu precizarea că regulamentul competiției a cerut ca numărul maxim de medalii posibil de obținut de o țară să fie limitat la patru, indiferent de numărul concurenților înscriși de acea țară. România a obținut două medalii de aur, două medalii de argint și de patru ori calificativul Very Good:
- medalii de aur – Daniel Malanca, clasa a XII-a, Colegiul Național Mihai Eminescu Botoșani; David Andrei Vlad, clasa a XI-a, Colegiul Național Bogdan Petriceicu Hașdeu Buzău;
- medalii de argint – Ioana Daria Cristea, clasa a XI-a, Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu Bacău; Mihai Manta, clasa a XI-a, Colegiul Național Ion Luca Caragiale Ploiești;
- calificativul Very Good, cu un punctaj echivalent medaliei de argint – David Georgescu, clasa a XI-a, Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța; Radu Mihnea Negovan, clasa a XII-a, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București; Beatrice Corina Cristea, clasa a XI-a, Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu; Alexandru Barnea, clasa a XI-a, Colegiul Național Iași.
La proba opțională National Team Field Investigation (NTFI), România a participat cu șase elevi, organizați în două grupe, care au luat o medalie de aur și o medalie de bronz:
- grupa formată din Ioana Daria Cristea, David Andrei Vlad, Alexandru Barnea – medalie de aur;
- grupa formată din Beatrice Corina Cristea, David Georgescu, Mihai Manta – medalie de bronz.
La proba opțională Art in Earth Sciences (A-ES):
- Beatrice Corina Cristea – calificativul Good.
În cadrul Premiului Mary Anning, acordat pentru primele trei fete clasate, ca punctaj, la DMT:
- Cristea Ioana Daria – medalia de bronz.
La olimpiada IESO 2023 au participat în total 172 de elevi din 29 de țări.
Competiție olimpică la limba engleză, inițiativă românească
Inițiată de Ministerul Educației din țara noastră și organizată la București, Olimpiada Internațională de Limba Engleză destinată elevilor de liceu care studiază limba engleză ca limbă modernă a însemnat un succes de participare pentru lotul României, format din opt elevi, clasați pe locul I la Olimpiada Națională de Limba Engleză. Rezultatele competitorilor reprezentanți ai României au fost:
Proba individuală, compusă din patru părți (Use of English, Listening, Creative writing, Speaking), nivel B1:
- Locul I – Andrei Cristian Robu, Școala Gimnazială Nr. 197 București/Colegiul Național Gheorghe Lazăr București;
- Locul II – Leonard Nicolas Gitoi, Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria, juețul Teleorman;
- Mențiuni – Ioana Gherlan, Colegiul Național Gheorghe Lazăr București; Amalia Popîrțac, Colegiul Național Gheorghe M. Murgoci Brăila.
Nivel B2:
- Locul I – Victor Căciulan, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București;
- Locul III – Alex Costache, Colegiul Național Sfântul Sava București.
Nivel C1
- Locul I – Theodora Iancu, Colegiul Național Mihai Viteazul București;
- Locul III – Daria Madadi, Colegiul Național Nicolae Bălcescu Brăila.
Proba pe echipe (prezentarea în format digital a răspunsului creativ la o operă literară – Literary text mediation), nivel B1:
- Locul II – Ioana Gherlan, Andrei Robu, Leonard Gitoi, Amalia Popîrțac.
Nivel B2-C1:
- Mențiune – Victor Căciulan, Alex Costache, Theodora Iancu, Daria Madadi.
Lotul a fost coordonat de Luminița Pleșa, profesor la Liceul Teoretic Alexandru Ghica Alexandria, județul Teleorman, și de Anca Dimcea, profesor la Colegiul Național Gheorghe Șincai București.
Competiția a reunit 58 de elevi din Portugalia, San Marino, Macedonia de Nord, Bulgaria, Republica Moldova, Letonia și România și a fost organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu Centrul de Limbi Moderne al Consiliului Europei, Universitatea din București, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Misiune îndeplinită la robotică
La începutul actualului an școlar, o participare activă au avut elevii români la la competiția internațională de robotică World Robot Olympiad, desfășurată la Odense, în Danemarca: au participat cu 11 echipe din Bacău, Brașov, București, Galați și Piatra Neamț, dintre care una a urcat pe podium, iar celelalte au avut prestații meritorii.
Echipa Nerdvana Triangulum, formată din elevii în clasa a XI-a la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București Victor Teodor Nicola, Andrei Ștefan Ismană și Mihai Adrian Mocanu, îndrumați de mentorii Marcela Priboi, Mihai Tuțu și Justin Onișoru, a obținut medalia de argint în proba Robomission Senior. Concursul a constat în găsirea unei soluții de încărcare și descărcare a unor nave de alimentare și pilotare în larg, toate cu ajutorul unui robot. Echipa elevilor români a realizat același scor (344 de puncte) cu echipa Taiwanului, clasată pe primul loc, departajarea fiind făcută de timpul de execuție.
Medaliații noștri sunt consecvenți în performanțe, pentru că încă din clasa a V-a participă la Olimpiada Națională de Informatică unde au obținut medalii de aur și de argint.
Tot la competiția din Danemarca, dintre echipele românești, au mai fost apreciate pentru creativitatea lor, echipa Nerdvana Scorpio formată din elevele Maria Alexia Tudorache, clasa a XII-a, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu București, și Mara Alexandra Coteanu, clasa a X-a, Colegiul Național Gheorghe Șincai București (la categoria Robomission Senior), precum și echipa Nerdvana Hydra, formată din elevii Mihnea Teodor Stoica, clasa a VIII-a, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Andrei Orășanu, clasa a IX-a, Colegiul Național Gheorghe Șincai București (la categoria Robomission Junior).
Victorii în serie pe circuitele curselor automobilistice
Echipa BlueStreamline, formată din 12 studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov creatori de mașini de curse, a câștigat în acest an două curse din competiția automobilistică Formula Student. Prima victorie a fost obținută în Portugalia, pe Kartodromo Castelo Branco, cea de-a doua, în Spania, pe circuitul din Catalunya, echipa BlueStreamline fiind singura echipă din Europa care a participat la toate cele 13 ediții de până acum ale cursei „Formula Student Spain“.
Componența echipei în acest an este: Raul Daniel Ardelean, Radu Dumitru, Kheddoo Trivedi, Florin-Daniel Negrescu, toți de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Benedek Oliver și Bogdan Ștefan Buduleci, Facultatea de Design de Produs și Mediu, Mihail Buga și Mircea-Andrei Niculcea, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Cosmin-Mihai Chindea și Mihai Luchian, Facultatea de Matematică și Informatică, Alexandru-Daniel Marciu și Mihai-Alexandru-Lucian Tănase, Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial.
În cursa din Portugalia au concurat echipe din 16 universități. Competiția a avut cinci probe, în toate studenții din Brașov urcând pe podium: locul 1 în probele de accelerație, de anduranță și de eficiență, locul 2 în proba de autocross, locul 3 în proba skid pad. În clasamentul general, echipa BlueStreamline a Universității Transilvania din Brașov s-a clasat pe prima poziție. De asemenea, a primit premiul special „Formula Student Portugal“.
Cursa din Spania a reunit 36 de echipe de la universități din toată Europa. A fost o întrecere complexă, solicitantă, care a cuprins, pe lângă cursa propriu-zisă de pe pistă, și trecerea prin opt probe precum prezentarea costurilor necesare pentru realizarea monopostului, prezentarea unui business-plan pentru construcția ca atare, expunerea planului de realizare a design-ului mașinii. La fiecare dintre probe studenții brașoveni au obținut următoarele rezultate: locul 1 la probele anduranță și eficiență; locul 2 la accelerație; locul 3 la autocross; locul 4 la probele design report și skid pad; locul 6 la cost report; locul 10 la business plan; cu punctajul total, locul 1 la clasa combustie.
Coordonatorul echipei de studenți brașoveni este conf. univ. dr. ing. Mihai Comșiț: „Mă bucur că alături de cei 12 studenți am reușit să dezvoltăm un monopost care la anumite capitole a depășit performanțele mașinilor de curse dezvoltate de universități de top din Europa. Nu a fost doar muncă inginerească, a fost și este în continuare o muncă de echipă, pasiune și multe ore petrecute în atelierul de pe Colina Universității. De 15 ani BlueStreamline este și o rampă de lansare pentru studenți, în industria automotive și nu numai“.
Prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universității Transilvania din Brașov, are cuvinte de apreciere pentru studenții creativi și pentru profesorul lor: „Dacă o echipă de 12 studenți și un profesor a reușit într-un an să proiecteze și să construiască de la zero o mașină de curse cu care să câștige competiții internaționale de prestigiu, înseamnă că în țara aceasta se poate face și se face școală, iar România are viitor. Felicitări studenților și profesorului lor!“.
Articol publicat în nr. 47-48 al revistei Tribuna Învățământului