Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania și Italia, în continuare, în topul destinațiilor pentru studiile universitare vizate de români

Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania și Italia, în continuare, în topul destinațiilor pentru studiile universitare vizate de româniOlanda și Marea Britanie rămân, în continuare, în topul destinațiilor pentru studiile universitare vizate de români, noile generații îndreptându-se, cu precădere, spre domenii de studiu precum Creative Business, A.I. sau Cyber Security, au anunțat, luni, 25 septembrie, reprezentanții IntegralEdu, în cadrul unei conferințe de presă, prilejuită de deschiderea, pe 1 octombrie, la București, a Târgului educațional World Education Fair (WEF).

Astfel, Alexandra Bădescu, director adjunct pentru România al IntegralEdu, a precizat că un top al destinațiilor de studii pentru români situează Olanda pe primul loc, urmată de Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania și Italia. De asemenea, a mai spus aceasta, se observă un interes crescut față de anii anteriori față de noi destinații cum ar fi Franța, Finlanda, Irlanda, Estonia, Suedia, Malta, Portugalia și Mauritius, care a precizat că numărul de studenților români din Olanda a crescut cu aproape 20% față de anul anterior, conform datelor oficiale acesta ajungând la 6.717 și situându-ne astfel pe locul trei, după Germania cu 22.775 studenți și Italia cu 7.633 studenți.

„În Olanda, în ciuda discuțiilor la nivel guvernamental și politic despre posibilitatea limitării numărului de programe universitare cu predare în limba engleză, situația rămâne neschimbată pentru anul următor. Mai mult, universitățile încurajează studenții europeni și se opun acestor abordări, iar statul olandez a reintrodus un grant, alături de alte metode de finanțare. O astfel de deschidere către a primi studenți străini se manifestă și la unele universități din Marea Britanie. Chiar dacă cele mai multe și-au modificat taxele pentru europeni după Brexit, sunt și multe universități care au păstrat nivelul de 9250 lire sterline al taxei vechi pentru europeni. Unele dintre acestea vor fi prezente și la ediția din acest week-end a World Education Fair”, a arătat a precizat Alexandra Bădescu, potrivit Agerpres.

Cel mai căutat program de studiu din zona de Economie și Management este cel de International Business, iar din punct de vedere al destinației, cei mai mulți tineri aleg să studieze Business în Olanda, Italia și Spania. Psihologia este un alt domeniu de interes în rândul viitorilor studenți internaționali, destinația de studiu preferată pentru a urma un program în acest domeniu fiind Olanda. De asemenea, după pandemie, se observă o creștere a interesului pentru domeniul turismului și al ospitalității.

Din ce în ce mai multe universități încep să dezvolte noi programe, de nișă, cu mare potențial pentru viitor, un exemplu fiind cel de Creative Business, prin care tinerii își dezvoltă cunoștințele de management și afaceri în domeniile creative și artistice, se mai precizează în comunicatul de presă.

Potrivit acesteia, alte programe de nișă care încep să fie foarte căutate de tineri dar și de companiile specializate sunt Creative Media & Game Technology, Cyber Security sau Environmental Science.

Raluca Niculae a mai precizat că, în privința admiterii la licee în străinătate, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale și liceale în străinătate se menține constant.
Conform statisticilor IntegralEdu, Marea Britanie se află în continuare pe primul loc în topul preferințelor, urmată de Germania, Elveția, Austria, Spania și Italia. SUA intră în top pentru studiul liceal.