Sprijin educațional într-un nou centru psihosomatic pentru copii cu dizabilități

Sprijin educațional într-un nou centru psihosomatic pentru copii cu dizabilități

Îngrijirii și educației unora dintre copiii cu nevoi speciale din județul Vâlcea (2-15 ani) le este dedicat centrul multifuncțional psihosomatic de la Râmnicu Vâlcea, inaugurat prin proiectul #CreștemBine, concretizat de Asociația Zi de Bine pentru Asociația AVA. Utilitatea noului centru este susținută de existența în județ a aproximativ 900 de copii cu cerințe educaționale (din totalul de peste 1.600 de copii cu dizabilități), cerințe educaționale precum tulburări din spectrul autist, sindrom Down, ADHD sau întârzieri în dezvoltare. Centrul va putea ajuta sub aspect educațional 40 de copii. Copiii primesc servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică, în timp ce părinții lor vor beneficia de sprijin emoțional și psihologic, numărul beneficiarilor indirecți din familii și comunitate ridicându-se la 400.

Inițiatorii descriu astfel dotările: „Cu un proiect pregătit de arhitecta Cosmina David și cu sprijinul Fundației Comunitare Vâlcea și al Asociației Dream Management, clădirea a fost complet renovată și utilată, pornind de la fațada clădirii și până la amenajarea cu materiale specifice a tuturor încăperilor. Totodată, au fost create două camere interactive pentru ca cei mici să fie îndrumați prin metode adaptate vârstelor lor, o cameră pentru ritm și mișcare și una pentru învățare și conectare.

Condiții pentru educație interactivă

Astfel, în cadrul Centrului se regăsesc pereți interactivi educaționali, o sală de terapii ocupaționale și kinetorerapie cu spalier și un mic perete de cățărat, masă pentru kinetoterapie, oglindă cu bară de lemn pentru dans, o sala de sport cu toate accesoriile necesare, un cabinet pentru psihoterapie, grupuri sanitare și o sală de logopedie.”

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „Primul proiect de anul acesta a fost finalizat cu succes și cu zâmbete largi de copil. Suntem încântate că am reușit să amenajăm un spațiu în care copiii cu nevoi speciale se vor putea dezvolta frumos și vor putea primi sprijin de specialitate, adaptat nevoilor lor.”

Valoarea totală a proiectului a fost de 37.650 euro, susținută de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.

Proiectele Asociației Zi de Bine pot fi susținute printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.