Meseriile viitorului pentru nativi digitali

Meseriile viitorului pentru nativi digitaliTinerilor „nativi digitali” care aspiră să lucreze sau sunt practicieni în industriile culturale li se adresează proiectul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului”, pentru promovarea în mediul online a profesiilor creative contemporane, produs de platforma Formare Culturală în continuarea cercetării începute în 2017 asupra profesiilor creative în România. Inițiatorii argumentează că „tinerii, din zona rurală și orașe mici ale țării, au ocazii extrem de reduse de interacțiune cu profesioniști și întreprinzători care să reprezinte modele pentru ei. Chiar și în marile centre universitare ale țării, studenții au rareori ocazia să interacționeze cu profesioniști care să le împărtășească aspecte practice ale profesiei pe care ar fi interesați să o urmeze”.

Proiectul constă în producere de materiale video cu profesioniști din domenii creative, interdisciplinare, contemporane, concentrate pe ghiduri de interviu ample și create prin intermediul metodei de transfer de cunoștințe generative. Profesioniștii sunt Alina Calistru – Community Engagement Manager la ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România; Ana-Maria Stancu – fondator, director, asociația E-CIVIS și compania Bucharest Promo Robots; Olivia Vereha – User Experience Designer, Code4Romania; Răzvan Florian – cercetător, președinte al Institutului Român de Știință și Tehnologie; Anamaria Hâncu – Co-founder Let’s Do It, Romania!, Promotion Manager INNA, Antonia, Delia, PR & CSR Manager SAGA Festival, Sound of Bucharest; Alina-Aura Silivestru – innovation manager, digital planner, head of media, lead manager; Mihai Lupu –  managerul general al Federației Patronatelor din Industriile Creative.

Tineri pentru a patra revoluție industrială

Realizatorii proiectului subliniază că „fiind disponibile pe o platforma online www.formareculturala.ro, materialele video/audio și text sunt ușor accesibile tinerilor care locuiesc în mediul rural ori urban, având posibilitatea să le acceseze de pe orice device”. De asemenea, accentuează că „proiectul se subscrie și conceptului de a patra revoluție industrială, care estompează diferențele dintre sfera fizică, digitală și biologică și integrează sistemele cibernetico-fizice și internetul obiectelor (Internet of Things – IoT), datele mari (big data) și cloud computing-ul, robotica sau sistemele bazate pe inteligență artificială. Conceptul a apărut în 2016, odată cu volumul omonim al lui Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial, gazdă anuală pentru peste 3000 de lideri politici, economici, din știință și cultură. Conceptul se referă la o combinație de tehnologii care schimbă modul în care trăim, muncim și interacționăm. În comparație cu revoluțiile industriale anterioare, cea de-a patra evoluează într-un ritm exponențial, nu liniar.

Alte detalii pe https://formareculturala.ro/profesii-creative/. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Național al Literaturii Române București, The Institute

Formare în sectoare culturale și creative

Platforma Formare Culturală reamintește că „a fost inițiată în 2012 și a început în 2013 cu traininguri de formare în sectoare culturale și creative, continuând cu sesiuni de consultanță și întâlniri de networking cultural, singulare în peisajul cultural creativ. Din 2016 lansează volume din cartea „Noii industriași creativii”, incluzând studii, opinii, cercetări în industrii culturale și creative. 2017 a adus un modul nou de cursuri (traininguri pentru dezvoltare comunitară prin proiecte culturale), o cercetare privind profesii creative și o secțiune permanentă de Resurse online. Tot în 2017 Formare Culturală a lansat modulul „Learning Remotely (LR)” prin care oferă e-tutoriale pe diferite subiecte profesionale culturale. Din 2018 organizează dezbateri culturale pe diferite teme de interes precum dezvoltarea audiențelor prin noile tehnologii sau drepturile de autor. www.FormareCulturala.ro; www.facebook.com/FormareCulturala;

www.facebook.com/groups/480190968702353; www.linkedin.com/company/formare-culturala

Materiale video: shorturl.at/zOS25