Cele mai bune filme ale anului realizate de studenți

Cele mai bune filme ale anului realizate de studenți

Cele mai bune creații cinematografice ale studenților care se formează ca profesioniști în domeniu au fost prezentate și premiate în Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ediția 2020 (online), organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit, având ca principal partener platforma CINEPUB.RO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și Insitutul Cultural Român (ICR).

Marele Premiu, oferit de UCIN, a fost obținut de filmul „Împreună” (UNATC), regia Alma Buhagiar, cu aprecierea: „În unanimitate, juriul a decis să acorde premiul pentru cel mai bun film Almei Buhagiar și elegantului său film Împreună. O dramă contemporană cu multiple puncte de vedere, filmul mizează pe abilitatea publicului de a lega toate aceste elemente într-un mod foarte precis. Apreciind acuratețea observației în fiecare secvență, care brodează pe un scenariu întocmit cu grijă, Împreună este un debut regizoral puternic. Felicitări!

Palmaresul ediției 2020 și aprecierile juriului

Premil Cristian Nemescu pentru regie, oferit de UCIN – „Boredom”, regia Alica Bednarikova, VSMU Slovacia: „Pentru cel mai original și experimental film din această competiție, cu un punct de vedere regizoral ieșit din tipare. Jucându-se cu structura filmului, regizoarea reușește să păstreze echilibrul just între tristețe și comic. Viziunea regizorală constantă de-a lungul filmului reușește să răstoarne în cele din urma lumea cu susul în jos, în cel mai neașteptat mod cu putință”.

Cele mai bune filme ale anului realizate de studenți

Premul Lucian Pintilie pentru cel mai bun film românesc, oferit de Dacin Sara și Avanpost –„Vânătoarea de cerbi”, regia Andrei Olănescu, UNATC: „Juriul este încântat să acorde Premiul pentru cel mai bun film românesc lui Andrei Olănescu și filmului său încântător Vânătoarea de cerbi. Juriul a fost impresionat de minimalismul epic și de modernismul emoțional al acestui film. Andrei a reușit să construiască cu grijă o juxtapunere cu greutate, plasând o dramă emoționantă într-una dintre cele mai macho posibile situații. Un foarte bun debut regizoral!”

Premiul Rectorului UNATC – „Venim pe rând și mergem pe sărite”, regia Mihnea Toma, imaginea Beatrice Păun, montaj și sunet Mihai Dumitrache, UNATC: „Un film limpede, pe o temă profundă, ca o apă curată și adâncă, beneficiind de o imagine de excepție. O operă cinematografică încântătoare, plină de umor, care învăluie tradiția într-o privire tandră și respectuoasă. Venim pe rând și plecăm pe sărite este un film semnat de o echipă tânără care merită aplauzele noastre:  Mihnea Toma (regie), Beatrice Păun (imagine), Mihai Dumitrache (montaj și sunet)”.

Premiul președintelui UCIN – „Vânătoarea de cerbi”, regia Andrei Olănescu, UNATC: „Vânătoarea de cerbi impresionează prin umanism și o sensibilă observație într-o relație în care fiul abandonat își întâlnește tatăl. O vânătoare pretext pentru iertarea fiului. O vânătoare care nu va avea loc, fiindcă un cerb are alături un pui! Regizorul dovedește cu acest film o surprinzătoare maturitate”.

Premiul criticii, oferit de UCIN – „Doi fără”, regia: Miruna Minculescu), UNATC: „Doi fără de Miruna Minculescu, pentru rigoarea mizanscenei în adâncime, susţinută de imaginea neliniştitoare creată de operatorul Barbu Niţelea”.

Premiul Cătălin Cocriș pentru scenariu – „Greetings from Nigeria”, scenariul Peter Hoferica, VSMU, Slovacia: „Pentru o dramă emoționantă, despre generații diferite, redată într-un ritm perfect, cu un minunat simț al umorului absurd, în timp ce recreează și re-gândește într-un mod original stilul lui Roy Anderson în mediul est-european”.

Premiul Paul Călinescu pentru cel mai bun documentar – „Venim pe rând și mergem pe sărite”, regia Mihnea Toma, UNATC: „Juriul premiază filmul lui Mihnea Toma Venim pe rând și mergem pe sărite cu Premiul pentru cel mai bun documentar, pentru lirismul, abordarea intimă și portretizarea sugestivă a unei arte muribunde. Relația evidentă stabilită între autor și protagoniste, bocitoarele, ajută călătoria în inima unui ținut deluros, filmat și ritmat din montaj într-un mod extraordinar”.

Premiul Ion Bostan pentru cel mai bun documentar românesc, oferit de Dacin Sara – „My friend”, regia Marin Cumatrenco, UNATC: „Sensibilitatea tratării, ca un clin d’oeil, a tematicii spinoase a migrației, și pentru prospețimea și naturalețea realizării cinematografice a acestei propuneri, prin folosirea montajului și integrarea noilor tehnologii de comunicatie în limbajul cinematografic”.

Premiul Victor Iliu – „Urșii”, regia Alin Duruian), UNATC: „Este o plăcere să premiem filmul Urșii, în regia lui Alin Duruian, cu Premiul Victor Iliu. Regizorul transcende povestea unui sat amenințat de urși, pentru a deveni o imagine emblematică a României contemporane, în care un omul obișnuit devine el însuși o specie pe cale de dispariție. Juriul a considerat că Urșii este un documentar curajos, creativ și important, care tratează convingător un subiect actual”.

Premiul pentru cel mai bun film de animație – „Nö!”, regia Christian Kauffmann, Filmakademie Baden-Württemberg, Germania: „Nö! este un scurtmetraj poetic de animație care spune povestea unei ființe umane care persistă în a-și urma visele, în ciuda provocărilor serioase cu care se confruntă. El învață cum să depășească obstacolele și să transforme cea mai gravă situație în inversul său. Stilul vizual elegant, armonia culorilor și dezvoltarea consecventă a personajelor fac din acest film o bijuterie de 5 minute. Membrii juriului au fost de asemenea de acord că de această poveste optimistă avem nevoie cu toții în 2020”.

Premiul Ion Truică pentru cel mai bun film de animație„Sisiphescu”, regia Maria Simina Dimancea, UNATC: „Pentru abordarea modernă și originală a mitului antic al lui Sisif, pentru abilitatea dea a dezvălui, în mai puțin de un minut, trăsături specific ale personajelor, care le descriu convingător și, nu în ultimul rând, pentru că ne face să zâmbim”.

Premiul de imagine pentru film românesc – „Vânătoarea de cerbi”, imagine Cătălin Rugină, UNATC: „Pentru o preocupare vizuală consistentă în a compune cadre lungi și statice, și pentru permanenta căutare a curgerii timpului prin intermediul luminii, stăpânind cu măiestrie proporția dintre lumină și întuneric, în relație cu povestea”.

Cele mai bune filme ale anului realizate de studenți

Premiul Andrei (Otto) Toncu pentru sunet în film românesc – „9 Ballons”, sound design Anthony Andrei, Alex Babliuc, David Buciuta, Mihai Dumitrache, Cătălin Furtună, Andrei Georgescu, Alex Harabagiu, Alex Măgureanu, Andrei Petcu, Magdalena Scurtu, Vlad Taină Popa, Ștefan Tomescu, UNATC: „9 Baloane este un uimitor exemplu de lucru în echipă – ceea ce, în esență, este cinemaul. 9 regizori au lucrat la acest film și apoi au colaborat cu 12 sound designeri pentru a creea nu doar coloana sonoră a acestor filme, ci și a lumilor în care se întâmplă. Premiul este acordat pentru creativitate și creația la care se ajunge prin cooperarea întregii echipe de sunet: Anthony, David, Mihai, Cătălin, Magdalena, Vlad, Ștefan, doi Andrei și trei Alex”.

Premiul de montaj pentru film românesc – „Being a Bee”, montaj Ferenc Medve, Universitatea Sapientia din Cluj: „Se spune adesea că un film este scris de trei ori: pe hârtie, pe platou și, în cele din urmă, în cabina de montaj. Beeing a Bee este unul dintre acele filme în care partea de creație se întâmplă în cabina de montaj. Juriul a fost impresionat de narațiune și de emoția acestui film, precum și de mesajul puternic și actual pe care îl transmite”.

Premiul Romanian Society of Cinematographers – „The Swings”, imagine Alfred Marvanov, Academy of theatre and film N.S. Mihalkov, Rusia: „Pentru o abordare sinceră și proaspătă, folosind în mod expresiv camera, subliniind perspectiva narativă prin compoziție, reflecții și lumină, arătând ori ascunzând ceea ce e important în poveste, recreând o unitate vizuală și un sentiment de anxietate prin imagini memorabile, Premiul RSC merge către filmul The Swings”.

Premiul de interpretare feminină – Raya Mironova și Apolinaria Vetlugina pentru filmul „Six Hours”, Moscow New School of Cinema, Rusia: „Pentru abilitatea lor de a combina construirea de roluri folosind actoria instinctivă, pentru curajul de a-și exprima subtil munca asupra personajului și pentru capacitatea puternică de a relaționa în mod natural cu partenerul, considerăm că este evident că trebuie să premiem un uimitor duet de actrițe: Raya Mironova și Apolinaria Vetlugina”.

Premiul de interpretare masculină – Santiago Barzi pentru filmul „Chinese Wall”, UCINE, Argentina: „Ne-a emoționat vulnerabilitatea reacțiilor sale și jocul subtil, capacitatea de a rămâne lucid într-o poveste pe care o cunoștea prea bine, puterea de a gestiona mai multe fire narative. Și pentru că actoria în sine necesită multă atenție, ne simțim obligați să premiem acest artist care a trebuit să susțină 3 roluri în proiectul său”.

Premiul Nina Behar„The Swings”, regia Anastasia Ostapenko, Academy of theatre and film N.S. Mihalkov, Rusia: „Pentru curajul de a aborda această temă, pentru sensibilitatea și calitatea deosebită a sunetului și al imaginii”.

Mențiune specială a juriului – „I am you are”, regia Natalia Dolgowska, Andrzej Wajda Film School, Polonia: „Mențiunea specială a juriului merge către I am you are, regia: Natalia Dolgowska, pentru un stil sigur și un puternic punct de vedere regizoral. I am you are pictează cu sentimente pe imagini, vorbind despre trecut, fără urmă de tristețe. Vârste și relații, viață și moarte, unicitatea fiecărei ființe umane, arătate ca un concert de sentimente și imagini, într-un univers propriu, bine individualizat”.

Mențiune specială a juriului – „Burned”, regia Fatemeh Mohamadi, Iranian Youth Cinema Society, Iran: „Juriul acordă o mențiune specială filmului Burned de Fatemeh Mohamadi pentru că ne-a cufundat complet în narațiune, construind scene și personaje de o mare autenticitate, pentru abordarea unei teme sensibile cu o mizanscenă precisă în detalii și acțiune și pentru modul magistral de a ghida privitorul către un final puternic și memorabil”.

Juriul festivalului a fost compus din personalități recunoscute din țară și străinătate: regizoarea, producătoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett – președinte (UK); criticul și istoricul de film Janka Barkoczi (Ungaria); actrița Alina Grigore; organizatoarea festivalului Early Bird Sofia, Nora Angelova (Bulgaria); regizorul Andrei Gruzsniczki; monteurul de film și profesorul Davor Svaic (Croația); directorul de fotografie Tudor Vladimir Panduru.

Platformă educațională

Și la ediția din acest an, festivalul internațional de film organizat de UNATC și-a susținut valențele educative și formative. În acest sens, directorul festivalului, prof. univ. dr. Doru Nițescu, președintele Senatului UNATC, subliniază că „în paralel cu secțiunile competitive, CineMAiubit acționează ca o platformă educațională, în acest scop, anul acesta studenții au beneficiat de workshopuri de excepție susținute de Melissa Leo, Suzy Gillett, Csaba Bollok, Rebekah Jorgensen și Cristian Lolea”.