Universitatea Babeș-Bolyai, prima poziție din România în University Ranking by Academic Performance

Universitatea Babeș-Bolyai, prima poziție din România în University Ranking by Academic Performance
Foto: Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prima clasată dintre universitățile din România incluse în clasamentul internațional URAP – University Ranking by Academic Performance: locul 902 din 3000 de universități din toată lumea.

URAP este clasament internațional acreditat de IREG. Ierarhizează universitățile sub aspectul performanței academice, după indicatori precum calitatea, numărul publicațiilor științifice, impactul publicațiilor, citările, colaborările internaționale.

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, subliniază: „În lume există mai multe clasamente internaționale globale ale universităților, iar cele acreditate de organismul internațional IREG (11 în 2020) sunt sumarizate anual în țară în Metarankingul Universitar. UBB ocupă în aceste clasamente primele poziții în țară, în cele mai multe prima poziție, și astfel prima poziție în Metarankingul Universitar-2020. Și în clasamentul URAP, focalizat pe activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în context internațional, UBB a rămas în acest an pe prima poziție în țară, ceea ce mă bucură. Dar, dacă nu se vor găsi mecanisme pentru susținerea activității de CDI în universități, nu doar poziția universităților românești în rankinguri va fi slăbită (și asta nu este miza principală), ci va fi afectată capacitatea țării de a genera cunoaștere care să susțină inovații în societate și în beneficiul oamenilor”.

Pe primele locuri ale clasamentului URAP 2020 se află, în ordine, universitățile Harvard, Toronto, Stanford, College London, Oxford,  Johns Hopkins, Cambridge etc.

Universitățile românești sunt clasate pe locurile: 902 – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, 944 – Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, 970 – Universitatea din București, 1060 – Universitatea Politehnica din București, 1238 – Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, 1456 – Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, 1477 – Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, 1549 – Academia de Studii Economice din București, 1696 – Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, 1744 – Universitatea Transilvania din Brașov, 1822 – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, 1596 – Politehnica Timișoara, 2220 – Universitatea Dunărea de Jos din Galați, 2229 – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, 2238 – Universitatea de Vest din Timișoara, 2496 – Universitatea din Craiova, 2585 – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș, 2622 – Universitatea din Oradea, 2722 – Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, 2841 – Universitatea Ovidius din Constanța.