Într-o sală impozantă de spectacole, dintr-o școală monumentală – Școala Gimnazială Ferdinand I, din București –, programul „Ora de educație teatrală” a strâns elevi, părinți, meseriași ai educației și ai teatrului într-o întâlnire de închidere și deschidere în același timp. Programul realizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Teatrul Nottara și Editura Nomina, și-a închis ediția actuală și a deschis calea comunității școlare către lumea teatrului. Este adevărat că publicul-țintă l-au format 130 de școlari de clasele a III-a și a IV-a, însă angrenați în desfășurarea „orei” (întinse săptămânal, pe durata primului semestru din acest an școlar) și beneficiari ai învățăturilor ei pe mai departe au fost învățătoarele de la clase, familiile de acasă, ascultători ai radioului cine știe de unde. S-a lucrat interactiv, s-au folosit instrumente moderne de predare, s-au adaptat jocuri și teorii din teatru și din comunicare la educația elevilor. Punctul de pornire s-a regăsit în programele de tradiție ale Radio România Cultural: Povești de seară (de luni până vineri, ora 17.50) și Teatru Național Radiofonic (sâmbăta și duminica, orele 10.00-10.30). Ascultători mari și mici au avut la dispoziție
CD-uri cu povești, cu literatură clasică transpusă radiofonic, au fost îndemnați ei înșiși să povestească. Esențial este să învățăm să ascultăm, pentru că azi am ajuns să auzim foarte multe, dar nu mai știm să ascultăm, a atras atenția regizorul artistic Mihai Lungeanu, convertit în profesor pentru micii descoperitori ai teatrului, în atelierele de lucru. Pe marginea celor ascultate, copiii au fost îndrumați să spună nu atât ce le-a plăcut, cât ce au înțeles, au desenat, au pictat, au construit machete, au compus la rândul lor ceva povești, au interpretat personaje. Unii au avut ocazia să vadă teatrul și Radioul în interior, pătrunzând și primind explicații acolo unde se produc spectacolele văzute, auzite. Părinții au luat seama la ce înseamnă apropiere de copii, dialog și, din nou, înțelegere. Învățătoarele s-au declarat încântate, au adus completări din perspectiva celor care stau zi de zi cu copiii, au cerut continuarea programului. Prof. Violeta Dascălu, director al Școlii Gimnaziale Ferdinand I, a apreciat fără ezitare programul, care cultivă creativitatea, răbdarea, atenția, generează stări emoționale pe care copiii nu au cum să le găsească în mijloacele tehnice dominante azi. S-a dovedit că nonformalul în școală, folosit cu cap, are rost, e de folos și înseamnă mai mult decât un cuvânt de vehiculat prin acte și proiecte.
După cum a subliniat la finalul programului Mirela Nicolae, în calitate de realizator, nimic din tot ce s-a făcut în acest context nu a fost obligatoriu, scopul reprezentându-l opțiunea fiecărui copil, încât să-și dorească singur o continuare și cine știe ce alte descoperiri, în urma celor învățate acum. Conținuturi, ecouri, învățături ale programului „Ora de educație teatrală” sunt accesibile la Radio România Cultural, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro și în emisiunea iClasa. (F.A.)
Curier juridic
D.L.
Pentru a ne exprima un punct de vedere, vă rugăm să ne comunicați care a fost modalitatea de ocupare a postului de bibliotecar și dacă ocuparea acestuia s-a realizat cu respectarea etapelor de concurs. În cazul în care ocuparea postului s-a realizat fără respectarea procedurii de organizare a concursului, culpa aparține angajatorului.
În situația prezentată, vă comunicăm că ISJ nu este angajatorul dumneavoastră, acesta fiind unitatea de învățământ.
Opinăm că în cuprinsul deciziei ISJ există motivarea prin care s-a dispus concedierea ca urmare a reorganizării activității instituționale. În cazul reorganizării este necesară modificarea statului de personal.
În cazul în care statul de personal nu a fost modificat, din punctul nostru de vedere, contractul individual de muncă își va produce efectele juridice până la data la care a fost încheiat.
AMALIA PRICOPAN
Email: tribuna@megapress.ro