Motto: „Trebuie să fim buni sau să-i imităm pe cei care sunt buni” (Democrit)
Teatru și viața este un proiect care se adresează întregii societăți. Prin joc se învață, se exersează și se deprind la orice vârstă atitudini de viață. Cu atât mai mult la vârstele tinere, când terenul emoțional este crud și nealterat de niciun fel de preconcepții, când dintr-o mlădiță poți obține viță nobilă și roditoare sau iederă pur decorativă. Stă în puterea profesorilor să contribuie esențial la formarea unor tineri care să pună bazele unei societăți frumoase, bine temperate, bazate pe nediscriminare.
Dincolo de statul de dascăl, de abilitățile mele de formator și modelator al tinerelor generații, stă și puțin din formația de profesor de limbi clasice, care mă îndeamnă să mă întorc mereu la originile culturii noastre europene, la modelele antice.
Antichitatea, prin cei mai faimoși exponenți ai săi – poeții și filosofii –, a pus bazele metafizicii frumosului privită ca o reacție a sufletului la fenomenele frumoase și având ca punct de reper ordinea atotcuprinzătoare și atitudinea specială a gânditorului față de această ordine. Obiectele percepute de mintea ordonatoare puteau fi superioare sau inferioare, demne sau umile, dar întotdeauna erau legiferate de amestecul contrariilor, de pur și impur. Universul lui Platon este o combinație de contrarii: lumină și întuneric, cald și rece, umed și uscat. Așa a fost și așa a rămas Universul.
În această lume trăiesc și laureați ai Premiului Nobel, dar și persoane marginalii, dependente de droguri, suferind de diferite maladii, cerșetori, persoane fără domicilii. Putem să ne implicăm în încercarea de a produce schimbarea în bine a acestor vieți, aducând o rază de speranță sau putem să-i condamnăm a doua oară, umplând de ocară existențele lor precare.
Liceenii sunt un material concret cu care se poate demara activitatea teoretic îndrumată pe care o făceau cândva sofiștii și, la un alt nivel de explorare, o căuta Socrate la vremea când cerceta ce reprezintă cu adevărat binele în viața personală și în aceea a comunității. Socrate credea neabătut că această cunoaștere va fi capabilă să călăuzească viața oamenilor. El a urmărit să stârnească emoții profunde în rândul auditoriului său, fără a recurge la scamatorii retorice ori la exploatarea sensibilității, ci făcând apel la conștiință, prevalându-se de ideea artei.
De ideea artei teatrale vrem și noi să ne slujim pentru a forma caractere oneste și înnobilate de creștinească toleranță și înțelegere față de semeni. Alături de Colegiul Național Octav Onicescu, de Liceul Bulgar Hristo Botev, de Colegiul Național Vlaicu Vodă, din Curtea de Argeș, este Asociația pentru Dialog Intercultural, inițiatoarea proiectului Teatru și viața, un proiect pentru promovarea valorilor democratice. În săptămâna Școala Altfel va avea loc selecția și formarea elevilor care se vor implica în activitatea Actor și Spect-actor, o acțiune care dorim să se perpetueze în cât mai multe licee.
Elevii noștri nu sunt doar educabili, ci, la rândul lor, pot deveni buni educatori ai unei societăți în plină dezvoltare. Vehiculul lor va fi arta teatrală, motor va fi talentul, scenă orice sală de clasă sau sufragerie de apartament, iar spect-actori trebuie să fim noi toți.
Prof dr. Marcela GRAȚIANU,
Director al Colegiului Național Octav Onicescu,
București
Email: tribuna@megapress.ro