Uniforma scolara si respectul fata de normePrimăria Sectorului 6 a deschis o dezbatere care se anunţă complexă pe tema uniformei şcolare. O reuniune introductivă a fost găzduită de Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu, participarea fiind la nivel de conducere a unor unităţi din sector şi a învăţământului bucureştean, precum şi la nivel ministerial, universitar, administrativ local şi mediatic. Iniţiatorul demersului, viceprimarul sectorului 6, Gabriel Petrea, a subliniat de la început că poziţia instituţiei pe care o reprezintă este neutră, adoptarea sau nu a uniformelor urmând să reprezinte decizia elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor din fiecare unitate de învăţământ. Întâlniri şi dialoguri cu aceştia vor avea loc în perioada imediat următoare.
Directori ai unor şcoli de frunte ale sectorului 6 au prezentat experienţe, reacţii, dificultăţi, sugestii şi nemulţumiri legate de purtarea uniformei. Astfel, la Şcoala Gimnazială Regele Mihai I, a spus directoarea Florentina Cristea, experimentarea uniformei, în urmă cu câţiva ani, a eşuat. Până la urmă, s-a recurs la purtarea unui tricou cu emblema şcolii. În opinia sa, adoptarea unei uniforme ţine de cultura organiza­ţională a fiecărei şcoli, aici fiind de luat în seamă norme, reguli, distincţii, semne. Prin purtarea uniformei, putem „să devenim mândri de şcoala noastră”, a conchis prof. Florentina Cristea.
La rândul său, prof. Liviu Pavel, directorul Liceului Teoretic Marin Preda, a precizat că, în stabilirea uniformei acestui liceu, „ideea de la care s-a pornit a fost de personalizare, nu de uniformizare”. Metoda aplicată în momentul iniţial, la 15 septembrie 2012, recunoaşte că nu ar mai folosi-o şi nu o recomandă: decretarea uniformei dintr-odată, de la prima la ultima clasă, fără a ţine seama că liceul (una dintre cele mai mari şcoli din sector) are particularitatea de a şcolariza elevi de la 5 ani şi 8 luni la 20 de ani.
Uniforma generează „echilibru interior şi mândrie că aparţii liceului”, consideră prof. Daniela Bădescu, director adjunct al Colegiului Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii Gheorghe Airinei. Identitatea acestei unităţi este simbolizată de o insignă.
Constatând, inclusiv printr-un sondaj, că „elevilor le displace ideea de uniformizare”, prof. Dana Bobocea, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil, se pronunţă pentru alegerea de către fiecare şcoală a uniformei şi pentru referire în acest sens doar la nivel de regulament intern.
Metamorfozarea uniformei adoptate la un moment dat la Şcoala Gimnazială Sfântul Andrei a fost rezumată de prof. Smaranda Partenie, directoarea şcolii: s-a purtat iniţial un sacou sau o vestă peste bluză albă, însă cu timpul vesta şi sacoul au fost abandonate.
Din perspectiva învăţământului superior, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, a susţinut ferm că uniforma „nu poate fi decât benefică”. În acelaşi timp, a semnalat că primii care trebuie s-o accepte sunt elevii, chiar dacă părinţii şi profesorii se dovedesc susţinători mai activi. Dimpotrivă, au venit alte opinii, tocmai părinţii aderă greu, din cauza preţurilor ridicate. Psihologul Mihaela Ghiţescu a făcut observaţia că felul în care elevii merg îmbrăcaţi la şcoală este o chestiune de „status social între părinţi, nu între elevi”. Viceprimarul Gabriel Petrea a anunţat că una dintre sesiunile de discuţii pe această temă va angrena şi creatori de modă. Totodată, a subliniat că Primăria Sectorului 6 acordă în acest moment 100.000 de ajutoare sociale, aşa încât va găsi o formă de susţinere şi a familiilor care nu pot să cumpere uniforme de şcoală. Inspectorul de management al sectorului 6, prof. Adriana Stoica, a spus că şcolile nu impun firmele pentru confecţionarea uniformelor.
Inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, prof. Constantin Trăistaru, a încadrat problematica uniformelor în contextul larg al descentralizării şi al creşterii autonomiei instituţionale: „ţinuta elevilor este o posibilă decizie, nu poate să reprezinte o decizie a unui for superior”. Opinia sa a fost că fiecare şcoală e bine să adopte uniformă progresiv, prin consultarea tuturor factorilor implicaţi. Odată acceptată prin consens, purtarea uniformei devine normă şi trebuie respectată. Purtarea unei uniforme, a mai spus inspectorul general, poate constitui şi un mod de exprimare a unei unităţi care vrea să promoveze valori precum toleranţă, respect, prin care să se ajungă la o creştere calitativă.
Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a făcut o încadrare a temei în contextul nevoii unei ţinute decente în sens cuprinzător. Strict referitor la adoptarea uniformei, a subliniat ministrul delegat, şcoala nu trebuie să se implice în achiziţionarea acesteia, sarcina revenind exclusiv părinţilor. De asemenea, a semnalat că discuţiile precum cea de faţă reprezintă doar dezbateri şi nu se soldează cu decizii. (F.A.)
 
 

Distribuie acest articol!