Romanian Master of Mathematics, la a VII-a ediție

CN Tudor Vianu_OK-1Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, colegiu de mare prestigiu din țară, a organizat, în perioada
26 februarie – 1 martie, cea de-a șaptea ediție a Concursului Internațional Romanian Master of Mathematics, concurs de înaltă ținută academică, la care au participat concurenți din toate colțurile lumii. Ceremonia de deschidere a avut loc pe 26 februarie 2015, în Aula Magna a ASE-ului, la eveniment participând multe personalități române: Paul-Nicolae Petrovan – prefect al municipiului București, Andrei Chiliman – primarul sectorului 1, Mihaela Tania Irimia – director general, Direcția Generală Educație și Învățare pe Tot Parcursul Vieții, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Constantin Trăistaru – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Radu Gologan – președinte al Societății de Științe Matematice din România.
 
Deoarece echipei fiecărei țări i-a fost repartizat un grup de ghizi format din elevi și profesori ai Colegiului Național de Informatică Tudor Vianu, concurenții au fost rugați să-și exprime părerea referitor la anumite aspecte ale țării noastre, precum și ale competiției pe care am organizat-o. Elevii din „Vianu” au dat dovadă de spontaneitate, de inventivitate și de o mare putere de adaptare, intrându-și repede în rolul de reporteri. Redăm mai jos câteva dintre interviurile pe care elevii vianiști le-au realizat cu participanții la concurs și cu profesorii îndrumători ai acestora.
M.A., elev în clasa a XI-a, în calitate de ghid, a relatat despre experiența avută alături de concurenții francezi: „Atunci când am cerut părerea echipei despre țara mea, mi s-a prezentat o perspectivă foarte interesantă. Întrebarea mea a fost: Cum vedeți România comparativ cu Franța? «Este greu pentru noi să decidem dacă numele micul Paris ar trebui să fie acordat Bucureștiului, a răspuns Adrien Lemercier. Acest oraș ne derutează. Aveți multe clădiri afectate de decrepitudine, dar apoi, în contrast, mai este și Casa Poporului. În plus, priviți toate aceste produse de la McDonald’s pe care noi nu le avem!»” Răspunsul lui m-a făcut să mă gândesc la un faimos istoric, eseist, filozof, jurnalist, scriitor și diplomat: Neagu Djuvara. Acesta afirmă că românii sunt o combinație între Orient și Occident și se pare că, într-o anumită măsură, și noii noștri prieteni au o părere similară”.
Michael Kural și Ryan Alweiss, din partea echipei SUA, au fost, la rândul lor intervievați:
R: Ce așteptări aveți de la RMM? Aveți previziuni?
M: Problemele au fost la standarde foarte ridicate până acum și sper că așa va fi și de acum înainte. De asemenea, sper ca a treia sau a șasea problemă să fie una de geometrie, care este, din perspectiva mea, cel mai interesant subiect.
R: Previziuni: echipa Chinei o să câștige, iar Statele Unite vor fi pe locul doi. O să fie cel puțin o problemă de geometrie și una de combinatorică.
R: Având în vedere faptul că ați vizitat Bucureștiul astăzi, v-ați făcut o părere despre România? V-ar plăcea să vă întoarceți?
M: Dacă ar fi să ignorăm lipsa de Wi-Fi, România este un loc interesant de vizitat, care are o cultură foarte diferită de a noastră. Dacă aș avea timp, m-aș întoarce să explorez câteva locuri pe care nu le-am văzut sau să întâlnesc comunitatea de matematică.
R: Îmi place România și poate m-aș mai întoarce. Însă nu mi se pare că oferă o diversitate prea mare.
Interviul cu un membru al echipei Bulgariei a scos în evidență contribuția ghizilor în buna desfășurare a acestui concurs:
R: Care a fost prima ta impresie? Cum e Bucureștiul?
H: Este cu adevărat un loc frumos, mai cald decât m-am așteptat. De fapt, seamănă cu Bulgaria.
R: Cum v-ați înțeles cu ghizii?
H: Par oameni foarte deschiși și sunt, de fapt, o parte importantă a acestui proiect. Ne-au ajutat cu o mulțime de lucruri.
R: Ce părere aveți despre rivalii voștri? Vă este teamă de ei?
H: Singurii noștri rivali sunt exercițiile, nu ceilalți participanți.
Interviul cu Po-Shen Loh, deputy leader al echipei SUA, a fost un bun prilej pentru tinerii reporteri să conștientizeze că pasiunea pentru ceea ce faci te poate ajuta să realizezi lucruri pe care le credeai imposibile.
„Pasionați de matematică și științe, uniți-vă!”
 
Profesor la Carnegie Mellon University, Dr. Po-Shen este mai mult decât un matematician. Politicos, entuziast și, desigur, foarte inteligent, este unul dintre puținii oameni care fac lumea un loc mai bun.
R: Ce părere aveți despre concursul Romanian Master of Mathematics?
P.S.: Cred că este una dintre cele mai grele competiții în comparație cu toate olimpiadele, dar aceasta face din el o experiență frumoasă.
R: Ați avut timp suficient să vă formați o opinie despre România?
P.S.: Da, este a treia oară când vin în România și îmi place foarte mult. De fapt, călătoresc des în multe locuri din lume și cred că fiecare țară în parte are o atmosferă unică și îmi place s-o descopăr.
R: Ce ați făcut după ce v-ați luat diploma de doctor?
P.S.: După doctorat, am făcut mai multe lucruri: am devenit profesor la Carnegie Mellon University, am pregătit, de asemenea, echipa de matematică de la universitatea unde predau, care s-a clasat a doua dintre universitățile din America de Nord, și, recent, am început lucrul la un site web, o versiune interactivă a Wikipedia pentru matematică și științe mai exact. Site-ul este doar în engleză pentru moment, dar designul este realizat în așa fel încât oricine din lume poate posta explicații care, față de Wikipedia, sunt interactive. Este internațional, gratuit și liber, deci îl puteți vizita când doriți.
R: Ați întâmpinat dificultăți în munca dumneavoastră?
P.S.: Este mereu dificil; dacă ar fi ușor, nu ar merita să o fac. Îmi place să fac doar lucrurile care par imposibile. Când lucrez la probleme de cercetare, aleg întrebările la care nimeni nu a mai răspuns până atunci și, câteodată, găsesc soluția și asta îmi face munca frumoasă. Unii matematicieni spun: nu merită să rezolvi o problemă decât dacă este dificilă.
Un concurs de o înaltă ținută
 
Ziua a doua concursului a început foarte devreme pentru toți participanții, la 7.00. Nimeni nu era însă obosit, iar la micul dejun făceau ultimele pregătiri înainte de concurs, ca apoi să fugă spre Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, locul de desfășurare a competiției.
 
La 8.15 liceul nostru era asaltat de elevi inteligenți, pasionați și deschiși provocărilor oferite de minunata lume a matematicii.
 
La 13.00, cea de-a doua rundă a concursului a luat sfârșit, iar concurenții se grăbeau să vorbească cu liderii echipelor lor sau să verifice vreo carte de matematică.
 
La 13.30, după ce subiectele au fost discutate, în drum spre masa de prânz reporterii noștri au reușit să discute cu doi dintre lideri. Unul dintre aceștia este Marco Antonio Ibarra, din Mexic, care a remarcat dificultatea ridicată a subiectelor.
R: Cum ți s-au părut subiectele de astăzi?
M.A. Ibarra: Cred că subiectele au avut un nivel ridicat de dificultate, având în vedere faptul că Mexicul tocmai a intrat în top 20 IMO și se află la prima participare la o competiție de un așa nivel.
R: Credeți că elevii dumneavoastră au fost pregătiți pentru această competiție?
M.A. Ibarra: Da! De fapt, am luat doar trei dintre elevii noștri, cei pe care i-am considerat pregătiți. Deocamdată nu suntem pregătiți să aducem o echipă completă de șase oameni, dar vom vedea în anii următori.
Liderul echipei Franței, Jean Louis Tu, a vorbit, la rândul său, despre cele două zile de concurs, remarcând înalta ținută a acestuia.
R: Cum a fost nivelul de dificultate al problemelor?
J.L.: Considerăm că în prima zi prima problemă a fost destul de ușoară pentru toată lumea, a doua însă a fost mai grea. Majoritatea elevilor noștri nu a rezolvat a doua problemă și nimeni nu a rezolvat-o pe a treia. În a doua zi, prima problemă a fost puțin mai grea, însă nu extraordinar de dificilă. A doua problemă a fost mai dificilă, dar abordabilă, pe când cea de-a treia a fost foarte complicată.
R: Credeți că au făcut bine? Speră la vreo medalie?
J.L.: Sperăm să câștigăm o medalie de argint și câteva de bronz.
După această a doua zi de concurs, concurenții au putut să se relaxeze, având totuși emoții, mai mari sau mai mici, în așteptarea rezultatelor.
După masa de prânz, toată lumea a avut timp liber. Unele echipe au fost să joace biliard (echipa Rusiei și cea a Marii Britanii), în timp ce altele au preferat să se plimbe.
De data aceasta, rușii au fost mai buni
 
Cum orice început are și un sfârșit, iată-ne ajunși în ultima zi a concursului, care coincide cu prima zi a lunii martie și deci a primăverii; este știut faptul că primăvara simbolizează renaștere, un nou început, ceea ce ne duce deja cu gândul la concursul de anul viitor. Cu toate că sperăm să-i revedem și anul viitor pe concurenți, nu putem să negăm că ne cuprinde un sentiment de nostalgie față de zilele petrecute împreună.
Concursul a constituit o experiență minunată pentru ghizi, care s-au dedicat în totalitate concurenților și care au primit ulterior multe aprecieri. Concurenții noștri au fost foarte entuziasmați să descopere tradițiile românești și să se inițieze în tainele culturii noastre, să viziteze cele mai frumoase muzee ale Capitalei sau să facă plimbări lungi prin pitorescul și aglomeratul București, împânzit de clădiri uimitoare, cu arhitecturi diverse. Din păcate, vremea nu a fost de partea lor, dar aceasta nu i-a oprit să se întoarcă acasă cu medalii. Deoarece concurenții au avut timp liber în cursul dimineții, s-au putut delecta cu o cafea în primitoarele camere ale căminului Moxa. Cei mai aventuroși au decis să profite de orele libere pentru a cutreiera orașul în căutarea suvenirurilor.
 
La câteva ore după masa de prânz, participanții erau gata de ceremonia de închidere, care a avut loc la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, unde atât concurenții, cât și echipele au fost premiați cu medalii pentru efortul depus.
Echipa câștigătoare, cea a Rusiei, a fost compusă din 7 elevi, fiecare premiat cu cel puțin o medalie. Patru dintre medaliile c@știgate de echipa Rusiei au fost de aur. Locul al doilea a fost ocupat de echipa Statelor Unite, în timp ce al treilea loc a fost ocupat de China.
 
După ceremonie, echipele, mai mult sau mai puțin mulțumite de rezultatul obținut, au fost rugate să ne împărtășească părerea lor despre eveniment.
„Subiectele au fost foarte grele, dar m-am bucurat de șansa de a vă vizita țara și de a-mi petrece câteva zile aici”, ne-a spus Tomek, un concurent al Poloniei, în timp ce Mateush, unul dintre coechipierii săi, ne-a împărtășit cu entuziasm: „Sunt foarte mândru de mine, deoarece am obținut medalia de argint, dar sper că anul viitor voi avea un rezultat mai bun. Abia aștept să particip la următoarea competiție pe care o s-o organizați”.
Am avut șansa să vorbim cu echipa Chinei, care a obținut un total de două medalii de aur și una de argint. Ne-au spus că au văzut problemele ca pe o provocare, pe care au reușit să o ducă la bun sfârșit. Un lucru ne-au mai împărtășit, și anume că își doreau să fi avut un scor mai bun, pentru a câștiga premiul întâi pe echipe. Cât despre București, consideră că este diferit față de orașul lor natal, cu aerul curat și curățenia pe care acesta le-o inspiră. Au admis că cea mai interesantă activitate a fost turul orașului, datorită căruia au avut posibilitatea de a vedea cele mai importante monumente și clădiri din București. Concurentul care a acumulat cele mai multe puncte a stat, de asemenea, de vorbă cu noi. Chiar dacă pregătirea lui pentru acest concurs a fost intensă și cu toate că era sigur de șansele sale de câștig, a fost surprins și, în același timp, bucuros să-și citească numele chiar la începutul listei cu rezultate. L-am rugat să dea un sfat celor care vor participa în competiții similare, iar el ne-a răspuns că emoțiile trebuie lăsate la o parte, deoarece încrederea în tine te poate duce pe culmile gloriei.
La plecarea din liceu, echipele au ales să se bucure de ultima seară după bunul plac, alături sau nu de ghizi, care între timp le-au devenit și prieteni. Sperăm că șederea în țara noastră le-a făcut plăcere și că îi vom revedea cât mai curând posibil. Înainte de a-i lăsa la cămin, i-am felicitat și le-am urat un zbor plăcut înapoi spre casă. Am învățat în aceste câteva zile că a pune pasiune în ceea ce faci conduce la îndeplinirea visurilor, că orice problemă, oricât de dificilă, trebuie văzută ca pe o provocare; am (re)descoperit că performanțele cer multă muncă. Aceste elemente conturează, de fapt, spiritul vianist.
Prof. Corina-Elena VinȚ, director Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu,
prof. Mirela Magdalena Marinescu, director adj. CNITV,
prof. Iulia Elena Manicea, prof. Ramona Nedea