28541Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire, vineri, 20 noiembrie, la Palatul Cotroceni, cu 120 de elevi, alături de care au participat și copii instituționalizați. În cadrul întâlnirii, președintele României a adus în discuție situația școlii românești, a subliniat necesitatea realizării unor schimbări profunde în învățământ și a afirmat că educația națională este bolnavă de „reformită cronică”.
Referindu-se la Convenția ONU privitoare la drepturile copilului, Klaus Iohannis și-a afirmat intenția de a garanta prevederile acestui document internațional pentru copiii din România „indiferent de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică, în măsura în care este, naționalitate, apartenență etnică sau origine socială, de situația materială, incapacitatea fizică, de statutul la naștere sau de statutul dobândit al copilului ori al părinților”.
Președintele le-a vorbit participanților despre procesul de maturizare a democrației pe care îl parcurge societatea românească și a salutat dorința de implicare a tinerilor, relevând deplina îndreptățire a acesteia și importanța ei pentru țara noastră: „Societatea românească trece printr-o perioadă de maturizare democratică. Mulți tineri încep să-și dorească mai mult de la cei care îi reprezintă, ceea ce este o condiție esențială de funcționare a unui sistem democratic. Eu sper ca dorința dumneavoastră de implicare de acum să se păstreze și în etapa maturizării. Avem nevoie de cetățeni activi în politică, în societatea civilă, în comunitățile locale și în toate instituțiile și organizațiile din România. De aceea, dorința voastră de a fi auziți este complet îndreptățită și trebuie stimulată, sprijinită și promovată în școală și în societate”.
Cu același prilej, Iohannis a criticat în termeni duri situația din Educație, definită de nenumărate tentative și experimente reformatoare și de lipsa unei reforme autentice, care să scoată sistemul din criza în care se află de 25 de ani. În context, Iohannis și-a manifestat dorința realizării unei „reforme profunde” în Educație: „Din păcate, boala sistemului de educație românesc nu este lipsa de reformă, ci reformita cronică de care suferă de la Revoluție încoace. Am avut mulți, foarte mulți miniștri ai Educației și fiecare a încercat o reformă sau chiar două. Ceea ce nu-mi doresc este o reformă formală și ceea ce îmi doresc este o dezbatere publică largă, de lungă durată, urmată de schimbări profunde, care pot fi motivate și care dau rezultate”, a mai spus președintele.
În cadrul întâlnirii, Iohannis a decorat două unități de învățământ din mediul rural, aflate printre cele mai performante din țară în cadrul procesului educațional, dar și printre primele în combaterea abandonului școlar.
În pledoaria sa pentru reforma reală și schimbarea profundă în domeniul învățământului, președintele Iohannis a mai făcut o afirmație de importanță majoră pentru școală și pentru societate: „Educația este proiectul meu de țară”.
Declarații răsunătoare despre Educație și importanța acesteia, asumări solemne și angajamente ferme au mai făcut și alți președinți. Sistemul este imun la promisiuni și la demagogie politică. Dar poate că președintele Iohannis va ieși din această serie a angajamentelor neonorate și, asumând cu adevărat ceea ce declară, va contribui, cu autoritatea poziției pe care o deține, la inițierea schimbării autentice în Educație, care să modernizeze și să eficientizeze sistemul la standardele Europei civilizate.

Distribuie acest articol!