
Emil Onea, Vicepreședinte Uniunea Profesorilor de informatică din România
Suntem un grup mare de profesori de informatică din toată România, interesați în a sprijini colegii și elevii din clasele I-XII pentru a căpăta abilități de utilizare conștientă a dispozitivelor inteligente în folos practic, de ajutor, în primul rând pentru predare învățare, apoi pentru sprijin în orice domeniu abordat de absolvenții școlii publice.
Scopul nostru nu este formarea de specialiști în domeniul IT&C ci acela de a pune bazele unor cunoștințe și abilități adaptate noilor tehnologii, menite să permită integrarea absolventului în societatea modernă unde instrumentele de programare simplă, de control IoT (internet of Things) trebuie să fie accesibile oricărui om.
În această idee lucrăm în primul rând pentru formarea colegilor profesori de informatică dar și de alte dscipline astfel încât aceștia să fie capabili să folosescă conștient instrumentele IT&C, o parte dintre ei să poată preda elemente fundamentale de utilzare a calculatorului, a dispozitivelor inteligente, a programelor, pentru toți elevii, fie la disciplina informatică și TIC, fie în cadrul disciplinelor opționale, fie transcuricular, sau extracurricular.
Vrem să convingem pe cei ce decid soarta educației că fără abilități digitale nici elevul, nici profesorul nu pot fi practici și moderni, nu pot fi cetățeni europeni capabili să folosescă tehnologiile în scopul integrării facile în viața practică.
O direcție importantă a acțiunilor noastre este și sprijinul performanțelor IT&C ale elevilor. Am ales tot aspectele practice ale preocupărilor elevilor noștri speciali: programarea și realizarea de proiecte utile în educație dar și în oricare domeniu social sau economic. Pentru aceasta am creat două mari competiții recunoscute național și internațional, două olimpiade care aduc pe podiumuri elevi creativi cu proiecte utile care le dovedesc capacitatea de a folosi IT&C pentru a crea instrumente utile vieții cotidiene.
Olimpiada de Informatică practică – Acadnet este un concurs cu tradițe de 15 ani menit să evidențieze performeri în domeniul rețelelor de calculatoare, al sistemelor de operare, al cunoașterii practice a calculatorului. Competiția se bucură de colaborarea cu Universitatea Politehnică, Facultatea de Automatică și calculatoare precum și Cisco Networking Academy.
Olimpiada de Inovație și Creativitate digitală Infoeducație este o competiție cu o vechime de 27 de ani, populară în rândul liceenilor care dezvoltă aplicații software, pagini web, multimedia sau programează roboți. Aceasta competiție are ca țintă și promovarea fetelor pasionate de IT&C printr-un program susținut de Google Zurich.
Aceste două competiții antrenează anual peste 3000 de elevi, mulți dintre ei fiind viitorii specialiști IT&C de mare sprijin pentru economia românească.
În sfârșit, noi încurajăm și ajutăm proiectele IT&C din școli, pentru elevi și profesori. În acest sens am sprijinit 10 unități școlare din zona Brad-Hunedoara unde am susținut un program de training pe tema utilizării mijloacelor IT&C în procesul de predare. Am finanțat mici proiecte în școlile care folosesc roboți OzoBot sau Microbit în predarea programării. Am contribuit la organizarea unor întâlniri importante cu profesori și elevi ca „IT&science roots“ la Colegiul „Unirea“ Focșani, am cofinanțat proiectul „Caravana roboticii în 10 școli din Vrancea“, am fost parteneri la proiecte pentru elevi ale Universității Politehnica din București, am sprijinit organizarea unor întâlniri ale comisiilor IT&C și Informatică din Ministerul Educației, am colaborat la organizarea consfătuirilor inspectorilor de informatică din toate județele.

Continuarea articolului poate fi citită în numarul unu, serie nouă, a revistei Tribuna Învăţământului, ediția tiparită. Abonamentul standard Tribuna Învățământului poate fi achiziționat aici.