Prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat în Parlament decumentul „Raport privind măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și detalierea planului de măsuri avute în vedere pentru organizarea alegerilor locale și a deschiderii școlilor.
Din capitolul „Măsuri avute în vedere pentru deschiderea anului școlar 2020-2021”, reținem:
-„Pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor în unitățile/instituțiile de învățământ, s-a constituit un grup de lucru interministerial, aprobat prin OMEC/OMS. Acesta a elaborat Ghidul de sănătate și protecție pentru unitățile/instituțiile de învățământ, care prevede:
- Reguli de igienă pentru elevi și personal;
- Măsuri de curățenie și dezinfecție a spațiilor;
- Reguli privind limitarea contactului între elevi, cadre didactice, personal;
- Criterii de organizare a spațiilor în care se desfășoară procesul educațional;
- Modalități de organizare a programului școlar;
- Protocoale pentru organizarea activităților în cantine și cămine (internate școlare);
- Protocoale de transport;
- Protocoale de triaj epidemiologic;
- Criterii de suspendare a cursurilor școlare.
Ministerul Educației și Cercetării a realizat în luna iulie inventarierea și analiza spațiilor educaționale existente, disponibile și încadrarea lor în funcție de:
- mediu: rural, rural izolat, urban mic, urban mare, București;
- numărul total de elevi și efectivele per clasă;
- numărul de schimburi.
În urma acestei analize, s-a luat decizia ca unitățile de învățământ să poată decide autonom modul de reluare și organizare a activității începând cu luna septembrie, în condiții de siguranță și în limitele scenariilor stabilite la nivel național. La nivelul Ministerului Educației și Cercetării a fost realizată o hartă interactivă a structurii educaționale (http://sig.forhe.ro) – instrument dezvoltat în cadrul unui proiect cu asistență tehnică de la Banca Mondială. În acest moment, sunt în curs de actualizare informațiile privind resursele materiale la nivelul fiecărei unități de învățământ”.
– „(…) la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării s-a constituit un grup de lucru comun cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Obiectivul Grupului de Lucru este acela de a identifica soluții pentru pregătirea unităților de învățământ și din acest punct de vedere. Grupul va formula propuneri după ce va avea la dispoziție forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătății”.
– „Din analiza informațiilor deținute de Ministerul Educației și Cercetării privind asigurarea cu personal medical, autorizații sanitare și avize ISU din sistemul de învățământ, au rezultat următoarele situații:
- există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici și 3.036 asistenți, iar la acestea sunt arondate 2.770 unități de învățământ.
- 80,2% din unitățile de învățământ au autorizații sanitare de funcționare, 2,3% sunt în curs de autorizare, iar 17,4% nu au.
- 21% din unitățile de învățământ au autorizații ISU, 14% sunt în curs de obținere, 19% nu au, iar 46% nu necesită.
În ceea ce privește evaluarea stadiului de amenajare a grupurilor sanitare, Guvernul României a decis ca, separat de Hotărârea de Guvern care prevede pentru anul 2020 transferuri către autorități publice locale în valoare de 31,3 mil lei, investiții pentru 376 unități de învățământ să direcționeze pentru sprijin de către Compania Națională de Investiții a încă 347 unități de învățământ”.
– „Dintr-un număr de 22.660 de clădiri cu săli de curs și laboratoare, 16.424 clădiri au conexiune la internet, adică 72,5%. Raportat la unități de învățământ cu personalitate juridică, procentul celor care raportează conectare la internet este de aproximativ 80% unități”.
– „(…) 2998 de unități de învățământ au confirmat că dețin platforme on-line, pentru 1.912 urmează a fi acordat sprijinul pentru accesul la platforme on-line până la începerea anului școlar. Vor fi asigurate consiliere și suport de către experții elearning din Casele Corpului Didactic. Unitățile de învățământ vor desemna o persoană responsabilă de administrarea platformei. MEC se află în proces de semnare a unui protocol de colaborare cu Google România și Microsoft România pentru asigurarea, în mod gratuit, în fiecare unitate de învățământ, a platformelor educaționale G Suite for Education și Microsoft Office 365”.
– „Cadre didactice participante la programe avizate, organizate și desfășurate de către CCD, la nivel regional/local (pe niveluri de învățământ): 8.737 preșcolar, 11.721 primar, 17.055 gimnazial, 11.695 liceal. Sunt planificate deja grupe de formare pentru încă 20.500 cadre didactice, cursurile urmând să fie finalizate până la 15 septembrie.
13.859 de cadre didactice (până la 31 iulie), respectic 7.645 de cadre didactice (până la 15 septembrie) au participat la formare prin programe acreditate, furnizate de universități/ONG/parteneri sociali.
În cadrul proiectul CRED – Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți, au fost realizate și finalizate programele de formare pentru 11.634 de cadre didactice până la 31 iulie și sunt planificate grupe noi pentru 4.549 de cadre didactice, care vor finaliza formarea până la 15 septembrie.
5.500 de cadre didactice au fost formate pentru utilizarea manualelor 3D de către Editura Didactică și Pedagogică, până la 31 iulie și 6.600 de cadre didactice vor participa la Programe speciale, naționale sau internaționale, pentru care se aplică proceduri specifice de recunoaștere și echivalare a competențelor dobândite în credite profesionale transferabile (1- 10 septembrie)”.
– „Sunt în curs de redactare formele finale ale materialelor de suport pentru profesori, ca răspuns la nevoia generată de suspendarea cursurilor în spațiul școlilor începând cu 11 martie 2020. Acestea au scopul de a recomanda modalități prin care profesorii pot realiza, în anul școlar 2020–2021, reducerea decalajelor între curriculumul scris (materializat în programe școlare) și cel implementat (aplicarea propriu-zisă a programelor școlare), având în vedere consecințele directe ale acestor decalaje asupra curriculumului realizat (achizițiile elevilor).
Astfel, în mod concret, reperele au în vedere trei dimensiuni specifice:
sprijinul acordat profesorilor pentru a înțelege și a se raporta critic la ce s-a întâmplat în perioada de pandemie din perspectiva predării/ învățării/evaluării;
- sprijinul acordat profesorilor pentru a identifica, înregistra, cuantifica ceea ce, la sfârșitul anului școlar, a fost considerat în risc din perspectiva asigurării continuității în învățare;
- sprijinul acordat profesorilor pentru a lua cele mai eficiente și eficace măsuri pentru minimizarea efectelor negative (recuperarea ”pierderilor” în învățare)”.
Scenariul 1 | Revenirea zilnică a tuturor elevilor în școli, cu respectarea si aplicarea tuturor măsurilor de protecție din ghid |
Scenariul 2 | Revenirea zilnica a tuturor preșcolarilor, elevilor din clasele 0-IV, elevilor din clasa VIII-a si a XII-a cu respectarea și aplicarea tuturor măsurilor de protecție din ghid
și Revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor măsurilor de protecție din ghid |
Scenariul 3 | Toți elevii participă la lecții online |
„Criteriul epidemiologic în baza căruia școlile vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata infectării la 14 zile din localitatea respectivă (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la populație – 1000 locuitori). Dacă o școală deservește mai multe localități (sate, comune), se va lua în calcul întreaga populație deservită.
A fost propus următorul raționament :
- Dacă rata infectării este sub 1 caz/1000 locuitori – se va aplica scenariul 1;
- Dacă rată infectării este între 1-3 cazuri/1000 locuitori – se va aplica scenariul 2;
- La o rată a infectarii peste limita de alertă de 3 cazuri /1000 locuitori, CJCCI va realiza o analiza riguroasă a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate, de numărul de focare existente în școlile din localitate, precum și de alte criterii de risc, CJCCI poate impune închiderea temporară a școlilor (scenariul 3), elevii desfășurând cursuri online. În absența unei astfel de decizii, școlile din localitate vor funcționa în scenariul 2. ;
- În contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei școli se vor aplica Criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ (ce constituie un capitol aparte în ghid), clasa sau întreaga școală putând fi închise pentru 14 zile, elevii desfășurând cursuri online.
S-a hotărât ca decizia să fie DESCENTRALIZATĂ – Centrul Județean de conducere și coordonare a intervenției – C.J.C.C.I. va centraliza în timp real date privind situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități și împreună cu Inspectoratele școlare județene, DSP și conducerile unităților de învățământ aprobă scenariul în care va funcționa fiecare unitate de învățământ în parte.
Ghidul este un document exhaustiv ce prevede împărțirea responsabilităților, colaborarea interinstituțională pentru implementarea acțiunilor, precum și un plan de activități pentru pregătirea unităților de învățământ, înainte de deschidere.
Răspunderile partajate sunt următoarele:
- Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății prin departamentele și instituțiile abilitate stabilesc principiile, elaborează ghidurile, planurile și măsurile care vor fi implementate;
- Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București supraveghează implementarea și aplicarea lor corectă și intervin ori de cate ori exista cazuri de infecție in unitatea de învățământ;
- Inspectoratele școlare județene și al municipiului București diseminează ghidurile și metodologiile și supraveghează implementarea și aplicarea lor corectă;
- Autoritățile administrației publice locale au obligația asigurării resurselor umane (personal medico-sanitar pentru școlile și grădinițele care nu au cabinete medicale școlare), conform legii și sprijină material acțiunile întreprinse de unitățile de învățământ în contextul combaterii răspândirii infecției cu noul coronavirus.
- Fiecare unitate de învățământ va elabora o procedură în care vor fi precizate măsurile stabilite de ghid, ținând seama de infrastructura și resursele proprii;
- Cadrele didactice efectuează și aplică activitățile care le revin din planul de măsuri adoptat de unitatea de învățământ;
- Personalul medico-sanitar din cabinetele medicale școlare, acolo unde există, supraveghează respectarea de către unitățile de învățământ a măsurilor stabilite în prezentul document și efectuează activitățile care îi revin din planul de măsuri adoptat.
Ghidul cuprinde o serie de capitole și protocoale ce acoperă întreaga paletă de măsuri de igienă și de protecție ce trebuie implementate pentru diminuarea semnificativă a riscului de infecție cu SARS-CoV-2 pentru elevi și personalul didactic și auxiliar.
Capitole
- Asigurarea coordonării activităților de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2;
- Organizarea spațiilor pentru prevenirea contactului apropiat :
- Organizarea circuitelor în interiorul școlii (curte, săli de clasă, coridoare,etc);
- Organizarea sălilor de clasă;
- Organizarea grupurilor sanitare;
- Organizarea curții școlii.
- Organizarea și efectuarea primirii elevilor;
- Organizarea programului școlar:
- Organizarea procesului instructiv-educativ;
- Organizarea activităților și supravegherea în timpul pauzelor;
- Organizarea activităților în învățământul tehnic / tehnologic / profesional;
- Organizarea activităților sportive.
- Măsuri igienico-sanitare la nivel individual:
- Igiena mâinilor;
- Purtatul măștii de protecție.
- Măsuri igienico-sanitare în unitatea de învățământ:
- PLAN DE CURĂȚENIE ŞI DEZINFECȚIE a sălilor de clasă, cancelariei, spațiilor comune (holuri, săli de sport, etc), precum și de aerisire a sălilor de clasă;
- Instruirea personalului didactic/nedidactic, comunicarea permanentă de informații pentru elevi și părinți privind măsurile de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2;
- Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, diaree);
- Măsuri pentru elevi, cadre didactice și alt personal din unitățile de învățământ aflate în grupele de vârstă la risc și/sau având afecțiuni cronice și/sau dizabilități;
Protocoale
- Protocol pentru cantine;
- Protocol pentru cămine (internate școlare);
- Protocol pentru transport;
- Protocol de triaj epidemiologic la revenirea din vacanță și triaj zilnic;
- Protocol de izolare a copiilor bolnavi;
- Criterii de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19”.