„Sănătatea este totul, dar fără sănătate totul este nimic.”
(Schopenhauer)
Sănătatea este ceea ce ar trebui să ne preocupe în mod constant. Cu toţii trebuie să înţelegem importanţa unui stil de viaţă sănătos şi importanţa alimentelor sănătoase.
Educaţia pentru sănătate, educaţia pentru alimentaţia corectă ar trebui să devină o prioritate pentru noi toţi.
Alături de alimentaţia sănătoasă, trebuie să îmbinăm sportul, mişcarea, activitatea fizică zilnică. Deoarece şcolarii şi preşcolarii stau foarte multe ore în spaţii închise, mişcarea este esenţială.
Există mulţi copii supraponderali, prin urmare sunt foarte importante jocurile şi activităţile `n aer liber.
Obezitatea în rândul copiilor este o problemă de sănătate publică. Aceasta are consecinţe grave asupra sănătăţii copilului. Încă din şcoală, `n cadrul orelor de dirigenţie, dar şi de la grădiniţă, în cadrul activităţilor de educaţie sanitară ar trebui să se vorbească despre riscul crescut al populaţiei pentru bolile de diabet, cancer, boli de inimă.
De multe ori familia greşeşte în alimentaţia copiilor.
Fast-food-ul este la îndemâna tuturor, snachs-urile, biscuiţii sunt frumos ambalate şi au etichete atractive, dar nu sunt bune pentru organism.
Rolul şcolii este de a conştientiza copilul că în multe alimente sunt folosite substanţe sintetice, chimice, multe E-uri, care duc la ravagii `n organismul nostru. Cu cât alimentaţia este mai industrializată, cu atât este mai toxică pentru organism.
A mânca corect şi sănătos este un act responsabil, care trebuie predat şi învăţat încă din grădiniţă. Foarte important este să ştim şi de unde provin alimentele. De mic copilul trebuie educat spre alimente crude, naturale, în schimbul celor procesate industrial şi pline de aditivi alimentari. Cu cât începem mai devreme consumul alimentelor sănătoase, cu atât apar mai târziu efectele adverse. Mâncarea îşi arată rapid efectul advers în cazul în care consumăm alimente stricate, contaminate sau nu le spălăm corespunzător. ~n acest sens, este foarte importantă şi igiena, spălarea mâinilor, dar şi a fructelor şi a legumelor.
Rolul şcolii este acela de a informa copilul că s-a trecut rapid de la mediul natural la cel industrial, că stilul nostru de viaţă este unul sedentar, că nu ar trebui să consumăm alimente industriale, înalt procesate.
Copilul încă de mic trebuie să conştientizeze importanţa unei alimentaţii sănătoase, naturale, să cunoască importanţa unei hrăniri echilibrate şi diversificate.
Şansa unei alimentaţii sănătoase este să alegem să trăim în armonie cu natura, să nu adoptăm un stil de viaţă sedentar, să acordăm importanţă orelor fixe de masă şi modului în care mâncăm, să nu consumăm haotic alimente, să nu mâncăm seara excesiv. Încă de la grădiniţă copiii trebuie să cunoască pericolul consumului excesiv de dulciuri, importanţa consumului de dulciuri, importanţa consumului de apă, de fructe şi legume proaspete de sezon. Copiii trebuie să cunoască şi să respecte importanţa micului dejun şi a celorlalte mese. Important este să-i educăm pe copii să nu cumpere şi să nu consume alimente doar pentru că sunt ieftine sau foarte gustoase şi dulci. Aceştia trebuie educaţi să citească eticheta, conţinutul caloric şi E-urile. Atenţie sporită ar trebui să avem şi la consumul de băuturi carbogazoase, la energizante – care sunt adevărate bombe pentru organism.
Rolul nostru, al cadrelor didactice, este acela de a-i învăţa pe copii să aleagă alimente ecologice mai puţin prelucrate şi rafinate, pe care să le introducă într-o dietă sănătoasă şi echilibrată!
Prof. înv. preşc. Iolanda POP,
Grădiniţa Nr. 230, Sector 6, Bucureşti