13 susFascinată de Europa, de oportunitățile oferite de contactul cu alte țări, cu civilizații și democrații diferite, din dorința și necesitatea lărgirii sferei cunoașterii, conducerea Liceului Teoretic Constantin Șerban, din Aleșd, județul Bihor, a accesat și s-a implicat ca partener într-un nou proiect Erasmus+. Noul proiect, sub genericul „Bulevardul Viselor”, are un specific inedit, întrucât se adresează celor care lucrează cu tinerii, deci este o școală a educatorilor. Dacă în majoritatea proiectelor Erasmus grupul-țintă erau elevii, actualul proiect este destinat lucrătorilor de tineret, managerilor de proiecte și trainerilor, care reprezintă organizații de tineret, autorități locale, instituții publice cu experiență în dezvoltarea proiectelor, metode și activități destinate tinerilor neșcolarizați și neangajați pe piața muncii sau care au părăsit de timpuriu școala. Proiectul „Bulevardul Viselor” este un proiect Erasmus+, mobilități individuale de învățare, realizat în parteneriat cu Stichting Manage your Talent, Roterdam – Olanda, Sektor Utbildning SDF Vastra, Goteborg – Suedia, Hertfordshire County Council, Hertfort – Anglia, Clube Intercultural Europeu, Lisabona – Portugalia, și Liceul Teoretic Constantin Șerban, Aleșd – România. Menționăm că printre cei cinci parteneri implicați în proiect se află o singură instituție de învățământ, liceul din Aleșd.
Tinerii adulți sunt în permanentă mișcare, indiferent dacă aceștia sunt sau nu implicați activ în cariera lor educațională sau profesională. Ei se confruntă mereu cu schimbări ce le pot afecta situația personală și procesul de instruire și formare. Aceasta necesită flexibilitate, atitudine pozitivă, motivație și perseverență. Este necesar ca tinerii adulți, și în special cei cu oportunități materiale reduse sau care au părăsit de timpuriu școala și nu sunt angajați sau nu sunt incluși într-o formă de instruire, să învețe să anticipeze schimbările din societate și de pe piața muncii care i-ar putea afecta negativ. Ei trebuie motivați să dobândească competențe complementare și să aibă noi perspective. Dacă motivația aceasta lipsește, este foarte posibil ca acești tineri să-și formeze o identitate socială distructivă și chiar să ajungă la exclu­ziune. Așa se explică faptul că mulți tineri fără o pregătire școlară și profesională minimă nu se pot încadra pe piața muncii și încearcă să-și câștige existența în alte țări, unii prin me­tode degradante (cerșit, furt etc.). Pentru a stopa aceste fenomene, pentru a reduce aceste riscuri, cooperarea în cadrul acestui proiect este benefică, oferind un schimb de cunoștințe, metode și compe­tențe care se regăsesc în câteva obiective definitorii:
Obiective: o cât mai mare înțelegere a interconexiunii între educația formală și nonformală, pregătire profesională și piața muncii; o înțelegere cât mai largă a practicilor, politicilor și sistemelor educa­ționale pentru tinerii neșcolarizați, neanga­jați pe piața muncii, în țările partenere; o mai mare înțelegere a aspectelor culturale, economice și sociale, care declanșează în rândul tinerilor neșcolarizați și neangajați o lipsă a interesului spre propria formare, a motivației, a inspirației, a participării active la diferite activități; îmbunătățirea utilizării limbilor străine; îmbunătățirea metodelor de lucru cu acești tineri; schimb de bune practici, metode folosite și idei inovative.
Proiectul are ca scop identificarea metodologiilor, metodelor și activităților posibile ce vor putea fi utilizate în prevenirea și combaterea părăsirii timpurii a școlii. Este necesar ca tinerii cu posibilități materiale reduse sau cei neșcolarizați, angajați sau în curs de instruire să anticipeze schimbările care au loc pe piața muncii și în societate, să adopte cele mai bune soluții pentru a se putea integra activ atât pe piața muncii, cât și în comunitatea în care trăiesc. Se așteaptă ca în urma participării la acest proiect să se conștientizeze pericolul părăsirii timpurii a școlii, al lipsei de ocupare pe piața muncii și specializare, să devină capabili să-i motiveze pe tineri cu privire la propria formare. Proiectul se va derula prin șapte vizite de studii, traininguri și seminarii în fiecare țară cuprinsă în proiect, în perioada septembrie 2015 – iulie 2017. Până în prezent s-au desfășurat două astfel de întâlniri: 2-9 septembrie 2015, vizită pregătitoare la Rotterdam – Olanda, stabilindu-se ca obiective: similarități cu privire la fenomen; în țările partenere s-a realizat un inventar al metodologiilor de lucru, s-au pregătit viitoarele activități. A doua vizită a avut loc în între 2 și 6 noiembrie, tot la Rotterdam, având ca obiective: învățarea pe tot parcursul vieții, experiență în metodologii de lucru, învățarea prin metode de bune practici, dobândirea de cunoștințe în educația nonformală destinată acestor tineri, realizarea unei metodologii comune de lucru cu aceștia. Cu acest prilej, persoanele implicate în proiect au participat la două traininguri. Primul, susținut de Daisy de la Vega, intitulat Empowerment, în cadrul căruia s-au folosit câteva tehnici importante de lucru cu tinerii: care sunt pașii spre succes, cum îi putem motiva cu ajutorul filmelor și al cărților care ilustrează persoane de succes, povești de viață, cum pot fi ajutați să se cunoască pe ei înșiși, să-și asume propria personalitate și propriile decizii. Al doilea training, realizat de Brian Walker, numit Engagement, a avut ca scop prezentarea metodei Road to fame, metodă prin care tinerii care urmează programul „Boulevard of dreams” își creează propriul lor drum spre succes, identifică obstacolele și găsesc soluții către visul lor. La finalul vizitei au fost premiați tineri care au urmat programul și au demonstrat că visul lor se poate concretiza, iar ei sunt gata să-l urmeze. Următoarea vizită va avea loc în martie 2016, la Göteborg, în Suedia.
Prof. Antonia SILAGHI,
Nicu RĂCUCIU

Distribuie acest articol!