Liceeni băcăuani au primit diplome din partea ambasadorului SUA la București

Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”, din Bacău, a relansat în noiembrie 2015 proiectul „English Access Microscholarship Program”. Acesta este finanțat de Ambasada SUA la București și organizat în parteneriat cu CCD Bacău.
 El este dedicat liceenilor băcăuani, însumează 360 de ore, în regim „after school”, care presupun secvențe dedicate cunoașterii civilizației și culturii americane, vizionarea unor filme cu personalități feminine, prezentarea obiceiurilor, sărbătorilor și tradițiilor americane, informații referitoare la arta culinară, dezbateri pe probleme de mediu, prezentarea unor celebrități americane, dar și diferite alte activități outdoor.
Participanții vor beneficia de gratuitate, primind, totodată, cărți, dar și diferite alte materiale informative.
Proiectului English Access Microscholarship Program se va finaliza în 2017, de el beneficiind 20 de liceeni din județul nostru, din clasa a X-a.
Selecția elevilor participanți a fost realizată de o comisie mixtă, formată din profesori de limba și literatura engleză români și din diplomați/reprezentanți ai Ambasadei SUA la București, care s-au reunit la Bacău.
Din partea Casei Corpului Didactic Bacău programul este coordonat și susținut de prof. Anca Rafiroiu, inspector școlar,  și de prof. Alis Gălbează, de la Colegiul Național Vasile Alecsandri, din Bacău, care au statut de traineri, agreați de Ambasada SUA la București.
Casa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru” Bacău, beneficiară a proiectului, va organiza în cadrul acestuia și o sesiune intensivă de vară, de asemenea cu un program instructiv-educativ complex, la care sunt invitați și speakeri din SUA și care se va desfășura pe parcursul a 24 de ore.
Un eveniment special a avut loc vineri, 22 ianuarie 2016, la ora 14:30, în Sala de conferințe a Inspectoratului Școlar Județean Bacău. Acesta a presupus o festivitate de premiere a elevilor, care participă acum la acest program, invitat special fiind doamna Angela Gemza, Press Officer al Ambasadei SUA la București.
Cu această ocazie diplomatul american a transmis un mesaj apreciativ la adresa instituției de formare băcăuane și de susținere a programelor educaționale, civice și culturale pe care aceasta le dezvoltă în parteneriat cu Ambasada SUA la București. Au fost nominalizate cele care se derulează prin Centrul „American Corner Bacău”, Centrul Regional de Resurse pentru Educația Civică și prin Centrul Regional pentru Studiere a Holocaustului.
O parte dintre acestea sunt finanțate direct de Departamentul de Stat, prin Ambasada SUA de la București, fiind considerate proiecte de succes.
În cadrul festivității, un moment special l-a constituit înmânarea certificatelor de participare liceenilor băcăuani, documente semnate de ambasadorul american Hans Klemm și de directorul CCD Bacău, profesorul Gabriel Stan.
De remarcat este faptul că la Bacău se implementează acest proiect de top, pentru a doua oară consecutiv, 20 de liceeni finalizând-ul în iulie 2015.
Ne așteptăm ca la sfârșitul acestui proiect de anvergură, pe care americanii îl organizează în multe țări, elevii noștri să își îmbunătățească vizibil nivelul de comunicare orală și scrisă în limba engleză, să acumuleze un set de cunoștințe de bază și să înțeleagă cultura și modul în care funcționează societatea americană, și, poate, ce este cel mai important, să traverseze o experiență educațională inedită.
Nu în ultimul rând acest program le va ușura liceenilor participanți accesul la studii universitare, în condițiile în care aceștia vor intra în contact direct cu diplomați, dar și cu profesori de peste Ocean.
Faptul că ambasadorul american, Hans Klemm, a semnat în premieră, pentru elevii băcăuani, certificatele de participare, ne sugerează interesul sporit pe care Ambasada SUA îl manifestă față de CCD Bacău. Această situație ne onorează, dar, totodată, ne obligă să continuăm și să dezvoltăm parteneriatul cu americanii.
Prof. Gabriel STAN,
directorul CCD Bacău