Interviu cu prof. Constantin Caracoti, directorul Liceului Teoretic Traian, Constanţa
Stimate domnule director, Liceul Teoretic Traian, din Constanţa, deşi cu o istorie scurtă, şi‑a câştigat în ultimele două decenii un renume binemeritat, având în această perioadă o evoluţie frumoasă, în multe privinţe chiar spectaculoasă. Vorbiţi‑ne, pentru început, despre paşii pe care i‑a făcut această instituţie de învăţământ de la malul mării în devenirea sa. Când a luat fiinţă şi cum a evoluat până la ceea ce este astăzi?
Liceul Teoretic Traian, din Constanţa, a fost înfiinţat în anul 1977 – anul acesta, pe 11 mai, împlinim patruzeci de ani de existenţă –, prima denumire fiind Liceul Industrial Nr. 6 Constanţa. Încadrarea cu personal didactic din perioada 1977–1990 este specifică liceelor industriale, în care disciplinele de specialitate deţineau o pondere importantă în planul de învăţământ. În anul 1990, are loc transformarea unităţii şcolare în Liceul Teoretic Traian, iniţial de matematică‑fizică, ulterior cu mai multe specializări: matematică‑informatică, matematică‑fizică, chimie‑biologie şi limbi moderne. Începând cu anul şcolar 2007‑2008, liceul nostru şcolarizează şi elevi de gimnaziu, actualmente având zece clase de gimnaziu şi 26 de clase de liceu cu specializările matematică‑informatică, ştiinţe ale naturii şi filologie.
O şcoală de calitate are în permanenţă nevoie de fonduri. Cum staţi la acest capitol? Cum colaboraţi cu autorităţile locale?
Este normal ca o unitate şcolară cu performanţe deosebite să aibă nevoie de cât mai multe fonduri. Dacă învăţământului i s‑ar aloca 6% din PIB, atunci finanţarea ar fi suficientă pentru realizarea unui învăţământ de calitate. Avem o colaborare foarte bună cu Primăria Municipiului Constanţa.
Despre dotările L.T. Traian ce ne puteţi spune?
Dispunem de laboratoare moderne, de informatică, limbi moderne, fizică, chimie, biologie, aici elevii desfăşoară o intensă activitate practică, sunt puşi în situaţia de a investiga noţiunile teoretice asimilate în orele de curs. Încă nu avem o sală de sport, autoritatea locală a pus Liceul Teoretic Traian pe prima poziţie în lista de investiţii pentru anul 2018, aşa că suntem încrezători că în anul viitor vom începe construcţia acestei săli.
Domnule director, cum sunt profesorii de la Liceul Teoretic Traian?
Dispunem de un corp profesoral de elită, care a înţeles că nu se poate face performanţă decât prin dăruire, profesionalism, tact pedagogic, fiind conştienţi de faptul că şcoala este o instituţie sacră, iar elevii reprezintă viitorul european al naţiunii noastre.
Câteva cuvinte şi despre elevii de la Traian. Aveţi o spectaculoasă promovabilitate de peste 90% la bacalaureatul din 2016.
Suntem mândri să avem elevi receptivi şi cu o deosebită deschidere spre cunoaştere în toate domeniile. Elevii noştri se străduiesc să studieze la un înalt nivel impus de standardele corpului profesoral şi doresc să se autodepăşească. Rezultatele şcolare sunt edificatoare pentru statutul pe care şcoala noastră a reuşit să‑l obţină la nivelul comunităţii educaţionale constănţene.
Participarea la concursurile şi olimpiadele şcolare s‑a concretizat în numeroase premii. În anul şcolar 2015‑2016, optsprezece elevi au participat la etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare, la discipline precum lingvistică, lectură, matematică, tehnologia informaţiei, chimie, istorie, geografie, limba italiană, limba neogreacă, psihologie ş.a.
Participarea la competiţii internaţionale s‑a materializat în obţinerea unor rezultate deosebite: elevul Andrei Rotaru, clasa a XI‑a D, a obţinut Diploma de excelenţă în cadrul competiţiei ,,Proiecte staţii orbitale NASA‑AMES Space Design Contest“; elevul Vlad Botezatu, clasa a XII‑a A, a participat la Competiţia Internaţională SCI‑TECH CHALLENGE 2016, unde a obţinut Premiul I cu echipajul care a reprezentat România în competiţia desfăşurată la Bruxelles în mai 2016; în sfârşit, la competiţia ,,Skype la clasă – lecţii interactive“, elevii clasei a XII‑a A au obţinut o tablă inteligentă Multi‑Touch Screen.
Rezultatele la examenele naţionale sunt relevante pentru calitatea demersului educaţional din unitatea noastră şcolară: media obţinută de către elevii claselor a VIII‑a la Evaluarea Naţională 2016 a fost de 8,93, două eleve obţinând nota 10 la ambele discipline de examen şi având media de admitere în liceu 10; la examenul de bacalaureat 2016, procentul de promovabilitate a fost de 99,09%, media la nivelul liceului fiind 8,61. În 2013, Liceul Teoretic Traian s‑a situat pe locul I la promovabilitatea examenului de bacalaureat, la nivel judeţean, cu un procent de 99,39%.
O preocupare deosebită a elevilor Liceului Teoretic Traian o reprezintă participarea la numeroase proiecte de voluntariat. Astfel, eleva Alexandra Monica Popa, clasa a XII‑a G, membră a Asociaţiei Together Everyone Achieves More‑TEAM, a obţinut titlul de VOLUNTARUL ANULUI ÎN DOMENIUL TINERET 2016, în cadrul Galei Naţionale a Voluntarilor.
Ce loc ocupă în preocupările dvs., ale conducerii acestui liceu, concepte ca performanţă şi calitate?
Asigurarea unui învăţământ de calitate la standarde europene reprezintă o coordonată principală a întregului demers managerial la nivelul liceului nostru. Suntem permanent preocupaţi de asigurarea unei capacităţi instituţionale performante, a unei eficacităţi educaţionale la standarde ridicate prin desfăşurarea unui proces instructiv‑educativ de calitate, prin asigurarea unui management al personalului didactic şi nedidactic performant, prin susţinerea dezvoltării profesionale a corpului profesoral (15 experţi în management educaţional, doi experţi ARACIP, un mentor, trei profesori cu doctorat, metodişti, membri ai Consiliului consultativ de specialitate, responsabili de cercuri pedagogice, formatori ş.a.) şi implicarea în proiecte de cercetare ştiinţifică, dar şi printr‑un proces permanent de autoevaluare instituţională. Sunt create şi utilizate la nivelul unităţii noastre şcolare toate instrumentele necesare asigurării calităţii.
Sunteţi implicaţi în proiecte naţionale, internaţionale? Cât de importantă este pentru L.T. Traian deschiderea internaţională?
Proiectele educative reprezintă un element definitoriu pentru unitatea noastră şcolară. Suntem implicaţi în proiecte internaţionale Socrates, am avut schimburi de experienţă cu şcoli din Turcia şi Georgia. Derulăm proiectul FILMMIC, proiect care face parte din calendarul activităţilor educative naţionale, anul acesta suntem la a X‑a ediţie. Liceenii din întreaga ţară participă la această manifestare cu filme concepute pe o anumită temă. Dintre celelalte proiecte naţionale sau judeţene putem aminti „Şcoala de vară Traian Summer Camp“, Concursul de chimie organică „Margareta Avram“, „Interculturalitate în spaţiul dobrogean“, „Ani de liceu – ghid de supravieţuire“ etc.
Ce ne puteţi spune despre curriculumul la decizia şcolii? Mobilitatea, ingeniozitatea sunt foarte importante în evoluţia armonioasă a elevului.
Curriculum‑ul la decizia şcolii reprezintă o prioritate a managementului şcolii noastre. Procedura de selecţie a orelor din curriculum‑ul la decizia şcolii este extrem de riguroasă şi prevede un proces complex prin care la elaborarea ofertei de opţionale contribuie toţi factorii implicaţi în procesul educaţional: elevii, cadrele didactice, părinţii, reprezentanţii comunităţii etc. Oferta privind curriculum‑ul la decizia şcolii este flexibilă, adaptată cerinţelor educaţionale, cuprinzând atât ore de aprofundare, cât şi ore de opţionale discipline noi şi ore de opţional integrat. În oferta educaţională se regăsesc ore de opţionale disciplină nouă la limba şi literatura română, limba engleză, limba franceză, matematică, fizică, biologie, istorie, ştiinţe sociale etc. Prin diversitatea curriculară dorim să oferim elevilor noştri perspectiva formării unei personalităţi complexe, creative, dar şi capacitatea de a se adapta cerinţelor învăţământului european.
Ce planuri şi proiecte aveţi înscrise pe agenda de lucru? Ce vă doriţi de la liceul pe care îl conduceţi?
Prin rezultatele obţinute în pregătirea elevilor, prin premiile obţinute la olimpiadele şcolare, inclusiv la faza naţională, la sesiunile de referate şi comunicări ştiinţifice, la alte concursuri organizate de ISJ Constanţa, Liceul Teoretic Traian şi‑a conturat o puternică personalitate, realizând în ultimii ani salturi spectaculoase în topul liceelor din Constanţa şi din ţară. Pe viitor ne propunem o continuitate în procesul instructiv‑educativ, înţelegerea faptului că analiza nevoii şi a cererii de educaţie scoate la iveală faptul că, sub presiunea reformei învăţământului, piaţa educaţională trebuie să fie extinsă şi să devină concurenţială în aproape toate segmentele sale.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU