
Marcela GHEORGHIU
În condițiile în care Ministerul Educației și Cercetării a făcut public faptul că din cei trei milioane de copii din sistemul de educație aproximativ 250.000 nu au acces la cursurile online, deoarece nu dispun de tehnologia necesară, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a făcut un Apel către Guvernul României, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației și către structurile asociative ale autorităților administrației publice locale pentru redirecționarea banilor nefolosiți de Programul pentru școli al României către achiziționarea mijloacelor tehnice specifice învățării online.

FSLI se referă la sumele necheltuite din programul Laptele și cornul, precum și din programele prin intermediul cărora elevii primeau fructe și legume, cerând ca acestea să fie redirecționate către achiziționarea de echipamente digitale – terminale de tip desktop, tabletă sau laptop – necesare participării la cursurile online, la care, în momentul de față, peste 200.000 de copii din țară nu au acces.
Având în vedere, spune FSLI, că, prin Hotărârea nr. 6 din 9 martie 2020, a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, s-a dispus suspendarea procesului de învățământ pe perioada pandemiei, este evident faptul că, din 11 martie 2020, fondurile alocate pentru programele amintite au rămas nefolosite și vor fi returnate la bugetul statului.
”Un calcul aproximativ arată că această sumă este de aproximativ 160 de milioane de lei, sumă cu care s-ar putea achiziționa, de exemplu, tablete suficient de performante pentru aproximativ 200.000 de elevi”.
În aceste condiții, FSLI solicită, în final, întreprinderea diligențelor necesare pentru ca, la următoarea rectificare bugetară, suma amintită, încă neutilizată, să fie redirecționată către achiziționarea de terminale de tip desktop, laptop și tabletă, pentru ca cei peste 200.000 de copii care nu au, în acest moment, acces la școala online, să poată participa la acest sistem de învățare în viitorul apropiat. ”În condițiile în care există riscul ca procesul de învățământ să se desfășoare și în anul școlar 2020-2021, tot în sistem online, este de datoria tuturor factorilor decizionali, implicați în finanțarea învățământului de stat, să pună la dispoziția tuturor elevilor terminale de tip desktop, laptop și tabletă”. FSLI consideră, de asemenea, că această obligație nu poate fi trecută în responsabilitatea familiilor.

Nu în ultimul rând, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ se referă și la situația cadrelor didactice, multe dintre acestea lipsite de tehnologia necesară susținerii cursurilor în regim digital. Și pentru ele, consideră FSLI, trebuie achiziționate, din fonduri publice, mijloacele tehnice necesare continuării școlii în regim online. ”Numai după ce se vor asigura aceste mijloace tehnice, se pot institui obligații legale, atât pentru beneficiarii direcți ai educației, cât și pentru personalul didactic, de a participa la învățarea online, respectiv, de a asigura un act instructiv-educativ de calitate în regim online” se spune la finalul Apelului semnat de Simion Hancescu, președintele FSLI.