Universitatea din București – 160 de ani de la înființare

Universitatea din București – 160 de ani de la înființareUniversitatea din București celebrează 160 de ani de la înființare. Totodată, se împlinesc 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Cu acest prilej, în perioada 16-19 iulie 2024, vor avea loc numeroase evenimente, precum conferințe, dezbateri, lansări de carte, tururi ghidate, picnicuri, piese de teatru, workshop-uri creative, lansarea unei emisiuni filatelice aniversare etc.
Universitatea din București comunică programul manifestărilor:

„Seria de evenimente va fi deschisă marți, 16 iulie 2024, în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Opera Națională din București. Aceasta va aduce împreună cadre didactice, cercetători și studenți, reprezentanți ai societății civile, creatori de politici publice și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România și va reprezenta un cadru de întâlnire, conectare și discuție cu privire la trecutul, prezentul și viitorul învățământului superior românesc.
Programul ceremoniei oficiale include, pe lângă alocuțiunile și discursurile oficiale, mai multe de momente de retrospectivă a celor 160 de ani de existență a UB, prezentări cu privire la evoluția studenților noștri, lecturi de poezie, precum și lansarea emisiunii filatelice UB 160. De asemenea, ca parte a evenimentului central, Universitatea din București a pregătit participanților tururi ghidate în locuri ale memoriei din București, vizite ghidate la Muzeul Universității din București și la Muzeul Botanic, precum și o recepție oficială la Grădina Botanică Dimitrie Brândză a UB.
Miercuri, 17 iulie 2024, Casa Universitarilor va găzdui conferința Universitatea din București 160 – catalizator al modernizării României, eveniment cu caracter interdisciplinar, care va reuni specialiști din diverse domenii pentru a discuta și analiza evoluția învățământului superior românesc. Scopul principal al conferinței este de a genera noi abordări analitice și metodologice privind istoria învățământului, cu un accent deosebit pe dezvoltarea instituțională a Universității din București ca principal vector de progres în spațiul românesc.
De asemenea, în cadrul conferinței va fi lansat și volumul Universitatea din București: 1864 -2024, o nouă ediție revizuită și adăugită a volumului aniversar lansat acum un deceniu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înființarea UB.
Ziua de joi, 18 iulie 2024, aduce la Rectoratul Universității din București, în cadrul evenimentului 160 de ani de internaționalizare. UB și alianțele universitare europene și internaționale, reprezentanți ai rețelelor internaționale din care Universitatea din București face parte, precum CIVIS, alături de decidenți din instituțiile naționale relevante în relația cu Uniunea Europeană pentru a analiza și identifica soluții la provocările societale actuale.
Tot joi, 18 iulie 2024, studenți ai Facultății de Istorie a UB vor organiza un treasure hunt educativ la Palatul Universității din București, provocând comunitatea UB să descopere, într-un mod inedit, istoria clădirii proiectate de Alexandru Orăscu.
Vineri, 19 iulie 2024, comunitatea universitară a UB este invitată în Grădina Botanică Dimitrie Brândză, unde va avea loc, în zona de picnic, un eveniment care încheie săptămâna dedicată celebrării celor 160 de ani de la înființarea UB și celor 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc. Realizat în parteneriat cu studenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București (UNATC) și ai Asociației Studenților din Universitatea din București (ASUB), precum și cu echipa proiectului SciResCareer, evenimentul propune participanților un workshop creativ de chitară, photo corner, o capsulă a timpului, precum și un perete pentru mesaje inspiraționale. Elementul central al evenimentului va fi piesa de teatru Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de (sic! în comunicarea UB) Camil Petrescu, care îi va aduce în fața publicului, începând cu ora 19:00, pe Vlad Anghel, Adriana Mitu, Silvia-Alexandra Bem, Paul Pristavu și Fabian Ciobanu, studente și studenți ai UNATC.”
Evenimentele dedicate împlinirii a 160 de ani de la înființarea Universității din București și a 330 de ani de învățământ superior în spațiul românesc se desfășoară sub patronajul Ministerului Educației.

Detalii: site-ul special dedicat aniversării, www.160.unibuc.ro