UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș: un model de suport medical unic în România

FLORIN ANTONESCU

La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) George Emil Palade din Târgu Mureș a fost inaugurat un model de suport medical unic în România, prin aceea că reunește funcționalități și pentru simptomatologie ușoară, și pentru terapie intensivă. Prezentarea inaugurală s-a derulat în prezența președintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Ludovic Orban, a ministrului sănătății, Nelu Tătaru.

Rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a subliniat că Universitatea a reacționat de la început în lupta împotriva pandemiei, implicându-se în asigurarea unui diagnostic rapid, în producerea de biocide, precum și în inițierea și apoi în realizarea Unității de Suport Medical COVID-19, împreună cu Instituția Prefectului – Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat „în primul rând, faptul că s-a realizat această unitate externă medicală prin colaborarea mai multor autorități – un exemplu foarte bun de colaborare și în plan local, și cu autoritățile centrale”.

Prim-ministrul Ludovic Orban a apreciat la rândul său că „este un proiect deosebit aici”.

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a evidențiat caracterul specific al realizării de la Universitatea din Târgu Mureș: „Particularitatea acestei secţii externe Covid este că din cele 90 de paturi, 20 sunt de terapie intensivă. În urma discuţiilor care existau privind lipsa locurilor din terapie intensivă, reaşezarea managerială şi capacitarea la optim a paturilor existente, precum şi anchetele epidemiologice care să transforme un pacient suspect într-un pacient pozitiv sau negative, s-au făcut şi acele locuri în terapiile intensive”.  

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a reafirmat semnificația prezenței la Universitatea din Târgu Mureș a înaltelor autorități ale statului: „Este un gest de apreciere pentru universitate, pentru centrul medical din Târgu Mureş, pentru ce fac medicii din Târgu Mureş şi ceea ce au făcut de-a lungul timpului. Am vrut, ca universitate cu profil preponderent medical, să demonstrăm încă o dată faptul că ne realizăm misiunea pe care o avem la nivel de societate, creăm un model de bună practică, ce poate fi replicat şi în alte locuri. Am reuşit să aducem împreună suportul necondiţionat al tuturor partenerilor acestui proiect, Instituţia Prefectului Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş, am demonstrat că se poate munci împreună”.

Proiect și amenajare concepute de universitate

UMFST George Emil Palade a iniţiat şi conceput proiectul şi a amenajat spaţiile din interiorul sălii polivalente care îi aparține şi din exterior, inclusiv compartimentările interioare pentru saloane şi spaţiile de suport pe care le-a pus la dispoziţie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a realizat instalaţiile de curent electric, oxigen şi aer comprimat, a dotat cu echipamente şi mobilier medical unitatea, a completat unele detalii de amenajare interioară şi s-a organizat pentru asigurarea resursei umane şi materiale. Consiliul Judeţean Mureş a asigurat resursele financiare pentru finalizarea şi operaţionalizarea proiectului. Direcţia de Sănătate Publică a asigurat consultanţa şi avizele necesare, alături de alte autorităţi locale, sub coordonarea Instituţiei Prefectului Mureş.

Din punctul de vedere al dotărilor, unitatea de suport medical creată la Universitatea din Târgu Mureș are suprafaţa totală construită de 2369 mp, din care spaţiile de îngrijire medicală sunt desfăşurate pe 1901,5 mp. Îngrijirea  este asigurată în 90 de paturi. De asemenea, există spaţiu de triaj pentru pacienţi, 42 de saloane cu suprafeţe de 8-16 mp cu unu-două paturi (toate, de tip terapie intensivă, monitorizate), cu circuite specifice bolilor infecţioase. Fiecare salon dispune de acces la oxigen medicinal alimentat de la staţia centrală şi de celelalte utilităţi necesare. O parte dintre dotări sunt conectate şi la reţeaua de aer comprimat, permiţând, la nevoie, tratamentul intensiv, inclusiv ventilaţie mecanică bolnavilor critici. Unitatea este prevăzută cu accese separate pentru pacienţi, pentru personalul medico-sanitar, pentru aprovizionarea cu medicamente, hrană şi alte materiale şi pentru eliminarea deşeurilor contaminate. Există toate spaţiile anexe necesare bunei desfăşurări a activităţii în condiţii de siguranţă.

Foto: www.gov.ro