În perioada 2016-2018, în școala noastră, Școala Gimnazială Maria Rosetti, sector 2, București, am avut posibilitatea să facem parte din echipa proiectului „TEaCHNOLOGY IN EDUCATION“, coordonat de dna prof. Emanuela Popescu, proiect finanțat de către Comisia Europeană prin PROGRAMUL ERASMUS+ și la care au participat  colegi din Norvegia, Italia, Portugalia, Turcia şi Suedia. Proiectul a fost un parteneriat între șase școli și licee din șase țări europene, obiectivul principal fiind  proiectarea unei săli de clasă 3D în fiecare școală din țările participante  și realizarea de lecții 3D de către fiecare partener din proiect cu  subiect diferit: RO – Biologie, IT – Mediu, SE – Limba engleză; NU – Educație fizică, PT – Istorie, TR – Geografie.
Acest proiect a urmărit creșterea motivației elevilor pentru disciplinele științifice, dar și pentru istorie, geografie și educație fizică prin utilizarea tehnologiei computerizate moderne; îmbună­tățirea competențelor lingvistice din spațiul european, folosind ca limba de comunicare, limba engleză; dezvoltarea abilităților civice ale elevilor precum toleranță, solidaritate, respect față de ceilalți, nediscriminare (religioasă, etnică, de gen etc.) și realizarea schimburilor de bune practici între școli, precum și realizarea în comun a unor materiale didactice moderne, atractive și cu mare impact la tineri.
Am fost bucuroase că am făcut parte din echipa de proiect, deoarece, de-a lungul a doi ani de derulare, au avut loc numeroase activități locale și internaționale de tipul întâlnirilor de proiect atât între profesorii școlilor partenere, cât și schimburi de elevi. Aceste evenimente au fost pe departe cele mai interesante, provocatoare și cu un impact foarte mare: ne-au îmbunătățit competențele lingvistice  din spațiul european, folosind ca limbă de comunicare limba engleză; am reușit să cunoaștem în detaliu sistemele de învățământ din Italia și Suedia, țări în care au avut loc mobilități la care am participat alături de elevii noștri.
Timp de o săptămână, am frecventat împreună cu elevii noștri participanți cursurile școlii partenere italiene, Liceo Scientifico Statale Ettore Majorana, din orașul Scordia, din Sicilia, am vizitat școala, am venit în contact direct cu manualele străine, am cunoscut mare parte din curricula școlii vizitate și am lucrat la elaborarea unui Film VR 3D SBS. Astfel, elevii noștri au avut oportunitatea de a-și evalua singuri cunoștințele, de a cunoaște un sistem de învățământ diferit, modern, elevi străini și și-au făcut noi prieteni cu care au plănuit să facă proiecte comune.
Aceste evenimente au fost pe departe cele mai interesante și cu un impact foarte mare. Am găsit în Scordia amestecul de nou şi vechi, o regiune predominată de activități agricole, o școală cu dotări IT foarte bune, dar și cu manuale clasice, mobilier scrijelit.  Ceea ce diferă este abordarea diferită a lecțiilor, un conținut curricular mult aerisit față de cel românesc  și activitățile extracurriculare în care sunt implicați foarte mult elevii și o comunitate locală care oferă elevilor posibilitatea să aplice ceea ce învață la școală.
Dintr-o altă mobilitate, cea din Suedia,  am aflat multe lucruri despre formarea elevilor, modelul suedez constituind un exemplu de flexibilitate și diversitate și de organizare modulară a procesului de învățământ liceal. Aici, totul a fost surprinzător și complet nou față de alte școli sau sisteme de învățământ pe care am avut ocazia de-a lungul timpului să le cunoaștem. Orele de curs nu sunt standardizate, fiecare profesor are posibilitatea să negocieze la începutul anului școlar cu directorul  școlii numărul de ore necesare disciplinei și… durata lor, în funcție de nivelul academic al colectivului de elevi pe care îl îndrumă. Investiţiile foarte mari în dezvolt­area procesului de învățământ și în nevoile concrete ale elevilor (masă de prânz gratuită), dotările cu mijloace de învățământ de vârf, moderne și variate, precum și implicarea permananetă a elevilor și profesorilor în desfășurarea procesului de învățământ determină și constituie o reţetă a succesului ce merită valorificată.
Elevii studiază folosind tablete individuale, pe care le primesc gratuit la începutul clasei a IX-a și pe care le returnează la sfârșitul liceului care durează doar trei ani; lecțiile sunt în totalitate digitalizate, existând foarte puține situații când este folosit suportul tipărit pe hârtie.
Ceea ce am văzut în Suedia a fost din viitor și multe aspecte ale organizării din unitatea școlară  din Tumba, Stockholm, ar putea fi utilizate şi de școala noastră pentru upgradarea procesului de învățământ.
Faptul că ne-am aflat în compania altor profesori participanţi din țările partenere cu care am purtat discuții variate pe teme de învățământ și nu numai, am împărțășit opinii și experiențe, am lucrat efectiv la realizarea materialelor proiectului ne-au adus un înalt câștig profesional, experiențe multiple și valoroase social. Marea majoritate a participanţilor au fost persoane cu o experienţă bogată în învăţământ, dar am întâlnit și profesori tineri din Turcia și Norvegia, care, pe parcursul dsfășurării activităților, au devenit liantul dintre generații. Prin stabilirea acestor contacte cu colegii din celelalte ţări, școala noastră dorește  să dezvolte noi proiecte europene Erasmus+ şi nu numai.
Finanțarea proiectului ne-a permis achiziționarea unor imprimante și scanere 3D pentru laboratorul de biochimie al școlii, unde elevii îmbină cunoștințele de tehnologie modernă cu cele de biologie și chimie.
Consider că participarea noastră la vizita de studiu a fost o fereastră deschisă spre lume şi ne-a permis accesul la un sistem excelent, prin care sunt puse în aplicare toate principiile UE privind învăţarea de-a lungul întregii vieţi.
Dir. Mihaela STOENESCU,
Dir. adj. Doina ENACHE,
Prof. Elena Simona MIREA
 
 
 
 
 

Distribuie acest articol!