1 pag 3Anul școlar 2014-2015 a început sub semnul incertitudinii. Elevii de clasele I și a II-a s-au trezit fără manuale pe bănci, urmare a scandalului de proporții care s-a declanșat în jurul modului în care s-a desfășurat licitația de manuale de anul acesta. În urmă cu două săptămâni, ministrul Educației, Remus Pricopie, a venit totuși cu soluția de ultimă oră – „prelungirea perioadei de utilizare a manualelor vechi” – menită să salveze noul an școlar la clasele I și a II-a, iar săptămâna trecută au fost făcute publice rezultatele evaluării contestațiilor depuse de editurile perdante. S-au reparat astfel unele decizii eronate luate în vară, dar până când aceste manuale noi împreună cu componenta lor digitală vor ajunge în ghiozdanele copiilor va mai trece vreme. Deocamdată, cei mici vor învăța, așa cum a cerut premierul Victor Ponta și a anunțat ministrul Pricopie, după manualele vechi.
O veste bună a venit săptămâna trecută, când au fost date publicității rezultatele evaluării contestațiilor depuse de editori. Marți, 23 septembrie, Remus Pricopie a declarat în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea moțiunii simple pe educație introdusă de Alianța Creștin Liberală, că, „într-un timp foarte scurt”, manualele digitale vor ajunge în mâinile elevilor. „Sunt o serie de etape procedurale, a spus Pricopie, care au împiedicat semnarea contractelor înainte de 15 septembrie. Într-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi în școli. Până atunci, manualele vechi funcționează în școli”.
Noutățile noului an școlar nu se limitează la reforma manualelor. Ministerul Educației promite că începând cu 2014-2015, învăță­mântul românesc va arăta altfel. De pildă, același MEN a făcut public faptul că metoda interdisciplinară de predare introdusă în învățământul preuniversitar în anul școlar 2013-2014 la clasa pregătitoare și la clasa I va intra și la clasa a II-a din această toamnă, iar examenele naționale vor fi date, începând cu anul școlar 2019-2020, e drept, după modelul testelor PISA. Schimbări cu adevărat spectaculoase se vor produce la nivelul programelor de învățământ pentru clasele I-IV, unde copiii vor afla cu stupoare că nivelul lor de înțelegere este sensibil egal cu al colegilor lor de gimnaziu. Cea mai mare parte din răsunătoarele upgrade-uri ale programei de învățământ pentru noul an școlar sunt aruncate însă în derizoriu și neverosimil din cauza unei situații fără precedent în educația românească: scandalul licitației manualelor digitale de clasele I și a II-a i-a lăsat pe acești copii fără niciun manual pe bănci la 15 septembrie.
Fizică, matematică, biologie și nutriție la clasa a II-a
Debutul noului an școlar aduce schimbări extrem de mari pentru elevii din clasele I-IV.
Astfel, începând cu anul școlar 2014-2015, din programa de învățământ a elevilor de clasa a II-a vor face parte fracțiile, tabla înmulțirii, științele naturii și noțiuni de fizică precum forța, mișcarea, undele, magnetismul și circuitul electric, care se studiază la nivel de gimnaziu. Materia a primit însă o denumirea nouă – „Matematica și științele naturii”.
Tot la clasa a II-a s-a luat măsura introducerii în programa școlară a disciplinelor geografie, biologie și nutriție.
De asemenea, Limba modernă va fi introdusă, începând din acest an, chiar din clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, urmând ca, tot din acest an, în clasele a III-a și a IV-a elevii să facă două ore pe săptămână. Programa școlară se mai schimbă la nivelul clasei a II-a și în ceea ce privește Matematica, disciplină care, la acest nivel de studiu, câștigă o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare însă Educația tehnologică, dar câștigă câte o oră pe săptămână disciplina Arte vizuale și abilități practice.
Noțiuni de arhitectură la clasele a III-a și a IV-a
Nici elevii din clasele a III-a și a IV-a nu scapă mai ușor. Astfel, reprezentanții MEN au hotărât ca începând cu anul școlar care tocmai începe acești micuți să învețe mai multe despre arhitectură și mediul construit. „Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a aprobat prin ordin de ministru programa școlară pentru disciplina opțională «De-a arhitectura. Educație pentru arhitectură și mediu construit» pentru clasele a III-a și a IV-a, se arată într-un comunicat de presă al MEN. Timp de o oră pe săptămână, elevii acestor clase pot afla informații despre modul în care se construiește mediul, dar și elemente minimale de arhitectură”.
Muzică ușoară și Istoria jazzului, la liceu
Au fost aprobate, de asemenea, programele școlare pentru învățământul liceal, curriculum diferențiat, filiera vocațională, profilul artistic, unde specializarea Muzică este îmbogățită cu disciplinele opționale „Muzică vocală de jazz – muzică ușoară” și „Istoria Jazzului”. Prima disciplină vizează elevii din ciclul liceal, clasele IX-XII, iar cea de-a doua, elevii din clasele a XI-a și a XII-a. O altă materie opțională este orien­tarea în carieră, care vine în completarea ofertei educaționale tradiționale. În plus, elevii de gimnaziu și liceu se pot înscrie până la 30 septembrie în programele opționale de educație antreprenorială și de orientare profesională implementate gratuit în școli.
Noul regulament școlar pune școala pe jar
O altă premieră cu care vine noul an de învățământ este noul regulament școlar. Vorbim despre un document menit să reinstaureze ordinea și disciplina în unitățile de învățământ, lăsate în ultimii ani în legea unei democrații scăpate de sub control. Conform acestui nou regulament, părinții vor fi obligați să plătească amenzi sau să facă muncă în folosul comunității dacă nu își duc copiii la școală în învățământul obligatoriu. Concret, părinții care nu se ocupă de școlarizarea copiilor lor pot primi amenzi de la 100 la 1.000 de lei. Profesorii se întreabă însă cine va aplica aceste amenzi, în condițiile în care sindicatele atenționează că școlile nu pot face acest lucru, iar munca în folosul comunității nu este reglementată. Tot în regulament se specifică interdicția elevilor de a folosi telefoanele mobile în timpul orelor și de a ieși din școală în timpul pauzelor. În plus, elevii nu mai au voie să participe la acțiuni de protest și vor fi exmatriculați dacă au mai mult de 40 de absențe nemotivate. De asemenea, conform noului regulament școlar, de aici înainte părinții vor avea posibilitatea de a contesta notele primite de elevi. Sunt doar câteva din prevederile specificate în noul regulament școlar, despre care, pe larg, vom vorbi în numerele viitoare, atunci când acesta va fi definitivat. Abia atunci vom putea afla și opiniile principalilor actanți în procesul de învățământ.
Promisiuni multe, așadar, și noutăți care provoacă nedumeriri. Deocamdată însă, ne întoarcem la problema manualelor școlare. Referitor la acestea, promisiunile Ministerului Educației potrivit cărora anul școlar va începe cu manuale noi nu au putut fi onorate. Abia după ce această situație inacceptabilă se va rezolva în mod real și util pentru elevii claselor I și a II-a vom putea vorbi despre cât de benefic este pentru acești copii de vârstă mică să învețe după manuale digitale, despre forțe, materiale bune conducătoare de electricitate, fracții, geografie, biologie și nutriție, cât de pregătiți sunt elevii de clasele a III-a și a IV-a să studieze arhitectura și cât de util este dezvoltării viitoare pentru elevii de liceu studiului muzicii ușoare.
Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!