Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Propunerea de modificare a Legii Educației pe subiectul doctoratelor, avizată de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Propunerea de modificare a Legii Educației pe subiectul doctoratelor, avizată de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate”

Reacțiile la încercarea de modificare a Legii Educației Națioale în ceea ce privește plagierea doctoratelor prin intermediul amendamentului propus de deputatul PSD Adrian Solomon, care îi absolve de vinovățiepe plagiatorii de dinainte de 2011 nu au întârziat să apară.

Astfel, potrivit Agerpres, referitor la propunerea de modificare a Legii Educației Naționale privind amnistierea celor care au plagiat doctorate înainte de 2011, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie spune că „propunerea de modificare a Legii Educației  Naționale pe subiectul doctoratelor, avizată de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”.

Remus Pricopie atrage, în același timp, atenția asupra faptului că utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare „nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poți fi “integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuție este un coleg de partid sau/și de interese.

Problema plagiatului nu va fi niciodată rezolvată daca nu este tratată cu seriozitate de către universități și, evident, de către Ministerul Educației, iar instanțele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic.

Probabil mai avem de așteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat și rezolvat numai cu instrumente academice. Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educației, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri.

Evident, ambele variante sunt greșite, dar se întâmplă pentru că universitățile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea”, a mai spus rectorul SNSPA.