Amnistierea plagiatorilor cu doctorate obținute înainte de 2011, votată de comisia de învățământ din Camera Deputaților

Amnistierea plagiatorilor cu doctorate obținute înainte de 2011, votată de comisia de învățământ din Camera Deputaților

Comisia de învățământ din Camera Deputaților a votat marți, 15 martie,  amendamentul care prevede amnistierea celor care au plagiat înainte de 2011. USR a anunțat că va ataca legea la CCR. Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Adrian Solomon și, potrivit hotnews, a fost strecurat într-un proiect de lege privind adopptare a unei Ordonanțe de Urgență de modificare a Legii Educației Naționale care, spune sursa citată, nu avea nicio legătură cu subiectul.

„Faptul că același amendament a fost introdus de doi parlamentari de la două partide diferite denotă o premeditare clară a cuiva, se spune în comunicatul USR. E limpede că cineva acționează concertat, din umbră. Cerem partidelor să se disocieze oficial de această campanie de salvare a plagiatorilor. Iar dacă vor să o facă, să iasă oficial să o spună, nu cu trucuri la comisii, pe ascuns.”

USR-ul atrage, astfel, atenția asupra faptului că OUG 3/2020 nu avea, inițial, nicio legătură cu titlurile științifice, ci doar aducea Legea Educației Naționale în acord cu decizii ale Curții Constituționale, stabilind ca, în învățământ, femeile să poată ieși la pensie, dacă își doresc, la aceeași vârstă standard cu bărbații.

Dacă PSD, PNL și UDMR vor forța adoptarea amnistierii plagiatorilor în următoarea ședință de plen, se mai spune în comunicat, USR va ataca legea la CCR și subliniază faptul că va cere în plen reîntoarcere la comisie a raportului ce conține acest amendament, deorecere, „plagiatul înseamnă furt, iar cei care au furat trebuie să răspundă în fața legii și cetățenilor, indiferent de cum se cheamă ei și ce funcții importante ocupă”. 

Amendamentul de amnistiere prevede, potrivit sursei citate, modificarea Legii Educației Naționale în sensul că „la articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit. b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi.”

În prezent, articolul 170 din Legea Educației Naționale prevede următoarele:

(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor.

Potrivit raportului de la comisia de învățământ din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon își motivează amendamentul în felul următor.

Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art. 15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.

(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile.”

Foarte important, amendamentul a trecut deja de Senat, iar Camera Deputaților este cameră decizională. Surse parlamentare spun, însă, că votul final se va da, cel mai probabil, săptămâna viitoare.