OLIMPIADA NATIONALA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA 2015_OK-1În condiții ireproșabile, meritând toată considerația, Târgu-Mureș s-a întrecut pe sine și a găzduit în 2015 bine cunoscuta competiție, faza finală, nivelul liceal. Comisia centrală, incluzând 9 dascăli, și comisia de evaluare, de 22 de membri, având drept președinte pe decanul Facultății de Filologie, prof. univ. dr. Iulian Boldea, și diferiți inspectori teritoriali ori din MECS, cum ar fi conf. univ. dr. Anca-Denisa Petrache, au stabilit podiumul cu obiectivitate la fiecare clasă. Concret, la clasa a IX-a, din 44 de elevi, 9 au obținut premii și mențiuni, iar 22 premii speciale, adică mai mult de jumătate dintre competitori. Ocupanții primelor locuri au fost: Ioana Toloargă, C.N. Spiru Haret, Gorj, 113,57 p., locul I; Ana-Maria Țăranu, C.N. Gheorghe Murgoci, Brăila, 112,40 p., locul II; Patricia Elena Trofin, C.N. Sf. Sava, București, 110,83 p., locul III. Printre cei remarcați s-au regăsit liceeni de la „Tudor Vianu” (București), „Frații Buzești” (Craiova), , „Traian” (Drobeta Turnu Severin).

La clasa a X-a, din cei 49 de finaliști, 9 au primit premii și mențiuni, iar alți 22 premii speciale. Iată numele valoroșilor olimpici: Laura-Andreea Ștreangă, C.N. Iași, 108,30 p., premiul I; Sorina-Gabriela Banu, C.N. B.P. Hasdeu, Buzău, 100,75 p., premiul II; Alexandra Tuță, C.N. Barbu Știrbei, Călărași, 99,92 p., premiul III. Tot 44 de olimpici s-au întrecut la clasa a XI-a, doar 3 achiziționând premii și mențiuni, iar alți 12, premii speciale. Iată podiumul: Bianca Maria Alecu, C.N. Mihai Viteazul, Ploiești, 117,58 p., premiul I; Cristiana Petre, C.N. Silvania, Sălaj, 107,17 p., premiul II; Dragoș Alexandru Iordache, C.N. Sf. Sava, București, 107,17 p., premiul III.
O prezență mai palidă s-a înregistrat la clasa a XII-a, din care un singur tânăr a fost premiat, obținând chiar locul I: Socaci Anca, C.N. Nicolae Bălcescu, Cluj, 117 p. Nu s-au acordat premiile II și III, în schimb s-au decernat 23 de distincții.
Pe lângă cele două zile de concurs, emoționante, poate și tensionate, a existat o dimensiune cultural-artistică pertinent drămuită în ședințe de atelier cu studenții de la Actorie, un program de muzică simfonică, având drept protagoniști pe studenții și profesorii de la Conservator, într-un moment coregrafic cu elevii de la Liceul de Arte. Vizionarea piesei de teatru Steaua fără nume a relevat încă o dată valoarea școlii teatrale târgu-mureșene și a justificat încă o dată de ce în anii comuniști nu s-a desființat Institutul de Artă Teatrală. Vizita la Mănăstirea Recea a demonstrat suplimentar că măicuțele de acolo știu a împleti perfect religiosul, grațiosul, ospitalitatea cu patriotismul. Șezătoarea literară cu Nicolae Băciuț și Valentin Marica a însemnat intrarea noastră, a celor prezenți, în templul calofilului, în „pădurea de simboluri” baudelairiană, unde verva oratorică a celor doi oameni de cultură a fost dublată de o memorie prodigioasă, actualizându-se falii de genialitate din marea lirică a lumii. Pătruns până la ultima moleculă de cele văzute, profesorul care a însoțit lotul teleormănean mărturisea: „Întâlnire esențială, neconvențională cu scriitorii Valentin Marica și Nicolae Băciuț. Pentru mine, primul, ca om de radio, reprezintă o sinteză între dezinvoltura lui Ion Ghițulescu, gândul adânc, grav al lui Paul Grigoriu și sarabanda de metafore a lui Valeriu Dăescu. Cel de-al doilea invitat a oferit publicului liceal un splendid recital poetic, aducându-i în actualitate pe Eminescu, Baudelaire, Nichita Stănescu, Radu Gyr și N. Crainic”.
De o înaltă ținută științifică a fost dezbaterea despre canonul literar, cu prezențe literare de marcă, de talie națională, precum criticii și profesorii universitari doctori: Iulian Boldea, Al. Cistelecan, Cornel Moraru etc.
Nu în ultimul rând, citadela spirituală din Ardeal a revelat olimpicilor, mentorilor și însoțitorilor de loturi județene câte frumuseți nebănuite, muzeale, palatine se găsesc pe acele meleaguri. Colectivul teleormănean a repurtat un succes deosebit, comparativ cu „seceta” din anii anteriori, ghidat geografic de către subsemnatul, egalând sau chiar depășind bilanțul din 2011, când fruntașii teleormăneni „vitaminizați” de același profesor au obținut câteva pre­mii și mențiuni. Spre exemplu, Paul Ionuț Țânțariu, L.T. Zimnicea, s-a plasat pe locul al V-lea la clasa a X-a, cu un total 97,73 p., repurtând cea mai prestigioasă clasare dintre teleormăneni.
Turneanca Andreea Maria Nicolae, clasa a-IX-a, C.N. Unirea, s-a situat cam la jumătatea listei, dar a obținut un premiu special cu 100,58 p., iar la clasa a XII-a, Mădălina-Ștefania Păruș (L.T. Zimnicea) s-a aflat în același context, cu 98,75 p., pentru care a primit un premiu special, iar la clasa a XI-a, Cătălina-Florentina Rădoi (C.N. Unirea) a luat 69,08 p.
Prof. dr. Iulian BITOLEANU,
C.N. Anastasescu, Roșiorii de Vede
 

Distribuie acest articol!