Stimate domnule profesor Ștefan Firu, Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului a adus în inimile noastre pace și liniște. Cum a întâmpinat școala sibiană cea mai mare sărbătoare a creștinătății?
Toți „actorii” școlii sibiene s-au aflat în vacanță, iar sărbătoarea Învierii lui Isus a adus în inimile tuturor bucurie, liniște și încredere într-un viitor mai bun.
Săptămâna „Școala Altfel” este criticată pe diverse voci pentru faptul că, citez, nu ar fi altceva decât o nouă corvoadă pe umerii cadrelor didactice, și așa sufocate de birocrația stufoasă din învățământul preuniversitar. Opinia dvs. care este? Cum a arătat această săptămână în județul Sibiu? E benefică această „vacanță altfel”, cum mai este numită de către unii această săptămână?
Săptămâna „Școala Altfel” este patronată de mottoul „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, ceea ce demonstrează că scopul acestei perioade de învățare „altfel” este acela de a diversifica oferta educațională prin activități complementare procesului instrucțional de la orele de curs. Finalitatea pozitivă, educativă a proiectului ține de responsabilitatea fiecărui profesor, a fiecărei școli și, de ce nu, a fiecărui elev care participă la programul propus. Feedbackul din județul Sibiu nu confirmă aserțiunea dumneavoastră, potrivit căreia am vorbi de „o nouă corvoadă pe umerii cadrelor didactice, și așa sufocate de birocrația stufoasă din învățământul preuniversitar” sau de o „vacanță altfel”, deoarece în majoritatea școlilor activitățile au fost agreate de elevi și de profesori și s-au dovedit a fi benefice, educative și mai ales utile pentru formarea personalității copiilor/adoles-cenților.
Încet, încet, ne apropiem de sfârșitul anului școlar și, implicit, de examenele naționale. Cum va fi această perioadă pentru dvs., pentru ISJ Sibiu?
Pentru Inspectoratul Școlar va fi, ca în fiecare an, o perioadă de „foc”, de muncă asiduă, de mare responsabilitate, cu emoții pentru rezultatele elevilor, pe care le dorim a se încadra, la finalul examenelor de ieșire din sistem 2016, în TOP 10 la nivel național.
În lumina rezultatelor de la simulările de la începutul primăverii, la nivel național, prestația elevilor din anii terminali, atât la clasa a VIII-a, cât și la clasa XII-a, lasă de dorit. Care este situația la anii terminali în județul Sibiu? Sunt mai bine pregătiți elevii decât anul trecut? Și dacă nu, care credeți că este cauza acestui nivel tot mai scăzut de pregătire?
La simulare, rezultatele obținute la clasele a VIII-a a XI-a și a XII-a au fost sensibil egale cu cele din anul școlar precedent, dar suntem convinși că în urma simulării examenelor 2016 „dușul rece” a reușit să trezească ambiția viitorilor absolvenți pentru a obține rezultate performante sau dorința de a promova, în vederea accesului la învățământul universitar sau a găsirii/ocupării unui loc de muncă, în conformitate cu pregătirea din liceul tehnologic.
Județul Sibiu este însă un județ privilegiat, putem spune, prin numărul mare de instituții de învățământ de valoare, performante. Este acesta efectul poziționării pe harta României sau este rezultatul faptului că orașul Sibiu s-a numit odinioară Hermannstadt?
Valoarea rezultatelor obținute de elevii sibieni este efectul calității ofertei educaționale, a profesorilor care o materializează, a coordonării manageriale și nu în ultimul rând, efectul strădaniei și inteligenței fiecărui copil care s-a născut în acest spațiu generos, multicultural, deschis spre nou, dar și păstrător al vechilor tradiții locale.
Ce loc ocupă performanța, calitatea actului educațional în preocupările ISJ Sibiu?
Ocupă, desigur, primul loc. O școală care nu se preocupă de calitatea educației nu are ce să caute pe „harta” învățământului nu numai din județul Sibiu, ci de oriunde.
Ce faceți pentru susținerea unui nivel ridicat al calității într-o lume în care se pune un din ce în ce mai mare accent pe acest aspect?
Ne desfășurăm activitatea în conformitate cu temeiul legal specific, monitorizăm și controlăm permanent, prin inspecția școlară, procesul instrucțional din cât mai multe unități de învățământ din județ și oferim un feedback realist, pentru obținerea calității în educație. Echipa ISJ Sibiu are experiență, continuitate în muncă, ceea ce reprezintă plusvaloare în gestionarea subsistemului de învățământ județean.
Cum mai stă învățământul sibian la capitolul abandon școlar? La nivelul întregii țării, acest flagel are o rată destul de ridicată.
Nu ne putem lăuda că stăm bine. Încercăm să limităm părăsirea timpurie a școlii prin oferta de proiecte, dar cifra celor care abandonează învățământul este încă mare.
O întrebare care îl vizează de data aceasta pe profesorul, cadrul didactic Ștefan Firu. Care este opinia dvs. despre noul plan-cadru pentru gimnaziu aprobat de curând, după dezbateri furtunoase la nivelul întregii țări?
Noul plan-cadru nu descongestionează programul orar, dimpotrivă. Dacă baza materială a școlilor noastre ar fi de tip european, respectiv: săli de clasă spațioase, cu videoproiector și un laptop/tabletă pentru fiecare elev, cantină, bază sportivă, bibliotecă dotată cu noile media și cu sală de lectură spațioasă, atunci noul plan-cadru ar fi optim. Fără toate aceste dotări, sistemul de educație are în continuare de suferit în ceea ce privește calitatea și rezultatele sale. Trebuie să ofertăm educație pentru ethosul noilor generații și dacă din punctul de vedere al legislației specifice aplicăm normele europene, atunci trebuie să asigurăm și o infrastructură școlară adecvată acestora. Nu schimbăm în bine sistemul doar în teorie, ci trebuie să pregătim pragmatic viitorul.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU