O lecţie de istorie: filmul „Inima Nomadă a Marii Uniri“

6

Asociaţia pentru Dialog Intercultural a lansat filmul „Inima Nomadă a Marii Uniri“, dedicat rolului umanitar al Reginei Maria în timpul Primului Război Mondial, precum şi activităţii diplomatice a ei pentru realizarea de drept a unirii împlinite la 1 Decembrie 1918. Este un film foarte util şcolii, adică educaţiei şi învăţăturii de carte. În acelaşi timp, este o creaţie datorată şcolii sub aspectul producţiei, al informaţiei furnizate, al exprimării ca atare.  Filmul este realizat de profesoara Tania Nicolau. Echipa de creaţie îi cuprinde pe Mirela Popescu – scenariu, Alexandru Şerban – director de imagine, Mihai Chiţu – scenografie, Silviu Gherman – producător. Parteneri sunt Comisia Naţională a României pentru UNESCO, Muzeul Naţional Cotroceni, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Brăilei Carol I, Muzeul Municipal Curtea de Argeș, CEPC Onești, Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălţi, Republica Moldova. Realizarea filmului face parte din proiectul „Inima Nomadă a Marii Uniri“, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în contextul susţinerii proiectelor dedicate centenarului Marii Uniri. Premiera a avut loc la Comisia Naţională a României pentru UNESCO, prezentată de prof. Tania Nicolau şi de istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş. În public s‑au aflat numeroşi elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti.
În continuare, filmul parcurge un traseu de prezentare însoţit de reuniuni şi dezbateri la Alba Iulia, la Muzeul Naţional al Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, la Mausoleul de la Mărăşeşti, la Muzeul Brăilei Carol I, la Universitatea de Stat Alecu Russo din Bặlți, la Gala UNESCO, la Curtea de Argeş. Ulterior, copii ale filmul vor fi distribuite la inspectorate şcolare judeţene, case ale corpului didactic, universităţi, centre UNESCO, muzee etc.
În 40 de minute, filmul întregeşte un portret din perspectivă contemporană al reginei Maria, oglindindu‑i peregrinările de la Balcic la Conferinţa de Pace de la Paris, din SUA în Marea Britanie şi înapoi acasă. Exprimări autorizate şi echilibrate din mediile academic, de cercetare a istoriei şi de educaţie în credinţă dau consistenţă unei adevărate lecţii de istorie, remarcabile prin aceea că transmite învăţătură câtuşi de puţin ex cathedra. Ce‑i lipseşte filmului este abordarea „prietenoasă“ a istoriei, adică „altfel“ cu orice preţ, insistenţa pe detaliul privat şi pe anecdotică şi promovarea ostentativă. (F. A.)