Numerele de telefon din cadrul proiectului Ambasador pentru Comunitate au devenit TELVERDE

8

Prin intermediul parteneriatului încheiat între Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Proacta EDU a fost lansată, pe 23 martie, prima linie de consiliere psihologică pe tema COVID-19, pentru cadre didactice, elevi și părinți. Cu sprijinul Grupului Digi România, numerele de telefon 0771.141.767 și 0771.141.750 au devenit TELVERDE, gratuite, din orice rețea de telefonie. Specialiștii psihologi răspund în continuare pe grupul creat pe facebook Ambasador pentru Comunitate și la adresa de email ambasadorpentrucomunitate@proactaedu.ro. Partenerii proiectului: Federația Asociațiilor de Părinți, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” și Consiliul Național al Elevilor.

Suprapunerea de roluri poate duce la epuizare

În urma apelurilor telefonice și a mesajelor primite în primele săptămâni de la lansarea proiectului, psihologii au tras câteva concluzii. ”Suprapunerea de roluri, în mod special în cazul cadrelor didactice care își desfășoară activitatea de acasă, poate duce la epuizare. De asemenea, elevii au nevoie de mai multă grijă din partea părinților, dar și a cadrelor didactice. O astfel de perioadă poate fi stresantă pentru copii”, sunt de părere psihologii din cadrul proiectului Ambasador pentru Comunitate.

Sfatul psihologilor este că toți trebuie să comunicăm în această perioadă cu mai multă atenție și cu empatie, să identificăm împreună soluții la problemele ce pot apărea. Creativitatea, mai spun ei, joacă un rol deosebit și ne poate fi de un real folos.

Modul în care comunicăm este extrem de important

”Este esențial să comunicăm în această perioadă, să ne exprimăm temerile și să încercăm să găsim răspunsuri care să ne ajute. Sănătatea copiilor noștri, din toate punctele de vedere, trebuie să primeze”, a spus Monica Anisie, Ministrul Educației și Cercetării. Aceasta a adăugat că, pentru rezultate școlare optime, este esențială dezvoltarea unui comportament responsabil, curajos și echilibrat.

Asociația Proacta EDU face, de aceea, următorul apel către toți actorii implicați în actul educațional, direct sau indirect, factori de decizie, părinți, cadre didactice, jurnaliști sau orice persoane care au tangență, într-un fel sau altul, cu sistemul de învățământ: modul în care comunicăm în această perioadă este esențial. Nu trebuie să ne creăm stări de panică, iar informațiile pe care le distribuim să fie din surse oficiale.

Apelul psihologilor de la Proacta EDU are în vedere modul în care comunicăm în preajma tinerilor, în spațiul public și în orice alt context. Este o situație fără precedent pentru întreaga societate și presupune mult consum de resurse pentru a ne putea gestiona emoțiile, gândurile trăirile, atât noi, cât și copiii noștri. ”Din dragoste și grijă față de ei, recomandăm să avem mai multă atenție la cum ne alegem modul în care transmit mesajele privind educația, măsurile întreprinse, convingerile”. Foarte importantă, mai spun ei, este coerența și transparența mesajelor transmise.

Sfatul psihologilor: trebuie să fim activi și să avem în continuare obiective!

Impactul asupra tinerilor poate fi puternic, iar adulții trebuie să ofere suport și un cadru optim psiho-emoțional, spune inițiatorul proiectului și președintele Asociației Proacta EDU, psihologul Nicoleta Larisa Albert. De aceea, psihologii recomandă adulților care se pot confrunta cu suprapuneri de roluri să-și gestioneze cu grijă programul, astfel încât să nu ajungă la epuizare. ”Este foarte important ca, în această perioadă de izolare să fim atenți la impactul acesteia asupra psihicului nostru. Prin urmare, ajută să ne împărțim cu atenție programul, să rămânem activi și să avem în continuare obiective. Ne punem masca, dar nu întoarcem spatele comunități. Prin intermediul tehnologiei, putem fi alături de cei aflați în nevoie și de la distanță”.

Deja, în cadrul Proacta EDU, au fost lansate o serie de materiale video cu caracter psiho-educațional, care pot fi vizionate pe pagina de facebook a MEC și pe pagina oficială de facebook a Asociației Proacta EDU.

Ce servicii oferă Proacta EDU prin intermediul proiectul Ambasador pentru Comunitate?

  1. Consiliere psihologică personalizată, oferită online sau telefonic tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, pentru a le fi mai ușor să gestioneze, în această perioadă,  rolul  pe care îl dețin în comunitățile din care fac parte;
  2. Îndrumarea personalului didactic, pentru a putea comunica cu familiile elevilor și, astfel, să direcționeze către centrul Proacta EDU cazurile speciale sau situațiile de risc în care se pot găsi, la un moment dat, părinții sau elevii;
  3. Consiliere psihologică personalizată, online sau telefonic, pentru părinți și elevi;
  4. Nu în ultimul rând, în funcție de solicitări, familiile pot primi, prin colaborarea Proacta EDU cu instituțiile și ONG-urile abilitate, asistență socială, medicală și juridică.

Toate aceste servicii sunt gratuite și respectă măsurile instituite de autoritățile statului pe perioada stării de urgență impuse de pandemia de coronavirus.   

Marcela GHEORGHIU