Mai multe intervenţii punctuale care vizează deblocarea unor situaţii din domeniul educaţiei şi cercetării, respectiv creşterea calităţii în sistemul de învăţământ sunt cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Executiv.
Printre ele, în ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar, o primă măsură implică modalitatea de susţinere a examenului de definitivat în sensul că o persoană poate susţine concurs de cel mult trei ori fără a plăti taxă. Ulterior, susţinerea examenului va fi condiţionată de achitarea unor taxe stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. De asemenea, persoanele care nu au promovat acest concurs se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică de un an şcolar.
Pentru candidaţii (cadre didactice debutante) care nu au dobândit definitivarea în învăţământ şi au ocupat un post didactic vacant, prin concurs naţional, directorul unităţii de învăţământ încheie contractul individual de muncă pe o perioadă de cel mult un an şcolar. În situaţia în care aceştia promovează în termen de cel mult şase ani de la ocuparea postului didactic vacant, prin concurs naţional, examenul pentru definitivarea în învăţământ, consiliul de administraţie modifică durata contractului individual de muncă din perioadă determinată în perioadă nedeterminată.
Ordonanţa de urgenţă mai stipulează că învăţământul special integrat se organizează în învăţământul de masă, prin cuprinderea fiecărui preşcolar şi elev cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale în grupe, clase sau formaţiuni de studiu în învăţământul de masă.
În învăţământul superior, o modificare importantă vizează funcţionarea şcolilor doctorale. În acest sens, ordonanţa prevede acreditarea temporară a şcolilor doctorale, pentru anul 2016-2017, până la aprobarea noii metodologii de evaluare externă şi derularea evaluărilor externe necesare acreditării şcolilor doctorale, astfel încât acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale şi să poată emite diplome şi titluri universitare recunoscute de către MENCS. Se modifică, de asemenea, condiţiile pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor universitar. Noua reglementare se aplică începând cu anul universitar 2017-2018.
În exercitarea atribuţiilor sale, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice colaborează cu Consiliul Naţional al Rectorilor sau alte structuri asociative ale universităţilor, cu autorităţi şi asociaţii profesionale şi ştiinţifice naţionale şi internaţionale reprezentative, federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector învăţământ superior şi cercetare, precum şi cu federaţii studenţeşti legal constituite la nivel naţional. Reprezentanţii acestor structuri sunt parteneri de dialog social.
De asemenea, actul normativ prevede că angajarea pentru participarea la un proiect de cercetare câştigat în urma unei competiţii naţionale şi/sau internaţionale se poate face pe perioadă determinată, fără parcurgerea altor formalităţi prealabile, prin încheierea unui contract individual de muncă pentru personalul nominalizat în listele de personal ca membri în echipa proiectului.
Ordonanţa reglementează şi câteva aspecte care vizează funcţionarea sistemului naţional de asigurare a calităţii, aducând modificări Ordonanţei de Urgenţă nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei. Astfel, universităţile care, în urma evaluării instituţionale, nu îndeplinesc standardele de calitate vor depune un dosar prin care solicită o nouă evaluare în termen de doi ani de la data primei evaluări. În plus, universităţile care nu îndeplinesc standardele de calitate în cadrul a două evaluări instituţionale consecutive vor intra în proces de lichidare. De asemenea, se clarifică prevederile aplicabile neîndeplinirii standardelor de calitate la nivelul programelor de studii universitare de licenţă/domeniilor masterale. (MENCS)