Ministerul Sănătăţii anunță – deocamdată, în fază de proiect ca anexă a unui ordin ministerial comun cu Ministerul Educației și Cercetării – Normele privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei Covid-19.

Măsuri pentru începerea şcolii proiectate de Ministerul Sănătăţii

10 septembrie, încadrarea fiecărei unități de învățământ în scenariul adecvat

Până la 10 septembrie, fiecare unitate de învăţământ va fi informată în care dintre cele trei scenarii de acum cunoscute trebuie să-și înceapă activitatea în noul an şcolar. Decizia în acest sens aparține fiecărui comitet judeţean (al municipiului Bucureşti) pentru situaţii de urgenţă: „Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de Covid-19 la nivelul unei unităţi de învăţământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor şcolare în unităţile de învăţământ din prezentul document, clasa sau întreaga şcoală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfăşurându-se online”.
Proiectul normelor sanitare stabilește că la 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire a unor elevi din clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, cursurile întregii unităţi se suspendă 14 zile de la data începerii ultimului caz.
La apariţia îmbolnăvirii dintre profesori, este obligatorie anunţarea conducerii unităţii de învăţământ, care va informa direcția de sănătate publică județeană. Aceasta va face anchetă epidemiologică şi va aplica, după caz:
* scenariul 1 – cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală, se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă
* scenariul 2 – cadrul didactic a predat numai la o singură clasă şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact
* scenariul 3 – cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact
* scenariul 4 – cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit în contact cu multe cadre didactice din şcoală (cadrele didactice din toate schimburile, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.
Unitățile de învăţământ trebuie să identifice spaţii suplimentare, inclusiv pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte, să asigure distanţa de un metru între elevi sau separatoare la bănci, să stabilească circuite funcţionale, spaţii de recreere, să facă evaluarea necesarului de resurse umane.
Normele prevăd de asemenea: „Conducerea unităţii de învăţământ va desemna un responsabil dintre angajaţi, care coordonează activităţile de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2 la nivelul unităţii. Acesta va fi în permanentă legătura cu personalul medico-sanitar, cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, ai direcţiilor de sănătate publică, ai autorităţilor publice locale şi ai CJCCI, respectiv CMBCCI”.

Întâlnirile între elevi vor fi limitate „prin stabilirea unor zone de aşteptare, astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică. La intrarea în şcoală şi pe coridoare, la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, astfel încât să fie facilitată dezinfecţia frecventă”.

În clase, „vor trebui evitate experimentele practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi, iar elevii nu se vor muta din clasa de bază în laboratoare. Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul unităţii de învăţământ”.
În pauze, unde este posibil, va fi asigurat un decalaj, „încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar)”.

Masca este purtată de elevi „în spaţiile aglomerate, atunci când nu este asigurată distanţă de minimum un metru”, obligatoriu în timpul recreaţiei în aer liber; nu este obligatorie pentru preșcolari.

Părinții evaluează zilnic starea de sănătate a copiilor

Adresându-se părinţilor, normele sanitare le cer: „Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală. În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală. În cazul în care copilul se îmbolnăveşte în timpul programului (la şcoală), luaţi-l imediat acasă şi contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz. Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii: elevul prezintă simptome specifice; elevul a fost diagnosticat cu SARS Cov 2; elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS Cov 2 şi se află în carantină”.

Primul triaj zilnic trebuie făcut acasă: „Nu se vor prezenta la cursuri în ziua respectivă: cei cu temperatura mai mare de 37,3 grade C şi/sau simptomatologie specifică infectării cu SARS CoV2 (tuse, dificultăţi în respiraţie – scurtarea respiraţiei, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase; cei confirmaţi cu infecţie cu SARS CoV 2 aflaţi în perioada de izolare la domiciliu; cei care sunt declaraţi contacţi apropiaţi cu o persoana infectată cu SARS CoV 2 aflaţi în perioada de carantină la domiciliu / carantină instituţionalizată. În cazul în care preşcolarii şi elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau simptomatologie specifică infectării SARS CoV 2, se aplică protocolul de izolare. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată pe responsabilul desemnat de conducerea unităţii de învăţământ”.

Textul integral al Anexei „Normele privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei Covid-19” il puteți citi accesând link-ul de mai jos:

Norme protectie Ministerul Sanatatii

Distribuie acest articol!