Invatatorul„Un învăţător are efect asupra eternităţii; nu se poate spune niciodată unde se oprește influenţa sa.”(Henry Adams)
Plecând de la concepţia lui Henry Adams, îmi voi da silinţa în cuprinsul acestui articol să găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie un ideal, un model demn de urmat pentru fiecare dintre noi: învăţătorul.
În viaţă am avut nenumărate modele, exemple pe care le-am respectat cu sfinţenie și în faţa cărora m-am înclinat de fiecare dată când mi-am privit reușitele din carieră. Au existat dintotdeauna oameni care pentru mine au reprezentat întruchiparea a tot ceea ce se poate numi elită. Mă opresc totuși la unul dintre ei: învăţătorul.
Pentru a exprima în cuvinte simple fapte lăudabile și măreţe pot spune că învăţătorul se identifică cu începutul carierei fiecărui om, el fiind cel care pune prima piatră la temelia cunoașterii, cel care con­turează pentru prima oară schiţa principiilor și valorilor aprofundate mai târziu de fiecare dintre noi.
Henry Adams nu precizează cu exactitate până unde poate ajunge influenţa unui învăţător, iar eu cred că nimeni nu poate spune asta sau, mai bine zis, cred că nu există un punct anume în care să se oprească. Influenţa pe care un învăţător o exercită asupra unor oameni în devenire poate fi considerată drept pecetea care marchează într-un fel sau altul evoluţia unei existenţe.
Trecând la discuţii mai concrete, nu cred că mai este necesar să menţionez ce repercusiuni ar putea avea „lipsa” învăţătorului din peisajul cotidian al elevului. Iar când spun „lipsa” învăţătorului nu mă refer la faptul că el nu există, ci la faptul că de multe ori tinde să-și piardă din consistenţă, rolul său fiind unul absolut formal. În repetate rânduri ne confruntăm cu situaţii în care elevul începe de la zero abia în clasa a V-a, necunoscând reguli simple de moralitate sau bun-simţ sau neavând nici cea mai mică noţiune legată de ceea ce numim noi regulamentul școlii. Și, din păcate pentru dezvoltarea și performanţele învăţământului românesc, această absenţă se resimte din ce în ce mai puternic, rămânând doar amintirea plăcută a semnificaţiei unui ideal.
Prof. drd. Raluca COVACI,
Școala Gimnazială Anghel Saligny, Banloc,
Școala Gimnazială Livezile

Arta predarii

Distribuie acest articol!