Interviu cu prof. Beatrice Pap, directorul Liceului de Artă Ştefan Luchian, din Botoşani
Stimată doamnă director, aş vrea să începem interviul nostru prin a ne puncta câteva repere din istoria existenţei Liceului de Artă Ştefan Luchian. Când a luat fiinţă acesta şi cum a devenit ceea ce este astăzi? O instituție de învăţământ liceal respectată şi căutată.
La 1 septembrie 1967, Şcoala de Muzică se transformă în „Liceul de muzică şi arte plastice“, care funcţionează în 2 clădiri: una situată pe Bdul Mihai Eminescu (fostul Liceu Carmen Sylva) şi una pe strada Unirii (în prezent sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu).
Începând cu 1 septembrie 1972 se dă în folosinţă actualul sediu al liceului, situat pe Bdul Mihai Eminescu nr. 69 pentru ca, în anul 1977, liceul să fie desfiinţat de autorităţile comuniste, fiind transformat în Şcoala nr. 6 cu clase de artă.
După revoluţia din decembrie 1989, liceul se reînfiinţează de la 1 septembrie 1990, cu denumirea actuală: Liceul de Artă Ştefan Luchian.
Care este misiunea acestei instituţii de învăţământ botoşănene? Care sunt ţintele?
În cei aproape 60 de ani de existenţă, Liceul de Artă a evoluat, având în prezent reputaţia unei instituţii şcolare de prestigiu, munca asiduă a colectivului didactic şi rezultatele elevilor noştri probând bunul renume al şcolii.
Şcoala noastră are porţile deschise pentru toţi cei care au nevoie de educaţie, indiferent de etnie, religie sau tip de minoritate socială. Printr-o ofertă curriculară diversă şi atractivă, printr-un învăţământ centrat pe competenţele cerute de specificul societăţii de azi şi prin pasiunea cadrelor didactice de o înaltă ţinută profesională şi morală, dorim să formăm personalităţi umane complexe.
Fiecare dintre membrii colectivului nostru profesoral are menirea să-l formeze pe tânăr în întreaga sa complexitate, nu doar prin cultivarea intelectului, căci a fi profesor nu înseamnă doar a respecta legislaţia şcolară şi îndeplinirea cerinţelor din programă, ci şi a forma armonios personalităţi umane prin însuşirea temeinică a cunoştinţelor ştiinţifice, a valorilor culturii naţionale; formarea capacităţilor intelectuale şi a atitudinilor proactive, a disponibilităţilor afective şi a abilităţilor practice; încurajarea iniţiativei şi a participării/implicării active, inclusiv în diferite aspecte din viaţa comunităţii locale; stimularea interesului faţă de viaţa şi tradiţiile comunităţii, a deschiderii către multiculturalitate şi plurilingvism; profesionalizarea tinerilor pentru desfăşurarea unor activităţi utile societăţii, producătoare de bunuri materiale şi spirituale de înaltă calitate.
Liceul nostru va continua să-şi pregătească elevii – după cum o confirmă îndelungata tradiţie a acestei instituţii – în spiritul cerinţelor societăţii moderne, astfel încât, la finalul anilor de şcolarizare, să răspundă următoarelor tipuri de finalităţi: a învăţa pentru a şti, a învăţa pentru a face, a învăţa pentru a fi şi a învăţa pentru a fi în comunitate. Căutăm, prin activităţi de învăţare diferenţiată şi adecvată particularităţilor de vârstă, intereselor şi nevoilor individuale, să punem în valoare potenţialul elevilor noştri, să îi facem apţi de colaborare, competiţie şi performanţă.
Ce ne puteţi spune despre oferta de studii? Pentru ce anume sunt pregătiţi elevii de la Ştefan Luchian?
Liceul de Artă Ştefan Luchian Botoşani este o instituţie cu specific vocational-artistic care oferă fiecărui elev posibilitatea de a forma cetăţeanul de mâine: un om cu o dorinţă vie pentru cunoaştere şi autoinstruire, capabil să se adapteze la cerinţele unei societăţi dinamice, în continuă schimbare; un om cu o personalitate armonioasă, ataşată valorilor perene naţionale şi universale, un cetăţean european democratic, înzestrat cu aptitudini artistice.
Oferta educaţională pentru anul şcolar 2017-2018 constă în fiinţarea a trei clase a V-a (două de muzică şi una de arte plastice), respectiv a trei clase a IX-a (două clase de muzică şi una de arte vizuale). Per total, în anul şcolar 2017-2018, care va începe în curând, Liceul de Artă Ştefan Luchian va funcţiona cu un număr de 10 clase de învăţământ primar (0-IV), nouă clase învăţământ gimnazial şi 10 clase învăţământ liceal. În cadrul specializării muzică, elevii studiază atât muzică instrumentală, aprofundând tainele a câte un instrument al orchestrei simfonice, cât şi muzica vocală, putând opta pentru secţia canto sau studii teoretice. La specializarea arte plastice/arte vizuale, secţiile sunt cele enumerate anterior.
Cum staţi la capitolul proiecte, parteneriate, schimburi de experienţă cu alte ţări, cu alte instituţii de învăţământ?
Activitatea în parteneriat are nenumărate avantaje, deoarece creează relaţii de colaborare, clarifică diverse probleme educative, oferă un nou cadru de dezvoltare a personalităţii elevului. Iniţierea diferitelor proiecte de parteneriat educaţionale este benefică atât pentru elevi, cât şi pentru toţi factorii implicaţi (şcoală, familie, comunitate).
În cadrul unei comunităţi, şcoala este instituţia care asigură educaţia copiilor, dar sprijină, în acelaşi timp, preocuparea şi nevoia adulţilor pentru perfecţionare continuă şi învăţarea pe tot parcursul vieţii.
Pe parcursul ultimilor ani, Liceul de Artă Ştefan Luchian a iniţiat şi a fost deopotrivă cooptat într-un număr mare de parteneriate atât cu instituţiile locale, cât şi cu altele similare din ţară sau din străinătate, în vederea creşterii calităţii procesului educaţional, atât la nivel vocaţional, cât şi în privinţa desfăşurării orelor de cultură generală şi a activităţilor extracurriculare. În afara parteneriatelor încheiate cu alte instituţii de învăţământ preuniversitar sau universitar cu specific artistic în vederea realizării unor schimburi de experienţă sau workshopuri cu elevii, menţionez şi existenţa parteneriatelor permanente cu Filarmonica de Stat Botoşani, Teatrul „Mihai Eminescu“ Botoşani şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache“ Botoşani, Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu“ Botoşani şi Muzeul Judeţean de Istorie, Casa Corpului Didactic Botoşani, Centrul de Informare şi Promovare Turistică Botoşani, etc.
În acelaşi timp, membrii comisiilor metodice de arte plastice, respectiv muzică instrumentală şi studii teoretice, au iniţiat şi derulat numeroase proiecte, atât cu caracter local, cât şi interjudeţean, regional şi naţional, incluse în calendarele Ministerului Educaţiei Naţionale, dintre care: Omagiu „Ştefan Luchian“; MărțiŞorul la români; Cuvânt Şi culoare; Virtuozitate Şi talent pe meleaguri enesciene; BotoŞani, patrimoniu architectural; Concurs de teoria muzicii „George Holca“.
Vorbiţi-ne despre performanţele elevilor, ale cadrelor didactice… În ultimii doi ani, elevii dvs. v-au adus premii frumoase.
Activitatea de performanţă reprezintă o constantă a Liceului de Artă Ştefan Luchian, în realizarea căreia se conjugă, deopotrivă, eforturile elevilor, ale cadrelor didactice şi ale părinţilor. Din fericire, există, la ora actuală, o ofertă bogată de concursuri şi alte activităţi şcolare şi extraşolare (spectacole, simpozioane, festivaluri etc.), în cadrul cărora elevii îşi pot demonstra pregătirea artistică realizată atât în cadrul orelor de curs, cât şi a celor de studiu individual.
Numărul mare de elevi participanţi la etapele judeţene, regionale, naţionale şi internaţionale ale acestor concursuri reflectă preocuparea cadrelor didactice şi elevilor şcolii pentru performanţă. Prin rezultatele deosebite obţinute la concursurile judeţene, interjudeţene şi etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor, Liceul de Artă Ştefan Luchian Botoşani se situează în topul şcolilor din judeţul Botoşani.
Rezultate excepţionale s-au obţinut atât în cadrul olimpiadelor de muzică şi arte plastice, etapele zonale şi naţionale, cât şi în cadrul altor numeroase concursuri de specialitate desfăşurate în ţară sau în străinătate: Concursul de Interpretare a Muzicii Româneşti ,,Sigismund Toduţă“ de la Bistriţa; Concursul Internaţional de Interpretare muzicală ,,Ioan Goia“ – Iaşi; Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu“ – Tulcea; Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Şi Coregrafie „Emanuel Elenescu“ desfăşurat la Piatra Neamţ; Concursul „Omagiu Ştefan Luchian“ – un proiect iniţiat chiar de liceul nostru; Concursul Naţional de Grafică „Gheorghe Naum“ – Brăila; Concursul Național de Pictură „Alexandru Ciucurencu“ de la Tulcea, Montenegro Internațional Guitar Competition desfăşurat în Muntenegru; Internatíonal Guitar Festival – Rust, Austria şi multe altele. De la fiecare dintre acestea, elevii noştri s-au întors cu premii frumoase şi îmbogăţiţi cu experienţe care le vor consolida drumul spre performanţă.
Despre dotări ce ne puteţi spune, doamnă director? Un liceu vocaţional, o instituţie de învăţământ vocaţională are nevoie de o bază materială mai variată.
Şcoala dispune de următoarele spaţii: 15 săli de clasă cu mobilier nou sau recondiţionat; 28 săli de studiu pentru specializarea Muzică; patru săli pentru desfăşurarea orelor de Teorie muzicală; patru ateliere pictură şi modelaj; o magazie pentru depozitarea intrumentelor muzicale; un laborator de limba română; un laborator de informatică; Sala de audiţii şi festivităţi „George Holca“; Bibliotecă renovată cu 32.000 volume, partituri muzicale, albume de artă, etc. Cabinet de consiliere şcolară şi psihologică.
Reţeaua de calculatoare din laboratorul de informatică este compusă din 25 de calculatoare pentru elevi şi laptop pentru profesori, iar Sala de festivităţi a fost reamenajată cu fondurile obţinute în urma câştigării locului al III-lea în cadrul concursului Olimpiadele Kaufland, ediţia 2015.
În concluzie, baza materială a şcolii noastre oferă condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ.
Ce înseamnă pentru dvs., pentru Liceul Ştefan Luchian, curriculumul la decizia Şcolii?
Curriculumul la decizia şcolii reprezintă o posibilitate de dobândire de noi competenţe şi aptitudini în domeniul artistic, având în vedere că majoritatea disciplinelor opţionale de specialitate de sunt cuprinse în Planul cadru de învăţământ şi se studiază în mod obligatoriu.
Ce înseamnă pentru Lieul de Artă Şt. Luchian, pentru dvs., pentru colegii dvs., calitatea, performanţa într-o lume în care se pune din ce în ce mai mult accent pe aceste dimensiuni? Poate nu neapărat la noi, dar în lume, cu certitudine, da.
Fiind principala şcoală cu domeniu de pregătire artistică din judeţul Botoşani, scopul nostru este de a furniza educaţie de calitate deschisă spre performanţe superioare, de a extinde frontierele cunoaşterii şi a sluji interesele şi nevoile de educaţie ale societăţii moderne, asigurând elevilor noştri o pregătire la nivelul standardelor europene şi în concordanţă cu evoluţia pieţii muncii în România, într-un climat care încurajează elevii să-şi dezvolte competenţe potrivit cu aptitudinile şi obiectivele traseului lor profesional.
Cultura organizaţională a instituţiei este caracterizată printr-un ethos profesional bun. Trăsăturile dominante sunt cooperarea, munca în echipă, respectul reciproc, ataşamentul faţă de copii, respectul pentru profesie, libertatea de exprimare, receptivitatea la nou, creativitatea, dorinţa de afirmare.
Climatul organizaţiei şcolare este caracterizat prin dinamism şi un grad înalt de angajare a membrilor şcolii; este un climat stimulativ, care oferă satisfacţii, relaţiile dintre cadrele didactice fiind deschise, colegiale, de respect şi de sprijin reciproc.
Conducerea şcolii este deschisă şi receptivă la sugestiile cadrelor didactice, ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic, le respectă competenţele, le oferă o largă autonomie, îi sprijină în realizarea activităţilor. Managementul este transparent, flexibil, stimulativ, bazat pe încrederea în oameni, în capacităţile lor creative şi de autocontrol.
Întreaga echipă a Liceului de Artă Ştefan Luchian este angajată în asigurarea unei pregătiri de nivel ridicat şi în crearea unui climat care să motiveze elevii pentru a-şi dezvolta potenţialul. Considerăm, de asemenea, că formarea continuă a profesorilor trebuie asigurată constant pentru a putea implementa corect măsurile prevăzute de reforma învăţământului, dificile şi mereu în schimbare.
Pentru ce vin absolvenţii de gimnaziu la Liceul de Artă Ştefan Luchian? De ce trebuie să vină şi de aici înainte?
Absolvenţii de gimnaziu optează pentru înscrierea la Liceul de Artă pentru a-şi completa cunoştinţele şi a-şi forma abilităţile şi competenţele necesare propriei pregătiri de specialitate.
Sub atenta îndrumare a cadrelor didactice, elevii pot să desfăşoare activitate artistică de performanţă care-i recomandă către o a carieră de succes în acest domeniu. Spre exemplu, la noi au absolvit liceul artişti consacraţi precum pianistul Bogdan Ota, Vlad Buzdugan – prim cornist la Ateneul Român, Ciprian Ion – profesor universitar la Conservatorul din Iaşi etc.
Interviu realizat de Marcela Gheorghiu