Granturi pentru educația non-formală a copiilor și tinerilor din medii vulnerabile

Pentru sprijinirea educației non-formale a copiilor și tinerilor cu vârste de până la 18 ani din medii vulnerabile, retailer-ul Pepco România derulează a cincea ediție a programului Pepcolandia, prin care sunt oferite „granturi în valoare totală de 750.000 lei, pentru 100 de proiecte care vizează dezvoltarea educațională și socială a tinerilor, educație non-formală, incluziune socială și dezvoltarea abilităților pentru viitor.

Angajații Pepco joacă un rol esențial în succesul Pepcolandia, implicându-se activ în comunități și contribuind cu pasiune la fiecare ediție a programului. Fie că propun inițiative, participă direct la activitățile ONG-urilor în calitate de voluntari sau chiar sunt implicați în procesul de jurizare, echipele Pepco demonstează un angajament consistent față de comunitățile locale”.

Raluca Popescu, Corporate Social Responsibility Specialist, Pepco: „Pepcolandia este un program intern de responsabilitate socială, născut din pasiunea și sufletul angajaților Pepco, în beneficiul comunităților locale. În toți acești ani de implementare ne-am consolidat relația cu ONG-urile locale și am rămas aproape de nevoile acestora. În acest context, demarăm cea de-a cincea ediție a programului Pepcolandia, reafirmându-ne angajamentul de a sprijini educația non-formală și dezvoltarea personală a copiilor și tinerilor din România pe parcursul vacanței de vară. În 2025 oferim 100 de granturi care permit ONG-urilor să își continue misiunea socială, contribuind la bună-starea beneficiarilor și comunităților locale.”

Inițiatorii anunță că, „de anul acesta, programul Pepcolandia este implementat și gestionat de Asociația pastel, o organizație cu experiență în coordonarea și derularea proiectelor la nivel național. Prin implicarea sa, Asociația pastel asigură întregul proces de organizare a proiectului, monitorizarea implementării și sprijinirea beneficiarilor în atingerea obiectivelor stabilite. Colaborarea dintre Pepco și Asociația pastel reflectă o misiune comună pentru creșterea accesului la educație de calitate și dezvoltarea unui mediu propice învățării, pentru copiii și tinerii din România”.

Andreea Oprea, director executiv, Asociația pastel: „Suntem onorați să facem parte din acest program ca partener de implementare, mai ales că am avut oportunitatea de a fi beneficiari ai unei ediții anterioare Pepcolandia. Am experimentat direct impactul pozitiv pe care acest program îl are asupra comunităților și a copiilor care participă la activitățile finanțate. Acum, având acest rol extins, ne asumăm responsabilitatea de a contribui la succesul inițiativei, sprijinind ONG-urile în dezvoltarea și implementarea proiectelor lor. Credem în puterea educației non-formale și suntem mândri să lucrăm alături de Pepco România pentru a crea oportunități de învățare și petrecere a timpului liber pentru copiii și tinerii din România.”

ONG-urile sunt încurajate să consulte regulamentul programului și, după verificarea condițiilor de eligibilitate, să aplice conform calendarului:

Etapa I: Scrisori de intenție

  • 6-20 martie 2025: ONG-urile pot depune Scrisoarea de intenție cu descrierea generală a proiectului.  Formularul este disponibil AICI.
  • 21-31 martie 2025: Comisia analizează și votează proiectele care trec în etapa a doua.
  • 1 aprilie 2025: Anunțarea proiectelor selectate și informarea ONG-urilor care pot depune aplicația extinsă.

Etapa II: Aplicația extinsă

  • 1-12 aprilie 2025: ONG-urile preselectate depun aplicația extinsă.
  • 13 aprilie-2 mai 2025: Evaluare finală a proiectelor, inclusiv analiza logică a acțiunilor și bugetului.
  • 3-14 mai 2025: Anunțarea câștigătorilor și semnarea contractelor.

Etapa III: Implementare

  • 15 mai-15 septembrie 2025: Implementarea proiectelor.

Etapa IV: Raportare

  • 15-20 septembrie 2025: Transmiterea rapoartelor finale.

Organizatorii precizează că, „în prima etapă, proiectele vor fi evaluate de către organizatori împreună cu angajații Pepco, care activează în zonele în care ONG-urile își desfășoară activitatea, în funcție de informațiile furnizate în scrisoarea de intenție.

Ulterior, acestea vor trece în etapa a doua, pentru depunerea aplicației extinse și pentru jurizare. Din juriu fac parte: Raluca Popescu – Corporate Social Responsibility Specialist Pepco, Cătălina Gheorghe – Brand Communication Specialist Pepco, Dana Nae Popa – președintele Asociației pastel, Andreea Oprea – director executiv, Asociația pastel, Lăcrămioara Botezatu – CSRmedia.ro și Teodora Tompea – jurnalist Digi24.

Printre criteriile de evaluare se numără: relevanța proiectului, definirea targetului, tipurile de activități propuse corelate la obiectivele proiectului, impact, implicarea altor actori din comunitate (parteneri și/sau voluntari). Nota finală a fiecărui proiect este media aritmetică a notelor acordate de reprezentanții juriului”.

Detalii: www.pepco.ro

https://asociatiapastel.ro/

Distribuie acest articol!