Interviu cu prof. Alina Pintescu, directorul Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, din Baia Mare


Stimată Doamnă director Alina Pintescu, 47 de premii la olimpiadele internaţionale, 766 de premii la olimpiadele naţionale şi multe, foarte multe alte premii la concursurile şcolare şi la sesiunile de referate şi comunicări pentru elevi  se constituie într-o incontestabilă carte de vizită pentru Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, din Baia Mare, această centenară instituţie de învăţământ românesc care, de la  bun început (1919) şi-a fixat o ştachetă valorică înaltă. Cum a reuşit acest lucru de-a lungul zbuciumatei sale istorii? Care este istoria acestui liceu românesc din nordul ţării?
Notorietatea de care se bucură astăzi acest colegiu şi cartea de vizită pe care o deţine s-a creionat de-a lungul timpului datorită, în egală măsură, standardelor impuse de reprezentanţii corpului profesoral dar şi a calităţii umane a absolvenţilor. Ca urmare, rezultatele au apărut în mod firesc, premiile obţinute fiind o încununare a eforturilor conjugate depuse de către cele două părţi. Anul acesta sărbătorim 98 de ani de la înfiinţare şi totodată, la data de 28.02.2016, am celebrat şi ziua de naştere a patronului nostru spiritual, Gheorghe Şincai (28.02.1754-02.11.1816), al cărui nume ne-a obligat şi ne obligă în continuare. Totul a început în anul 1919, în contextul în care Consiliul Dirigent al Transilvaniei a dispus ca Resortul de Culte şi Instrucţie Publică să înfiinţeze 27 de licee româneşti în Transilvania. Astfel, în intervalul 29 iunie 1919-12 iulie 1919, la Baia Mare s-a deplasat un delegat ministerial care, împreună cu prefectul judeţului Satu Mare şi dr. Gheorghe Hetcou au preluat imobilul viitorului Liceu Românesc de Stat Baia Mare (actualmente în acest imobil funcţionează Şcoala Generală Nr.1). Gheorghe Hetcou a fost primul director al acestei şcoli nou înfiinţate şi numirea acestuia s-a dovedit a fi de bun augur, acesta conducând destinele acestei instituţii timp de peste 20 ani, în perioada 1919-1940. Întrucât imobilul respectiv se afla într-o stare avansată de degradare, directorul sus-menţionat a iniţiat demersuri la Resortul de Culte şi Instrucţie Publică şi, prin Ordinul 9693/1919, s-a aprobat transferul liceului în clădirea în care funcţionează şi astăzi şi, la data de 30 octombrie 1919, în noul local s-a ţinut şedinţa de constituire a corpului profesoral. Cu această ocazie, după rostirea rugăciunii „Împărate Ceresc“, directorul Gheorghe Hetcou a propus ca liceul să poarte numele lui Gheorghe Şincai, corifeul „Şcolii Ardelene“ devenind din momentul respectiv emblema spirituală a acestei instituţii de prestigiu din nordul ţării.
În perioada interbelică, numărul absolvenţilor a ajuns la 561 dar, pe perioada războiului, liceul românesc este desfiinţat, în locul lui funcţionând un liceu în limba maghiară. Liceul Gheorghe Şincai s-a redeschis la 1 decembrie 1944, cursurile şcolare fiind reluate în ianuarie 1945. În anul 1959, clădirea liceului a fost extinsă cu 20 de săli de clasă şi o sală de gimnastică. Extinderile au continuat în anii 1970, ajungându-se la 44 săli, o parte din ele fiind amenajate ca laboratoare. În anul 2012 a fost finalizată construcţia unui corp nou de clădire care găzduieşte o cantină, o sală festivă cu 190 de locuri şi două laboratoare de informatică, dotate după ultimele standarde în domeniu.
Ce se află în spatele impresionantelor performanţe amintite?
Aceste performanţe se datorează profesorilor, deoarece aceştia au reuşit de cele mai multe ori să aducă acea „sclipire“ în ochii elevilor, dar şi discipolilor care au depus eforturi susţinute pentru obţinerea acestor rezultate remarcabile. La momentul actual, dacă ar fi să cuantificăm în câteva cuvinte ce au însemnat cei 98 de ani de existenţă, gândul ne poartă în primul rând la cei peste 15.000 de absolvenţi ai acestui colegiu, dar şi la cele câteva sute de dascăli care au modelat caracterele şi personalităţile acestora. În cei 98 de ani, corpul profesoral al acestui colegiu a clădit adevărate valori, rezultatele fiind stabilite în primul rând, de numărul mare de premii obţinute atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Afirmarea liceului pe plan naţional a fost din ce în ce mai vizibilă odată cu iniţierea olimpiadelor şcolare pe discipline de învăţământ. În anul 1956, liceul apare pentru prima dată în lista şcolilor cu performanţe deosebite, printr-o menţiune obţinută la Olimpiada Naţională de Matematică. În anii următori, participarea la concursurile naţionale devine un scop, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, constituind o posibilitate de afirmare în plan naţional atât a lor, cât şi a şcolii. În perioada 1956-2016 se ajunge la un palmares impresionant, în ceea ce priveşte distincţiile obţinute, şi care constituie o carte de vizită a liceului: 47 premii la olimpiadele internaţionale şi 766 premii la olimpiadele naţionale ale elevilor.
Performanţe impresionante aveţi şi în domeniul sportului. Vorbiţi-ne despre ele.
Deşi nu este un domeniu în care excelăm, şi pe acest segment, la nivel de competiţii şcolare, echipele şcolii noastre au devenit campioane naţionale la disciplinele gimnastică, baschet şi volei. Pe lângă aceste titluri naţionale au fost obţinute foarte multe premii la concursuri judeţene şi interjudeţene pentru elevi.
Standardul unei instituţii de învăţământ este dat de calitatea elevilor care ies de pe băncile ei. Cum sunt absolvenţii
CN Gh. Şincai? Către ce îşi îndreaptă paşii?

Putem spune cu certitudine că absolvenţii Colegiului Gheorghe Şincai Baia Mare s-au îndreptat spre toate domeniile de activitate, aducându-şi cu adevărat aportul la dezvoltarea societăţii. Este foarte greu să enumeri absolvenţii de marcă ai liceului, dar voi încerca să înşir câteva nume cu care ne mândrim şi amintesc aici pe academicienii: Vasile Gheţie (promoţia 1922, iniţiatorul şi conducătorul şcolii româneşti moderne de anatomie comparată), Dezideriu Duma (promoţia 1924, cercetător şi profesor al şcolii clujene de medicină), Augustin Buzura (promoţia 1955, unul dintre cei mai mari prozatori români contemporani), Mircea Flonta, (promoţia 1955, filozof, cadru universitar la Universitatea din Bucureşti) şi Marius Porumb (promoţia 1966, istoric şi critic de artă). Am putea menţiona mulţi dintre absolvenţii noştri care acum sunt profesori în universităţi de top din lume.
Din rândul generaţiei tinere, unul din absolvenţii care au adus cinste şi faimă colegiului nostru este Omer Cerrahoglu  (promoţia 2014), actualmente student la Massachusetts Institute of Technology din SUA. La vârsta de 14 ani şi 80 de zile, în timp ce era la gimnaziu, acesta a câştigat medalia de aur individuală la cea de-a 50 olimpiadă internaţională de matematică care a avut loc în anul 2009 în localitatea Bremen din Germania, devenind cel de-al treilea cel mai tânăr câştigător al trofeului suprem individual. Ulterior, în 2010 şi 2011 a obţinut medalia de argint, în timp ce, în anul 2012 a obţinut medalia de aur la aceeaşi competiţie. Cel mai cunoscut pictor român contemporan Adrian Ghenie a fost şi el unul dintre elevii şcolii noastre.
Calitatea absolvenţilor acestui colegiu era/este recunoscută în ţară dar, după anul 1990 a început, din ce în ce mai mult, să fie consacrată şi pe plan extern. În ultimii ani, universităţi de prestigiu din străinătate au trimis scrisori de mulţumire către instituţia noastră, pentru aportul direct adus în ceea ce priveşte pregătirea absolvenţilor Colegiului Naţional Gheorghe Şincai. În acest sens, ne onorează faptul că universităţi precum Stanford University, Massachusetts Institute of Technology şi Oxford University au transmis aprecieri corpului profesoral al acestui colegiu pentru aportul adus în pregătirea elevilor.
Cum este corpul profesoral de la CN Şincai?
Consider că avem un corp profesoral foarte bine pregătit, cu potenţial intelectual şi de muncă deosebit de ridicat, care este foarte interesat în menţinerea calităţii activităţii didactice şi educative la cote ridicate. De asemenea, există preocupare permanentă pentru selectarea elevilor capabili de performanţă şi pentru pregătirea lor în vederea participării la concursurile şcolare. Activitatea ştiinţifică a profesorilor se află la cote ridicate, reflectate în numărul mare de articole ştiinţifice publicate în reviste de specialitate şi de preocupările unora pentru obţinerea titlului de doctor în specialitatea în care profesează. Astfel, opt profesori ai şcolii noastre au titlul de doctor şi patru sunt doctoranzi. Recunoaşterea valorii profesionale a multor profesori a dus la includerea lor în comisiile naţionale pentru elaborarea subiectelor de bacalaureat şi evaluări naţionale. Am convingerea că toate cadrele didactice deţin calitătăţile unui bun professor, de la tact si talent pedagogic până la capacitatea de a forma şi modela mintea tinerilor şi de a preda in mod creativ.
Fiecare cadru didactic al Colegiului Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare trebuie să fie mândru că este continuator de succes al generaţiilor de profesori eminenţi care au activat în cadrul acestui colegiu. Aceleaşi cadre didactice trebuie să fie conştiente de responsabilitatea care le apasă pe umeri, de faptul că elevii care studiază la momentul actual trebuie să fie astfel îndrumaţi încât să fie continuatori de succes ai predecesorilor lor. Principiul care trebuie să le ghideze cariera este profesionalismul. Excelenţa face parte din misiunea şi viziunea Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, dovadă fiind rezultatele de prestigiu obţinute pe parcursul celor peste nouă decenii de activitate. Ţinând cont de renumele şcolii, profesorii trebuie să îşi dedice, cu o conştiinţă profesională de admirat, tot ceea ce ştiu elevilor, pentru ca rezultatele să fie pe măsură şi conforme cu brandul „Şincai“.
Câteva cuvinte şi despre activităţile extracurriculare. În afara celor sportive mi-aţi spus că, mai nou, aveţi şi o revistă a liceului.
În cursul lunii februarie 2017, cu ocazia aniversării a 98 de ani de la naşterea patronului nostru spiritual, a fost lansat primul număr al publicaţiei „Esenţe“, context în care, ne dorim ca această revistă să aibă o apariţie cât mai îndelungată în peisajul literar. În anii anteriori au mai existat astfel de preocupări gazetăreşti, ultimul număr al revistei „Speranţe“ fiind publicat în anul 2000. Reluarea publicării revistei şcolare a Colegiului Naţional Gheorghe Şincai reprezintă, pe de o parte, o formă de preţuire pe care o purtăm generaţiilor care au clădit renumele acestei instituţii de învăţământ şi, pe de altă parte, reprezintă încrederea acordată actualei echipe de elevi şi de profesori. Coordonatorii proiectului privind reapariţia publicaţiei colegiului au fost profesorii din cadrul Catedrei de Limba şi literatura română.
Revista de matematică „Argument“ a şcolii noastre apare de 18 ani şi s-a impus prin calitate între revistele de matematică din ţară.
Deschiderea internaţională este esenţială astăzi, când la nivel mondial se pune din ce în ce mai mult accent pe dimensiunea globalizantă a educaţiei. Cum colaboraţi cu învăţământul din afara ţării?
Colegiul Naţional Gheorghe Şincai a participat după 1990 la multe programe europene şi internaţionale.
Recent, instituţia noastră a aplicat la un proiect Erasmus, „ME&YOU=SUCCESS“, în baza căruia urmărim să obţinem schimburi de experienţă, pe componenta succesului educaţional, cu partenerii implicaţi în acest proiect.
De asemenea, la finalul lunii februarie 2017 am încheiat un parteneriat şi cu Institutul Confucius din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, în urma căruia profesori din China vor preda cursuri de limba chineză, caligrafie şi Tai Chi. Cursurile sunt gratuite, se vor întinde pe o perioadă de doi ani şi vor avea loc în cadrul Colegiului Naţional Gheorghe Şincai. La aceste cursuri, care vor fi demarate începând cu luna mai 2017, se pot înscrie atât elevi cât şi adulţi.
O instituţie de învăţământ de calitate are permanent nevoie de fonduri. Cum reuşiţi să obţineţi banii pentru toate nevoile
CN Gheorghe Şincai?

Deoarece, peste doi ani vom aniversa 100 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii de învăţământ, este importantă reabilitarea corpului vechi al clădirii în care ne desfăşurăm activitatea. Corpul nou al clădirii a fost finalizat în cursul anului 2014, în urma implementării unui proiect, iniţiat de şcoală şi însuşit de Administraţia publică locală, a cărui valoare a depăşit suma de 6.000.000 lei, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013.
Pentru reabilitarea corpului vechi al clădirii este făcută proiectarea şi există un program al municipalităţii de finanţare a lucrărilor, astfel încât în 2019 toate spaţiile şcolii să fie modernizate şi dotate cu mobilier şi mijloace de învăţământ la nivelul standardelor actuale.
Administraţia publică locală a avut grijă şi are şi acum de Colegiul Naţional Gheorghe Şincai ca fiind şcoala reprezentativă a municipiului Baia Mare.
La finalul interviului vreau să ne enumeraţi argumentele cele mai puternice pe care le oferiţi absolvenţilor de gimnaziu pentru a veni la CN Gh. Şincai din Baia Mare.
Pe componenta învăţământului gimnazial, în ultimii ani, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai a ocupat locul 9 în topul celor mai bune şcoli, în urma rezultatelor obţinute la evaluările naţionale. Chiar dacă există/funcţionează doar două clase de gimnaziu pe nivel, în proporţie de peste 95%, elevii acestor clase urmează şi cursurile liceale la noi. Pentru învăţământul gimnazial avem în vedere formarea competenţelor unor absolvenţi capabili să realizeze, fiecare în parte, dar într-un dialog obiectiv cu părinţii şi cadrele didactice, care le sunt posibilităţile reale de dezvoltare, care le sunt interesele, aspiraţiile, şi să le fie furnizată siguranţa de care au nevoie pentru a şi le îndeplini. Pentru atingerea acestui deziderat avem în vedere formarea unei culturi generale suficient de bogate, care să deschidă fiecărui elev posibilitatea unei dezvoltări personale armonioase şi mature, dezvoltarea competenţelor esenţiale pentru reuşita şcolară (autoevaluarea corectă, putere de muncă şi de concentrare, ştiinţa de a alege) şi valorizarea rezultatelor evaluărilor (externe, interne, naţionale sau locale) în vederea unei orienţări şcolare corecte, echilibrate, bazate pe competenţe, aptitudini şi conforme cu personalitatea fiecăruia.
În acelaşi timp, pentru învăţământul liceal avem ca argumente faptul că ne propunem formarea unui absolvent în măsură să decidă asupra propriei cariere, a dezvoltării sale intelectuale şi profesionale, integrat  armonios în viaţa socială. În acest caz ne propunem ca elevul să poată formula/rezolva problemele simple sau complexe din diferite domenii de activitate, să poată valoriza experienţele personale, să-şi dezvolte competenţele esenţiale pentru reuşita socială (comunicare, gândire critică, spirit de iniţiativă, spirit civic) şi să-şi formeze o autonomie morală.
Colegiul Naţional Gheorghe Şincai este un loc în care tinerii vor învăţa să se dezvolte armonios, sub îndrumarea unor profesori implicaţi activ în educaţie, o şcoală în care valorile umane vor găsi mediul favorabil dezvoltării.
 Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!