Interviu cu prof. Rodica Luminiţa Barcari, inspectorul general al ISJ Ialomiţa


Stimată doamnă inspector general, cum au păşit Inspectoratul Şcolar Ialomiţa, şcoala ialomiţeană în noul an?
Chiar dacă nu este sfârşitul anului şcolar, nici măcar sfârşitul primului semestru, putem face un scurt bilanţ al activităţilor pe care noi, ca inspectorat şcolar, dar şi unităţile de învăţământ din subordine le-am desfăşurat din septembrie şi până la vacanţa de iarnă. A fost o perioadă destul de încărcată, cu activităţi normale, cuprinse în planurile manageriale şi în Graficul de inspecţie şcolară, dar şi cu concursul de ocupare a funcţiilor vacante de director şi director-adjunct, pe care l-am organizat în cele mai bune condiţii, astfel încât, din cele 95 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 60 de unităţi au acum director cu concurs. Am pregătit între timp documentaţia pentru trei proiecte cu finanţare europeană, deci putem spune că am păşit în noul an cu sentimentul lucrului bine făcut, dar şi cu speranţa că obiectivele pe care ni le-am propus pentru acest an şcolar sunt parţial îndeplinite.
Ne-am confruntat, până de curând, cu o iarnă dificilă. Cum s-a descurcat, cum se descurcă şcoala ialomiţeană din acest punct de vedere? Au apărut probleme deosebite din cauza vremii şi dacă da, cum s-au rezolvat acestea?
Condiţiile meteo nefavorabile de la începutul acestui an ne-au obligat şi pe noi să luăm decizia, împreună cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, de a suspenda cursurile pentru o săptămână. Au fost drumuri închise, avem mulţi navetişti, elevi şi cadre didactice, iar pe noi ne-a preocupat în primul rând siguranţa acestora. În toată această perioadă, am ţinut legătura cu şcolile prin inspectorii de sector, iar directorii raportau orice situaţie deosebită din teritoriu. Mai mult, au fost două unităţi de învăţământ care au avut probleme cu sistemul de încălzire, iar intr-o altă unitate acoperişul a fost luat parţial de vânt. Problemele au fost rezolvate în cel mai scurt timp, astfel încât, în momentul reluării cursurilor, toate şcolile şi grădiniţele aveau condiţii optime desfăşurării procesului instructiv-educativ.
Care este situaţia navetiştilor – elevi şi profesori – în această perioadă? Există suficiente autobuze, microbuze la nivelul judeţului Ialomiţa? Cum aţi rezolvat cu plata navetei?
În acest moment, naveta elevilor şi a cadrelor didactice se desfăşoară normal, cu microbuzele şcolare sau cu firmele locale de transport în cazul elevilor de liceu, iar naveta este decontată conform legii şi la timp.
Stimată doamnă inspector general, vă adresez o întrebare care la prima vedere ar părea să nu aibă legătură cu educaţia. Care este starea drumurilor din Ialomiţa în momentul de faţă? Cum influenţează aceasta şcoala rurală? În acest sens, cum colaboraţi cu autorităţile locale, Prefectura, primăriile?
În general, drumurile din judeţ se află într-o stare bună şi nu influenţează naveta elevilor. Chiar dacă mai sunt anumite probleme de infrastructură, nu sunt atât de grave încât naveta să fie imposibilă. Colaborarea noastră cu autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene este foarte bună, primarii, Consiliul Judeţean şi Prefectura judeţului Ialomiţa implicându-se de câte ori este cazul în rezolvarea problemelor legate de naveta elevilor şi nu numai. Aceştia se implică şi pentru asigurarea condiţiilor din şcoli, pentru asigurarea confortului necesar desfăşurării unui proces instructiv-educativ de calitate.
Să vorbim şi despre abandonul şcolar ialomiţean. Care este situaţia în momentul de faţă şi ce faceţi pentru a stopa acest flagel?
Din punctul meu de vedere, datele statistice pe care le centralizăm la sfârşitul fiecărui an şcolar nu sunt relevante, abandonul fiind mult mai mare. Acest lucru este generat de abandonul ce apare la trecerea de la un ciclu la altul. De exemplu, sunt elevi care termină ciclul gimnazial şi nu-i mai regăsim, din diferite motive, în ciclul liceal, iar pentru mine acest fapt este îngrijorător. La fel de îngrijorătoare este creşterea abandonului în timpul ciclului gimnazial. De aceea, eu am propus un recensământ real, nu numai pentru copiii care urmează să intre la şcoală, ci şi pentru identificarea celor care au părăsit timpuriu şcoala şi pe care dorim să-i reintegrăm în sistemul educaţional, mai ales în mediul rural. Pentru aceştia am înfiinţat clase de „A doua şansă“, inclusiv prin diferite proiecte pe care le desfăşurăm în colaborare cu anumite ONG-uri, dar şi cu autorităţile administraţiei publice locale.
Violenţa în şcoli este într-o creştere îngrijorătoare la nivelul întregii ţări. Care este situaţia la nivelul judeţului Ialomiţa şi cum acţionaţi pentru descurajarea acestei tendinţe?
În ceea ce priveşte acţiunile întreprinse în scopul eliminării violenţei din şcoală şi din jurul ei, acestea au constat, în principal, în derularea unor activităţi informaţional-educative în şcoli pe linia prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, conform protocoalelor încheiate între Inspectoratul Şcolar şi Inspectoratul de Poliţie şi Planul teritorial comun de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar.
În anul 2016, la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Ialomiţa, au fost sesizate 55 de infracţiuni, din care 49 comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi şase în zona adiacentă a acestora, faţă de 35 în anul 2015, din care 33 comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar şi două în zona adiacentă a acestora.
Din cele 55 de infracţiuni comise în anul 2016, 27 au fost sesizate în şcoli primare/gimnaziale (18 în anul 2015) şi 28 în licee/colegii/şcoli profesionale (17 în anul 2015). Fenomenul ne îngrijorează, astfel încât vom intensifica eforturile de prevenire şi combatere a oricăror forme de violenţă, împreună cu organele abilitate ale statului, dar şi prin acţiuni educative desfăşurate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
Ce aşteptări aveţi, doamnă inspector general, de la anul 2017?
Cu toţii cred că aşteptăm o coerenţă a sistemului educaţional, cu o predictibilitate care să ducă într-o zonă de confort elevii, părinţii şi cadrele didactice, astfel încât să ne putem stabili obiectivele pe termen lung şi să putem creşte performanţele şcolii româneşti. Creşterea salariilor din învăţământ mă face să sper că în sistem vor intra oameni bine pregătiţi, pentru că mă îngrijorează numărul destul de mare de cadre didactice care se vor pensiona în perioada următoare. Iar pregătirea didactică şi pedagogică iniţială a absolvenţilor sistemului universitar nu este suficient de temeinică, încât să ne ofere nouă certitudinea că vom avea profesori foarte bine pregătiţi. Aici intervine rolul ISJ, prin monitorizarea, consilierea şi îndrumarea debutanţilor, inclusiv prin sistemul de mentorat, care ar trebui să funcţioneze, dar şi Casele Corpului Didactic, printr-un program bine conceput de cursuri pentru debutanţi.
Ce v-aţi propus anul acesta pentru şcoala ialomiţeană?
În primul rând, doresc să duc la bun sfârşit toate proiectele pe care ni le-am propus la începutul acestui an: trei proiecte cu finanţare europeană, dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic, mai ales în mediul rural, scăderea abandonului şcolar, dar şi creşterea performanţelor educaţionale pusă în evidenţă prin rezultatele pe care elevii noştri le vor obţine la olimpiadele şcolare şi la examenele naţionale.
Trebuie să fim conştienţi de faptul că şcoala este a comunităţii, iar implicarea părinţilor şi a autorităţilor administraţiei publice locale în viaţa şcolii este mai mult decât necesară în realizarea unui învăţământ de calitate.
 Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!