Creșterea bugetului pentru Cercetare cu 30% față de anul 2020

Creșterea bugetului pentru Cercetare cu 30% față de anul 2020

În urma discuțiilor purtate cu privire la planificarea bugetului pentru anul 2021, ministrul Ciprian Teleman a declarat că „Ministerul Cercetării dorește o creștere a bugetului pentru Cercetare de 30% față de anul 2020”. Creșterea cu 30% față de anul trecut a sumei rezervate Cercetării ar însemna 0,17% din PIB-ul folosit la construcția bugetului pe 2021, estimat de Comisia Națională de Prognoză, care ar avea valoarea totală de 1.116,8 miliarde lei.

Ciprian Teleman susține că acest lucru reprezintă o condiție pentru reușita accesării unor programe operaționale, după ce Comisia Europeană a recomandat creșterea alocării bugetare pentru cercetare.

În 2020 doar 0,13% din PIB a fost alocat pentru Cercetare, ceea ce înseamnă 1,4 miliarde de lei, din 1.040,8 miliarde de lei care reprezintă valoarea PIB-ului de anul trecut, conform Ministerului Finanțelor.

Activitatea Ministerului Cercetării și Digitalizării nu stagnează nici în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență. “Vrem să gândim împreună cu mediul universitar etape de reformă și proiecte care să crească gradul de predictibilitate al finanțării, performanța și cooperarea cu institutele de cercetare, dezvoltare și inovare” – declară ministrul Teleman.

Ciprian Teleman a oferit mai multe detalii despre participarea Ministerului Cercetării și Digitalizării în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, cadru în care au fost prezentate și informații cu privire la bugetul pe 2021, printr-un sumar al activităților de săptămâna trecută.

“Va fi un buget în concordanță cu ținta de deficit bugetar de 7%, dar în același timp va trebui să ținem cont atât de angajamentele politice, dar și de recomandarea Comisiei Europene, care a subliniat că o creștere a alocării bugetare pentru cercetare face parte din criteriile de condiție favorizantă care condiționează deblocarea unor programe operaționale care prevăd și activități de cercetare. Este vorba despre Programul Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, este vorba despre Programe Operaționale Regionale, Programul Tranziție Justă, așa că e un lucru important și trebuie să îl tratăm cu atenție” – susține ministrul.