Comenius "Eco-tour 2.0" in SpaniaÎn săptămâna 8-13 aprilie a.c. a avut loc la Mijas, în Spania, a cincea întâlnire din cadrul proiectului multilateral Comenius „Eco-tour 2.0”, realizat de Palatul Copiilor Bistrița împreună cu opt instituții de învățământ din Olanda, Spania, Polonia, Italia, Turcia, Slovacia, Grecia și Finlanda, la care au participat 30 de profesori și 48 de elevi din școlile partenere. Palatul Copiilor Bistrița a fost reprezentat de profesorii Sever Șuteu, directorul instituției, Teodor Pușcas și Iulia Istrate (coordonatorul proiectului Comenius Multilateral „Eco-tour 2.0”) și elevii Răzvan Ștefan Dologa, Cristina Livia Scurtu, Bianca Alexandra Folfa și Ionuț Emilian Chiforescu.
Întâlnirea a avut ca obiective:
• Conștientizarea tuturor factorilor implicați în educație (cadre didactice, părinți, comunitatea locală, mass-media) de necesitatea realizării unui spațiu care să permită dezvoltarea armonioasă a copiilor sub toate aspectele.
• Formarea conștiinței și comportamentului ecologic al elevilor.
• Formarea competențelor de voluntariat, de comunicare și cooperare în grup la elevi, în scopul implicării în problemele comunității.
• Stimularea potențialului și sensibilității artistice a elevilor.
• Promovarea ecoturismului ca mijloc de educație și odihnă activă, cu abordarea aspectelor legate de biologie, chimie, istorie, etnografie și folclor, ecologie, sport pentru sănătate.
• Formarea și exersarea deprinderilor de îngrijire, protejare și ocrotire a mediului înconjurător pentru educarea atitudinii pozitive față de acesta.
• Îmbunătățirea abilităților de utilizare a TIC (tehnologia informației) atât pentru elevi, cât și pentru profesori.
• Stabilirea produselor finale comune.
• Pregătirea cetățeanului actual și viitor pentru a influența pozitiv deciziile politice, economice și sociale cu privire la mediu.
Pe parcursul întâlnirii din Spania, echipa din Bistrița a desfășurat activități care au vizat educația ecologică și integrarea europeană, gazdă fiindu-le Școala IES TORRE ALMENARA din orașul Mijas, care își desfășoară activitatea într-o clădire nouă, cu dotări tehnologice moderne. Aici, elevii din țările partenere în proiect au aflat despre sistemul de învățământ din Spania, preocupările lor de a avea o educație de calitate și de a integra pregătirea profesională a elevilor, în conformitate cu cerințele actuale ale economiei mondiale.
Activitățile desfășurate:
• Realizarea unor materiale multimedia – film tematic (ecoshow) cu privire la activitățile de protejare a mediului înconjurător și activitățile derulate în cadrul proiectului Comenius. Profesorii coordonatori din fiecare țară, autori ai scenariilor, au regizat filmările, iar elevii au interpretat ca actori. Rolurile de protagoniști în filmele ecologice au fost un stimul pentru formarea comportamentului ecologic prietenos cu mediul și pentru asumarea responsabilității tuturor privind protejarea naturii.
• Elevii au participat la activități sportive, desfășurate atât în cadrul instituției de învățământ gazdă, cât și pe plajă.
• Petrecerea costumelor, realizate din materiale reciclabile.
• Ziua interculturală – Aflarea unor metode creative pentru depășirea barierelor în comunicarea interculturală.
• Delegațiile au participat la întâlniri pe teme ecologice, în cadrul primăriei din Mijas și la Inspectoratul Școlar din Malaga, cu reprezentanți ai oficialităților locale (primarul și responsabilii pe proiecte și educație ecologică).
• Vizitarea obiectivelor turistice din zona Muzeul miniaturilor din Mijas, sanctuarul Virgen de la Peña și complexul format din biserica Parroquial de la Inmaculada Conception, Muzeul Picasso din Malaga, Teatrul Roman, Plaza de Toros, Paseo del Parque, Palatul Episcopal, Nuestra Señora de la Victoria, Castelul Alcazaba, Biserica Santo Cristo de la Salud, Castelul Gibralfaro.
Proiectul „Eco-tour 2.0” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Sectorial Comenius – Lifelong Learning Programme.
 
Prof. Iulia ISTRATE, Palatul Copiilor Bistrița

Distribuie acest articol!