6Iată că au trecut şapte ani de când a fost adoptată Legea 221/2008, votată în unanimitate de către Parlamentul de atunci şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu. Fiind campanie electorală, Puterea şi Opoziţia s-au întrecut în promisiuni de punere în aplicare a legii care prevedea o creştere salarială de 50 de procente (în fapt 33,4%). După alegeri, atât PSD, cât şi PDL, partide care făceau parte din coaliţia de guvernare, au găsit o scuză a neaplicării prevederilor legii: criza. Au fost astfel emise mai multe ordonanţe care amânau punerea în aplicare pentru ca în decembrie 2009 Legea 221/2008 să fie abrogată şi înlocuită cu Legea 330/2009.
Considerând că am fost frustraţi de un drept legal, începând cu toamna anului 2009, am pornit acţiuni în instanţă pentru recuperarea drepturilor băneşti prevăzute de actele legislative 221/2008, 330/2009 şi 285/2011. Sindicatul nostru a intrat într-o perioadă nouă pentru el, aceea de strângere a documentaţiei necesare acţionării în instanţă şi a unor procese care nu s-au încheiat nici în prezent. Am pregătit cu minuţiozitate această acţiune şi, slavă Domnului, am câştigat atât la instanţa de fond, cât şi în apel. Încurajat de acest prim succes, am continuat cu o nouă acţiune, de data aceasta pe Legea 330/2009, acţiune pe care am câştigat-o. De aceste drepturi salariale obţinute în instanţă beneficiază în Dâmboviţa peste 5000 de cadre didactice şi didactic-auxiliare. Parcă pentru a da încă o dovadă a desconsiderării noastre, guvernanţii au decis să eşaloneze sumele câştigate pe o perioadă de 5 ani, începând cu 2012, an în care am primit 5% din sumele cuvenite pe Legea 221/2008. Au urmat 10% în anul 2013, la care s-au adăugat 5% din sumele câştigate pe Legea 330/2009.

Dar problemele erau doar la început. Astfel, la începutul anului 2014 am avut alocat pentru plata hotărârilor judecătoreşti prin bugetul de stat doar 42% din necesar, dar prin numeroase demersuri atât la factorii de decizie locali, cât şi la cei guvernamentali, prin intermediul conducerii FSLI, am reuşit să obţinem suplimentarea acestui buget în aşa fel încânt să se poată plăti drepturile salariale integral pentru anul 2014 şi 81% din drepturile pe hotărâri judecătoreşti pe 2015. Acelaşi an 2014 avea să aducă o schimbare majoră în abordarea acestei probleme din partea guvernanţilor. Urmare prevederilor Acordului semnat la 27 octombrie 2014 între sindicatele din învăţământ şi Guvernul României, s-au emis mai multe acte normative prin care s-a devansat în interesul membrilor noştri de sindicat plata drepturilor salariale obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
A urmat punerea în aplicare a OUG 83/2014, care ne-a confruntat cu alte dificultăţi la nivel local, îndeosebi din cauza modului defectuos de a înţelege punerea în practică a unei ordonanţe guvernamentale. Ne-am izbit de numeroase greutăţi, cum ar fi insuficienţa sumelor alocate, obtuzitatea unor primari care au privit noua postură ca fiind un prilej de campanie electorală şi refuzul unor consilii locale şi primării de retrimestrializare a bugetului pentru a se putea asigura banii necesari plăţii hotărârilor judecătoreşti, precum şi birocratizarea excesivă a sistemului, care face posibile întârzieri în punerea în aplicare a hotărârilor dar, acţionând iarăşi la nivelul autorităţilor locale, am reuşit să rezolvăm problemele în cele mai multe cazuri. Am apelat iarăşi la sprijinul autorităţilor judeţene: Prefectură, Consiliul Judeţean şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice. La sesizarea noastră, Prefectura a convocat o comisie de dialog social la care au participat toţi factorii implicaţi, mai puţin Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa. La această comisie s-au găsit căi de rezolvare la majoritatea problemelor, ceea ce constituie pentru noi un semn încurajator, un semn că dialogul social începe să funcţioneze cu adevărat.
Putem spune acum că OUG 83/2014 se aplică în Dâmboviţa pentru cea mai mare parte a membrilor noştri de sindicat. Fie la începutul lunii martie sau până în ziua de 27 a aceleiaşi luni s-au achitat integral primele două tranşe aferente anului 2016, aşa cum prevede actul normativ mai sus menţionat. Sperăm ca toate aceste probleme întâmpinate şi rezolvate în cea mai mare parte să fie o lecţie bine învăţată pentru ceea ce urmează.
Prof. Marius POPESCU, Secretar executiv SLI Dâmboviţa

Distribuie acest articol!