9 nou-3Un eveniment cu pronunțat caracter academic, pe coordonatele învățământului superior de calitate și ale cercetării științifice, a marcat sărbătorirea a 25 de ani de la înființarea publicației Economistul. Săptămânalul comunității economico-financiare din România. Lansarea acesteia, în 1990, este de apreciat în contextul larg al afirmării inițiativei și investiției private inclusiv la nivelul producției intelectuale, concretizată prin fondarea mai multor universități, dintre care unele s-au impus prin valoare științifică și educațională recunoscută. Revista Economistul s-a dovedit, se dovedește astăzi îndeosebi, un partener de dialog al acestor universități, putând constitui o voce și un reper în sensul profesionalizării și creativității avansate. Momentul aniversar a reunit, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București, profesori și cercetători, studenți, exponenți ai mediului de afaceri și ai celui bancar, ai sindicatelor, simbolizând o continuitate remarcată de redactorul-șef al revistei, conf. univ. dr. Octavian-Dragomir Jora, cu semnificația unui „timp continuu”, subordonat „spiritului urmat de Economistul în cei 25 de ani trecuți de la înființare, în ideea de a servi unui interes național bine definit”.
Recunoașterea rolului publicației Economistul în dezvoltarea învățământului și cercetării de profil a fost întărită prin conferirea de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice a Plachetei aniversare și a Diplomei de excelență semnate de ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu. A fost apreciată astfel activitatea de 25 de ani consacrați „dezvoltării valorilor profesionalismului în mediul economic național” de revista „care a educat societatea românească în spiritul valorilor economice și a creat standarde pentru un mediu de afaceri mai performant”. Diploma, Placheta, mesajul lor au fost prezentate de prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv, secretar de stat, care a adus propria apreciere pentru orientarea constantă a revistei spre cercetarea științifică și valorificarea acesteia.
Mass-media și sistemul de învățământ și cercetare
Reuniunea aniversară a însemnat o adevărată dezbatere academică asupra rolului educativ al presei, pe baza necesarelor conexiuni ale acesteia cu sistemul de învățământ și de cercetare. Reperul l-a oferit Economistul, o publicație cu multiple deschideri spre și dinspre această direcție, în concordanță cu evoluțiile în domeniu, după cum a remarcat prof. univ. dr. Pavel Năstase, rectorul ASE. Educația și cercetarea științifică sunt reflectate în Economistul sub aspectul lor benefic economic, social și cultural. Cei mai mulți dintre semnatarii în Economistul sunt cadre universitare, membri ai unor institute ale Academiei Române, specialiști în institute naționale de cercetare-dezvoltare. Apare astfel drept firească acordarea Plachetei aniversare de către Consiliul Național al Rectorilor, prin președintele interimar prof. univ. dr. ing. Răzvan Ionuț Teodorescu, în semn de „aleasă apreciere la ceas aniversar pentru contribuția remarcabilă la promovarea activității academice din domeniile economic și financiar, timp de 25 de ani”. Aprecieri similare se regăsesc în Diploma de excelență conferită de Asociația Facultăților de Economie din România, sub semnătura prof. univ. dr. Ioan Talpoș, președintele AFER, și a prof. univ. dr. Nicolae Istudor, președintele Comitetului Director al AFER, „în semn de înaltă apreciere a ariei tematice abordate, conținutului și calității dezbaterilor, articolelor științifice și analizelor economice publicate, precum și a modului de prezentare și susținere a obiectivelor Asociației Facultăților de Economie din România”. Din perspectiva profilului tehnic, sunt de reținut aprecierile formulate de Asociația Generală a Inginerilor din România și de Academia de Științe Tehnice din România, prin mesajul transmis de președintele dr. ing. Mihai Mihăiță, precum și de Senatul Universității Politehnica din București, prin diploma semnată de președintele acestuia, Ecaterina Andronescu, și de rectorul Mihnea Costoiu. Trăsătura interdisciplinară caracteristică brandului care este Economistul a fost subliniată de conf. univ. dr. Mihai Milca din perspectiva sociologiei, domeniul propriu de interes științific și didactic. Deschiderea către so­cial urmată constant de Economistul a fost re­confirmată de par­tici­parea la re­uniune a liderilor sindicali prof. Simion Hancescu, FSLI, și prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr, FNS Alma Mater.
Caracterul de școală în domeniu, etalat de revista Economistul în decursul anilor, a fost reliefat de conducători ai unora dintre organismele partenere, în a căror activitate formarea profesională și practica de specialitate au ponderi definitorii: prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, și prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președinte executiv al Consiliului Superior al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR). „Piața liberă este un imens edificiu instituțional”, a cărui susținere ar fi imposibilă fără sprijinul presei economice, a conchis acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, în mesajul aniversar prezentat de Adrian Vasilescu, actual consilier al guvernatorului și unul dintre cei al căror aport a fost decisiv în lansarea și în impunerea Economistului în spațiul de gândire și creație de la noi.
Contribuție la starea intelectuală a economiei
Ce a făcut ca publicația Economistul să se impună și să reziste în zona teoriei, practicii și educației de profil a fost, „înainte de toate, echilibrul, detașarea de presiunea ideologică”, după cum a observat prof. univ. dr. Marin Dinu, unul dintre creatorii și susținătorii revistei, din poziție de răspundere redacțională, precum și în plan academic. Din același timp al creării Economistului (și, deopotrivă, al creației, în vremuri de multe ori neprielnice), dr. ec. Ioan Erhan a adus amintiri, rememorări și multă emoție.
Repere tematice cu valoare de perspectivă au fost conturate de prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, președintele Asociației Generale a Economiștilor din România, organizație sub a cărei egidă Economistul a pornit la drum și a parcurs până în prezent un sfert de secol. Astfel, a subliniat că se impune abordarea, în orizontul cercetării universitare și al formării spe­cialiștilor de înaltă calificare, a unor teme majore, cum sunt aderarea la Zona Euro, sărbătorirea cen­tenarului Marii Uniri, combaterea sărăciei, a corupției.
O școală de gândire pentru economia românească
Evidențiind rolul presei în promovarea cercetărilor științifice asupra fenomenelor din economie, precum și în susținerea educării și profesionalizării în domeniu, dr. ec. Constantin Boștină, director general al revistei Economistul, a reiterat ideea potrivit căreia „ne găsim într-un timp de mult așteptat. Acum este momentul de a intra pe un făgaș care se arată ca favorabil pentru contribuția presei la construirea unei economii viabile. Ne aflăm în etapa reală, propice, ca presa – Econo­mistul angajându-se în acest sens – să se reașeze în poziția de pe care să abordeze problemele grave, fundamentale, sociale, economice”. Dr. ec. Constantin Boștină și-a arătat satisfacția pentru faptul că revista Economistul a reușit să susțină standardele educării și dezvoltării pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri perfor­mant. În etapa următoare, „să coagulăm o școală de gândire economică, pentru economia românească”, a subliniat directorul general al Economistului, evidențiind nevoia de parteneriat deschis, constructiv, cu întreprinderi productive, cu institute de cercetare și cu învățământul superior.
E. IONESCU
 

Distribuie acest articol!