Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor

Marcela GHEORGHIU

În data de 23 aprilie, la inițiativa UNESCO, din 1996, este sărbătorită Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor.

În această zi – chiar dacă, astăzi, sub presiunea și restricțiile fără precedent dictate de pandemia de coronavirus –, în aproape toate țările lumii este celebrată cartea și, odată cu ea, sunt sărbătoriți autorii, editorii, librarii și bibliotecarii, adică toți cei care, de-a lungul timpului, au făcut și fac posibilă civilizația de care ne bucurăm astăzi. De aceea, manifestările consacrate acestei date sunt menite să omagieze cartea și, în același timp, să încurajeze lectura.

O întreagă umanitate este de acord și s-a convins în această perioadă că tehnologia digitală facilitează legăturile și comunicarea dintre noi, ne informează, reprezentând un suport fără de care societatea de astăzi nu-și mai poate concepe existența.

Cartea rămâne însă principalul instrument al instrucției și educației, iar biblioteca tradițională continuă să fie cea mai frumoasă, mai bogată și mai importantă zestre a umanității. Fără carte și bibliotecă, civilizația nu s-ar fi dezvoltat până la gradul de evoluție de astăzi, umanitatea nu ar fi beneficiat de progresele tehnologiei, de bogăția și complexitatea de informații pe care ne-o oferă internetul.

Internetul ne facilitează, într-adevăr, un acces rapid la informații, de cele mai multe ori cu un minim efort. Cartea tradițională ne antrenează gândirea în operațiuni și procese complexe, ne dezvoltă capacitatea de concentrare, ne stimulează inteligența, creativitatea și memoria. De aceea, pentru educația și pentru dezvoltarea armonioasă a ființei umane, încă de la cele mai fragede vârste, cartea rămâne principalul instrument de lucru.

Totodată, Ziua Mondială a Cărții și a Drepturilor de Autor comemorează moartea, în același an (1616), a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, pe 23 aprilie, este sărbătorită nașterea altor câtorva scriitori: Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel Mejía Vallejo.

Prin decretarea Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor, UNESCO și-a propus să încurajeze cartea și lectura, ca experiență spirituală fundamentală în procesul de dezvoltare complexă a individului. La mulți ani cărții, autorilor, editorilor și cititorilor!