Toaletele, problemă eternizată a începutului de an școlar

Toaletele, problemă eternizată a începutului de an școlar
Foto: Guvernul României

Videoconferința premergătoare începutului de an școlar care a reunit prefecți și reprezentanți ai inspectoratelor școlare în dialog cu ministrului educației, Sorin Cîmpeanu și cu ministrului de interne, Lucian Bode, a beneficiat de participarea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă.

Au fost analizate aspecte la zi legate de stadiul pregătirilor în ceea ce privește aspecte precum încadrarea unităților de învățământ cu personal didactic, asigurarea manualelor, transportul elevilor, condițiile igienico-sanitare, siguranța persoanelor în interiorul și în jurul școlilor etc.

S-a precizat că încep anul școlar 2.940.000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari, în 17.872 de unități de învățământ.

Ca la fiecare început de an școlar, a revenit în discuție problema toaletelor din unitățile de învățământ, constatarea fiind că destule aspecte necorespunzătoare persistă. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a accentuat că „avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat” și i-a reamintit ministrului educației, Sorin Cîmpeanu, de termenul asumat pentru finalizarea dotării tuturor unităților de învățământ cu toalete în limita normelor de igienă: anul școlar 2024-2025. În acest sens, premierul României a subliniat: „Eu cred că, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani de zile să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva decât de voință și coordonare cu autoritățile locale. Chiar vă rog să avem un plan pe care să-l aprobăm până la începutul anului viitor, astfel încât în momentul în care pot să înceapă lucrările, să înceapă și să se deruleze. Nu cred că este un efort financiar deosebit să realizăm acest lucru și să nu mai discutăm despre subiect.”