gaudeamus1Pavilionul Central al Complexului Expoziţional ROMEXPO din Capitală a găzduit săptămâna trecută o ediţie jubiliară a Târgului de Carte Gaudeamus. Ajuns în cel de-al douăzecilea an de existenţă, Târgul, consacrat de la bun început cărţii de învăţătură, se poate lăuda cu poziţia a zecea în topul marilor manifestări livrești din întreaga lume și cu o evoluţie spectaculoasă atât din punct de vedere al anvergurii naţionale și internaţionale, cât și din punct de vedere al numărului de vizitatori, care de la un an la altul a crescut semnificativ, ajungând, spre exemplu, în 2012, la o rată de 40.000 pe zi.
Anul acesta, Târgul de carte Gaudeamus a înregistrat o premieră, fiind pentru prima oară în istoria sa de două decenii când invitatul de onoare nu a fost o singură ţară, ci grupul select al ţărilor nordice – Finlanda, Islanda, Danemarca, Suedia și Norvegia. La inaugurarea oficială de sub cupola Pavilionului Central de la ROMEXPO au fost prezenţi și au vorbit: Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, Ovidiu Miculescu, președinte-director general al radioului public, Oltea Șerban Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România, Vladimir Epstein, manager de proiect Gaudeamus, Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei la București și președinte de onoare al Târgului Gaudeamus, Benoît Rutten, președinte al Grupului Ambasadelor, Delegaţiilor și Instituţiilor Francophone din România (GADIF), ambasadorii ţărilor nordice în România. „Gaudeamus este cel mai important târg de carte din România”, a spus Remus Pricopie în discursul său inaugural. Iar Ovidiu Miclescu, președintele-director general al radioului public, a ţinut să precizeze că „Târgul Gaudeamus, după 20 de ani, cu mult entuziasm și cu multă muncă a ajuns printre primele 10 târguri din lume”.
De asemenea, în alocuţiunea sa, Anders Bengtcén, ambasadorul Suediei la București și președintele de onoare al Târgului Gaudeamus, a spus că „este o onoare pentru ţările nordice să se afle în acest an în postura de invitate de onoare”. „Deși limbile nordice nu sunt vorbite de atât de mulţi oameni, literatura care vine din aceste ţări a reușit să atragă atenţia unor cititori foarte numeroși din întreaga lume”. Pe lângă lansările de carte, la standurile celor cinci ţări nordice invitate de onoare ale ediţiei de anul acesta au avut loc dezbateri dedicate literaturii pentru copii și modului în care în aceste state se promovează lectura în rândul micilor cititori, precum și felul în care aceștia sunt atrași către citit. De altfel, la ediţia de anul acesta, pro­gramul manifestărilor a cuprins un număr important de dezbateri, pe teme de actualitate, privind lectura și criza cărţii, premiile literare și importanţa acestora pe piaţa de carte, modul în care literatura română este privită în ţările nordice etc.
gaudeamus_aramis
Cinci zile de febră livrescă.9 autori nordici la București
Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ediţia 2013, a inclus peste 600 de evenimente care s-au desfășurat la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi – edituri românești, instituţii de învăţământ, difuzori de carte și publicaţii, asociaţii profesionale și organizaţii active în domeniile cultură și educaţie –, precum și în spaţiile special amenajate de organizatori. Pe parcursul celor cinci zile de târg au avut loc într-un ritm ameţitor lansări de carte, sesiuni de autografe în cadrul unor întâlniri cu autori români consacraţi, precum Andrei Pleșu, Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu, Gabriel Liiceanu, Eugen Negrici, Horia Roman Patapievici, Cristian Tudor Popescu, Varujan Vosganian, Răsvan Popescu. Nu au lipsit mesele rotunde. Ediţia 2013 s-a bucurat și de reduceri, iar vineri, în black Friday, reducerile au ajuns până la 80%.
La Gaudeamus 20 nu au lipsit proiecţiile de filme recente, problematizante, fiecare dintre ţările invitate având în programul manifestărilor câte o zi pentru cel puţin un lungmetraj.
Ca o fericită coincidenţă, 2013 este un an jubiliar și pentru că, în urmă cu 20 de ani, ţara noastră a aderat la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor și Instituţiilor Francophone din România), prilej cu care Târgul Gaudeamus de anul acesta a celebrat nu doar cele două decenii de existenţă, ci și limba franceză, în toate frumuseţea ei. Astfel, mari nume ale literaturii francofone contemporane, precum Andrei Makine, Pierre Martens sau Jabbour Douaihy, au fost prezente la București, în cadrul mesei rotunde „Literatura francofonă”, organizată de Ambasada Franţei, în colaborare cu Institutul Francez din România.
Nu întâmplător i-am lăsat la urmă pe oaspeţii nordici, acestora alocându-le, în mod evident, un spaţiu mai amplu. Nouă autori nordici au fost prezenţi la Gaudeamus, fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei la București. Pasionaţii de literatură au avut astfel ocazia să o întâlnească pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardóttir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund și Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund și Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A.J. Kazinski, și finlandezii Salla Simukka și Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la Editura Trei. La București a mai fost prezentă și scriitoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la Editura All.
De asemenea, pe parcursul celor cinci zile de târg, la standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei a fost deschisă o amplă bibliotecă, cuprinzând cărţile tuturor autorilor nordici care au fost traduși și publicaţi de-a lungul timpului în limba română.
Duelul lansărilor, duelul noutăţilor. Cea mai așteptată carte a anului 2013 din toată lumea, lansată la București
39 de noi titluri Polirom au fost lansate la această ediţie Gaudeamus (35 de evenimente) la standul editurilor. Dintre acestea menţionăm cele patru cărţi-eveniment din colecţia „Biblioteca Polirom”: Teatrul lui Sabbath, de Philip Roth, roman câștigător al National Book Award for Fiction 1995, O femeie iubită, cel mai recent roman al lui Andrei Makine, Cevdet Bey și fiii săi, de Orhan Pamuk, Tzukuru Tazaki cel lipsit de culoare și anii săi de pelerinaj, de Haruki Murakami.
Editura Humanitas a fost prezentă cu noile apariţii din colecţia „Istorie”: Memorialul durerii. Întuneric și lumină, de Lucia Hossu Longin, Moștenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare, de Ion Mihai Pacepa, ediţia de colecţie a volumului Capcanele istoriei, de Lucian Boia, precum și audiobook-urile „De ce este România altfel?” și „Sfârșitul Occidentului?”, în prezenţa lui Radu Paraschivescu și a lui Lucian Boia. Gabriel Liiceanu a fost, de asemenea, prezent cu două lansări – „Dragul meu turnător” și „Jurnalul de la Păltiniș”.
Editura Aramis, de carte școlară, s-a prezentat și anul acesta cu o ofertă extrem de atractivă de titluri, de la cele apărute în colecţia Biblioteca părinţilor – ABC-ul bunelor maniere pentru copii, de Silvyie-Anne Chatelet, Aventura Yoga ZOO, de Helen Purpenhart, la titlurile apărute în colecţia Tu și copilul tău! – Părinţi implicaţi – părinţi și copii învaţă împreună, de Garry Burnett și Lisa Jarvis, 40 de jocuri de relaxare – metoda Rejoue, de Micheline Nadeau, sau Ce se întâmplă cu fetiţa mea?, de Tanith Carey.
Și Editura Minerva a oferit și de această dată câteva titluri incitante: volumul de versuri bilingv englez-român Agăţat între stele, de Daniel Ioniţă, volum lansat la târg și prezentat cu această ocazie de Alex Ștefănescu, Lucian Vasilescu, Daniel Ioniţă și Ana Munteanu, Miraculosul, forme și manifestări în literatura și arta medievală occidentală, de Roxana Zanea (și acest volum lansat la târg și prezentat, printre alţii, de prof. univ. dr. Silviu Angelescu și prof. univ. dr. Mihaela Voicu). De asemenea, tot Editura Minerva a mai lansat volumul Ilenei Todoran Cum să ai succesuri în estul sălbatic, a cărui prezentare a fost făcută de Alex Ștefănescu și Ana Munteanu. Printre noutăţile Curtea Veche Publishing de la această ediţie a Târgului Gaudeamus s-au numărat un album biografic dedicat principesei Margareta a României – Margareta. Portretul Principesei Moșteni­toare, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, una dintre cele mai așteptate cărţi de bucate ale lui Jamie Oliver, Gătește în 15 minute cu Jamie, și un volum de eseuri semnat de Adrian Cioroianu – Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor.
Incitantă, așa cum ne-a obișnuit, Editura Trei a lansat mai mulţi autori nordici: islandeza Yrsa Sigurdardóttir cu thrillerul Îmi amintesc de tine, romanul Trei secunde, al autorilor Anders Roslund și Borge Hellström, volumul Steaua lui Strindberg, de Jan Wallentin, Somnul și moartea, de A.J. Kazinski, sau Tămăduitorul, de Antti Tuomainen.
Cei care au ajuns la standul Editurii Nemira au putut alege din cele peste 700 de titluri pregătite, printre care și câteva titluri în premieră: La galop prin piramidă, de Liviu Radu, sau volumul de poezii 111 cele mai frumoase poezii, de Nichita Stănescu. Editura Publica a venit la rândul ei cu titluri noi, precum Roz tranchilizant și alte influenţe neașteptate asupra felului în care gândim, simţim și ne purtăm, de Adam Alter, sau David și Goliat. Outsideri, inadaptaţi și arta luptei cu giganţii, de Malcolm Gladwell, poate cea mai așteptată carte a anului 2013 din toată lumea.
În sfârșit, Editura Litera și-a lansat volumele Regele Mihai. Album istoric, de Diana Mandache, și Mihail Gorbaciov. Amintiri. Viaţa mea înainte și după Perestroika.
Așadar, în ciuda faptului că se vorbește din ce în ce mai des despre o posibilă criză a lecturii, Târgul de carte Gaudeamus a demonstrat încă o dată contrariul.
A fost o ediţie specială, jubiliară, cu multe noutăţi editoriale, cu mult-așteptate lansări, cu prezenţe remarcabile la București, o ediţie în care cartea s-a cumpărat și unde au fost reduceri mari, și unde au fost reduceri mici, chiar și la standurile unde nu au fost reduceri deloc. Îmbucurător a fost însă și simplul fapt că, deși mulţi nu au venit să cumpere, au venit totuși să viziteze, să prospecteze, să vadă „ce mai e nou prin lumea cărţii”. În aceste condiţii, a devenit deja un truism să tot subliniem an de an, după fiecare ediţie de târg, că lectura a mai învins o dată sărăcia. Cartea bate criza! Sau, dacă vreţi, Dragostea de carte nu trece prin burtă!
Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!