FLORIN ANTONESCU

Ministerului Educației și Cercetării și Asociația Școlilor Particulare au inițiat dialogul în vederea susținerii învățământului privat în actualul context economico-social și în acest scop a fost constituit un grup de lucru la nivelul ministerului, care cuprinde și reprezentanți ai învățământului particular.

,,Învățământul particular reprezintă o parte importantă a sistemului de educație din România”, subliniază ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, accentuând: „Atât eu, ca ministru al educației, cât și premierul Ludovic Orban suntem conștienți de calitatea actului educațional din cadrul acestor unități de învățământ și de impactul financiar pe care îl are măsura suspendării cursurilor. Am invitat la dialog reprezentanții unităților de învățământ particulare pentru a găsi soluții potrivite sprijinirii activității lor, în contextul epidemiologic din țara noastră”.

Asociația Școlilor Particulare a înaintat Ministerului Educației și Cercetării mai multe variante de măsuri de susținere financiară, în contextul pandemiei Covid-19. Este de reamintit că unitățile de învățământ particulare autorizate nu beneficiază de finanțarea de bază reprezentată de costul standard per elev și ca urmare au solicitat sprijin pentru traversarea dificultăților din această perioadă. Pe baza Legii educației naționale nr. 1/2011, la nivel privat, de finanțarea de bază/elev/preșcolar beneficiază numai unitățile acreditate, finanțarea reprezentând plata salariilor cadrelor didactice și cheltuielile cu bunuri și servicii.

Învățământul privat cuprinde la această oră 1560 de unități, cu 150.000 de copii, 18.750 de salariați și un aport de 0,3% din PIB.

Distribuie acest articol!