Intervi cu Prof. Cristina Pop, directorul Școlii Gimnaziale Gheorghe Lazăr, din Zalău
Stimată doamnă director, Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr, din Zalău, este, o spun mulți, una dintre cele mai bune instituții de învățământ gimnazial din județul Sălaj. Ce stă la baza acestui renume?
Renumele acestei școli s-a construit treptat, în cei peste 40 de ani de existență. Un lucru important și durabil nu se realizează peste noapte, el are nevoie de timp, de experiențe, de descoperiri, de valorizare. Cu siguranță, sunt mulți factori care au contribuit la această realizare, dar cred că cel mai important este dăruirea dascălilor. În școala noastră se muncește mult, se muncește cu drag, în echipă, pentru că educația presupune relaționare, încredere, iubire. Elevii și profesorii, deopotrivă, caută în fiecare zi calea cea mai potrivită pentru a deveni mai buni și mai înțelepți.
În ce împrejurări a luat ființă?
În toamna anului 1977 și-a început existența Școala cu Clasele I-VIII Numărul 5, în mijlocul unor blocuri în construcție, cu căi de acces improvizate și o dotare minimală. În 1978 s-a mutat aici Școala de Muzică, cele două unificându-se în anul 1979, situație care a dăinuit până în anul 1990. Din anul 1992, școala noastră poartă numele marelui cărturar iluminist Gheorghe Lazăr.
Care este viziunea managerială a Școlii Gimnaziale Gheorghe Lazăr? Ce o singularizează în peisajul educațional sălăjan?
Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr este o şcoală democratică, dinamică, deschisă faţă de schimbare, care promovează respectul pentru adevăratele valori şi încurajează elevul în formarea sa ca om. Şcoala este deschisă pentru toţi membrii comunităţii care au nevoie de educaţie, promovând calităţile lor în vederea formării unei personalităţi autonome şi creative, satisfacând nevoia fiecărui elev de a se simţi sigur pe sine, apt pentru a face faţă cerinţelor actuale ale societăţii şi de a avea şanse egale la educaţie şi cultură. Instituţia noastră oferă un cadru adecvat pentru formarea şi dezvoltarea deprinderilor şi capacităţilor necesare continuării studiilor în domeniile de care comunitatea are nevoie. Echipa managerială este preocupată de implementarea politicilor şi a programelor de dezvoltare ale învăţământului preuniversitar, având ca obiectiv creşterea calităţii serviciilor educative precum şi integrarea elevilor în comunitatea locală. Ne dorim transformarea școlii într-un centru de resurse educaționale și de servicii oferite comunității.
În câteva cuvinte: care sunt direcțiile de pregătire a elevilor? Vorbiți-ne și despre performanțele acestora.
Școala noastră este orientată spre performanță. În fiecare an, un număr mare de elevi participă la olimpiadele și concursurile școlare. În anul trecut școlar, la etapa județeană au obținut premii și mențiuni 71 de elevi, la aceștia adăugându-se echipele sportive de șah, volei și baschet. La etapa națională s-au calificat 11 elevi, dintre care patru au obținut premii. Aici cred că trebuie să menționăm numele elevului Alex Pop, care a participat la două olimpiade naționale: matematică și fizică, la ultima câștigând o medalie de argint și mențiune. Eleva Cristiana Sabou, din clasa a șaptea, a luat premiul special la olimpiada Lectura ca abilitate de viață. De asemenea, eleva Tania Lăpuște a obținut premiul al treilea la olimpiada de limba și literatura română, calificându-se la etapa internațională, unde a primit mențiune. Meritele ei au fost recunoscute și în cadrul unei festivități organizate la Palatul Parlamentului, unde a fost premiată de domnul ministru al educației, Liviu Marian Pop, și de doamna Ecaterina Andronescu, președinta Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Senatul României. Și elevii din ciclul primar participă la concursuri specifice, o performanță deosebită obținând elevele Ștefana Bârjac și Adelina Bârjac, din clasa a patra, care, la Festivalul Național al Științei, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, au primit trofeul festivalului.
Toate aceste performanțe nu ar fi fost posibile fără un corp profesoral de calitate. Cum sunt profesorii de la Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr?
Consider că cea mai importantă calitate a dascălului trebuie să fie iubirea și de aici să se nască datoria lui. Este limpede că un bun profesor nu se poate rezuma doar la transmiterea unei cantități de informaţii ştiinţifice elevilor fără a cântări cu precizie măsura în care acestea pot ajunge la înţelegerea copiilor și modalitatea în care ei pot opera cu aceste informaţii. Dascălii de la școala noastră au această calitate despre care vă spuneam, și anume iubirea față de copii. De aici pornește, de fapt, totul. De la iubire. Aceasta aduce cu sine responsabilizarea față de copiii și părinții acestora, dorința de a performa, de a fi tot mai buni, profesionalismul concretizat într-o dorință de formare continuă și perfecționare. Aș spune că pentru a fi un bun dascăl mai e nevoie de ceva. Cred că trebuie să adăugăm și calitatea de bun român, de patriot, care nu uită nicio clipă frumuseţea graiului românesc și profunzimea înțelepciunii poporului român. Poate că dascălii trebuie să fie, mai mult decât celelalte categorii profesionale, păzitori ai limbii noastre, păstrători și transmițători ai tezaurului național.
Dezvoltarea armonioasă a copiilor implică și antrenarea lor în activități extracurriculare…
Activitățile extracurriculare au menirea de a se concentra pe dimensiunea socială a elevilor, pe capacitatea de integrare a acestora în sânul societății în care trăiesc. Totodată, prin aceste activități se fructifică oportunitatea unei vii colaborări cu părinții, dar și cu reprezentanții diverselor instituții ale statului. Un mare accent se pune pe activitățile de voluntariat. Școala noastră este implicată în numeroase astfel de proiecte, unul dintre cele mai ample este proiectul caritabil național „Petale-n vânt“, care urmărește să aducă la cunoștința școlarilor și a familiilor acestora ce presupune ideea de a face o faptă bună. O activitate extracurriculară îndrăgită este organizarea de excursii cultural-educative în diverse zone ale țării pentru ca elevii să cunoască folclorul, tradițiile, personalitățile culturii românești, pentru a-și forma modele, dar și pentru a se recrea. De asemenea, este o tradiție a școlii de a organiza în săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun“ un spectacol-concurs „Elevii au talent“, la care participă toți elevii și dascălii școlii, unii în calitate de susținători, alții în calitate de concurenți. Se promovează astfel talentele, fairplay-ul, competitivitatea, ținând cont că toată viața e o competiție.
Despre proiectele, parteneriatele, schimburile de experiență ale Școlii Gimnaziale Gh. Lazăr ce ne puteți spune? Ele sunt foarte importante în contextul actual.
Activitatea educativă din școala noastră este susținută prin numeroase proiecte de parteneriat cu diferite instituții din județ și din țară. Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Casa Corpului Didactic Sălaj, CJRAE Sălaj, Episcopia Sălajului, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu“, Poliția Municipiului Zalău și multe alte instituții sunt partenerii noștri în activități ce au ca scop formarea elevilor. La nivel internațional, școala noastră a derulat mai multe proiecte începând cu anul 2008, cu un proiect eTwinning cu experimente de fizică și chimie intitulat „Magic but real experiments“. Proiectul a fost apreciat de European Schoolnet și a obținut Premiul I la secțiunea Matematică și știință. Au urmat alte proiecte internaționale, aș aminti aici proiectul de parteneriat bilateral Comenius „Empowering Youth Through Media“, derulat în perioada 2013-2015 cu şcoala parteneră Osnovna škola Belica, din Croaţia. Scopul proiectului a fost formarea și dezvoltarea unor comportamente critice privitoare la relațiile cu mass-media (presă, radio, televiziune și internet) prin însușirea unor criterii de apreciere, selecție și ierarhizare a informațiilor.
Anul acesta se derulează un proiect Erasmus+ „Profesori creativi – elevi motivați“, care cuprinde două activități de formare a cadrelor didactice, una s-a desfășurat deja în Malta – Empowerment in ICT Skills, iar cea de-a doua va avea loc anul acesta în Spania, Reset Adolescence for Succes! Printre obiectivele acestui proiect se află: îmbunătățirea competențelor de utilizare a calculatorului și a resurselor on-line în predare, dobândirea de competențe de comunicare empatică și tehnici eficiente de management al conflictelor, dezvoltarea abilităților de bază în negociere, argumentare și găsirea de soluții nonviolente și, bineînțeles, îmbunătățirea abilităților lingvistice și cunoașterea practicilor și a valorilor europene necesare pentru viitoare colaborări.
În încheiere: de ce vin/de ce trebuie să vină elevii la Școala Gimnazială Gh. Lazăr, din Zalău?
Situarea școlii noastre pe primul loc la nivel județean la evaluarea națională în fiecare an, premiile obținute la concursurile și olimpiadele școlare, precum și dăruirea și înaltul profesionalism ale cadrelor didactice din această școală ne recomandă.
Deviza școlii noastre este: Școala Gimnazială Gheorghe Lazăr este sculptorul minții tale și aripa care te învață să zbori. Cred că aceste cuvinte spun totul.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU